Αύριο ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη

Στον ιστορικό ναό της Παναγίας Θυμιανής στα Σφακιά, θα τελεστεί ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη. Η εκδήλωση τιμής και μνήμης με διοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6η Ιουνίου και ώρα 10:30.πμ. και θα μεταδοθεί από το ψηφιακό κανάλι της Περιφέρειας Κρήτης (https://youtu.be/EGJXAlOwJ-g

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων με διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και τη στήριξη του Δήμου Χανίων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης «1821 Η  Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ).

Το πρωί της Κυριακής 6ης Ιουνίου, στην επίσημη έναρξη του εορτασμού στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Θυμιανής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων, από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων-βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, την Πρόεδρο Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση θα αναλυθεί από την καθηγήτρια Ιστορίας κα Μαρία Ευθυμίου,  ενώ επιπλέον θα παρουσιαστεί μουσικό απόσπασμα από το μελοποιημένο από τον Δ. Μαραμή έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη, και παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια από τοπικούς συλλόγους καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, το απόγευμα θα εγκαινιαστεί στο Λιμάνι των Χανίων (Πλατεία Κατεχάκη) η Υπαίθρια Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ), «1821 Η  Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση», η οποία ξεκίνησε την περιοδεία της στην Κρήτη με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο. Μετά τα εγκαίνια θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΣΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ.

ΩΡΑ 10:30 – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΥΜΙΑΝΗΣ – ΣΦΑΚΙΑ

Α΄  ΜΕΡΟΣ

• 07:00 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

• 10:30 – Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου

• Επιμνημόσυνη Δέηση

• Κατάθεση Στεφάνων από

Εκπρόσωπο Κυβέρνησης

Περιφερειάρχη Κρήτης

Δήμαρχο Σφακίων

Εκπρόσωπο Ένοπλων Δυνάμεων

Πρόεδρο Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

• Τήρηση ενός λεπτού σιγής

• Ανάκρουση Ύμνου της Κρήτης

• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Β΄ ΜΕΡΟΣ

• Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σφακίων, Μανούσο Χιωτάκη

• Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη

• Χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίο

• Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

• Χαιρετισμός από Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

• Ριζίτικο τραγούδι για την Παναγία την Θυμιανή από τον μουσικοχορευτικό Σύλλογο Σφακίων

• Ομιλία από την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Οι δύσκολες πλευρές μιας Επανάστασης: το ’21 και η Κρήτη»

• Μουσικά αποσπάσματα από το έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Τραγούδι: Αναστάσιος Αποστόλου και Αγγελική Τουμπανάκη. Πιάνο: Δημήτρης Μαραμή. Συμμετέχουν οι Παραδοσιακοί Σύλλογοι «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.

•  

ΩΡΑ 19:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ.

Με την διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης στις 7μ.μ.θα πραγματοποιηθούν (στην πλατεία Κατεχάκη στο Ενετικό λιμάνι,)τα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ)”1821 Η  Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

Παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό

Διοργάνωση : Περιφέρεια Κρήτης, με την στήριξη Π.Ε Χανίων, Δήμου Χανίων. Ώρες λειτουργίας : 09:00 – 22:00 – Δευτέρα έως Κυριακή. Διάρκεια έκθεσης : έως την 30 Ιουνίου 2021.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ 

Επέτειος της Κήρυξης της «Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη»

Ζωντανή εκδήλωση 

https://youtu.be/EGJXAlOwJ-g 

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Αύριο ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη”

 1. Δήμος Σθένης

  Διαβάζω πως ξεσηκώθηκαν οι “φορείς”, ντύθηκαν τα καλά τους οι εκπρόσωποι, φόρεσαν τα ωραία και σοβαρά τους χαμόγελα οι επίσημοι, ήρθαν κι απ’ τα πάνω οι πιο επίσημοι και κατέβηκαν “όλοι μαζί” για γιορτάσουν την αρχή και της Κρητικής Επανάστασης του 1821. Που; Στο ιερότερο επαναστατικό σύμβολο του Κρητικού αγώνα, στο εξωκλήσι της Παναγιάς της Θυμιανής (της θυμαριώτισσας δηλαδή). Εκεί που είναι ενταφιασμένοι αρκετοί αγωνιστές και πολεμάρχοι της κρητικής λευτεριάς κάθε σχεδόν κρητικής εξέγερσης! Για τους οποίους κάποιοι “επίσημοι” και …έγκυροι ιστορικοί δεν καταδέχτηκαν να γράψουν ούτε μια λέξη, υπηρετώντας τα κατ’ “εντολήν ξένα” συμφέροντα. Γιατί την Κρήτη την εποφθαλμιούσαν και για δυο-τρεις αιώνες την διεκδικούσαν παντοιοτρόπως λυσσαλέα οι Εγγλέζοι μέχρι τα μέσα του εμφυλίου περίπου που ούλησαν τα “δικαιώματά τους” στους Αμερικανούς επειδή οι ίδιοι είχαν καταρρεύσει! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μαζεύτηκαν όλοι αυτοί εκεί πάνω από τους τάφους των ηρώων γιατί;
  Για να διατρανώσουν την υποταγή της χώρας στους Ευρωπαίους;
  Για να επιβεβαιώσουν την “διαβολικά καλή νεοαποικιοκρατία των Αμερικανών”;
  Για να διακηρύξουν ανενδοίαστα την ΝΑΤΟική επικυριαρχία της “ελευθερίας” μας;
  Για να επιδείξουν την διαιώνιση της νεοκοτσαμπασίδικης πραγματικότητας που βιώνει η χώρα από τότε που οι νεκροί εκείνοι συλήθηκαν από τους “λαθροχειρείς” της ιστορίας και της κοινωνίας;
  Για να υπενθυμίσουν στους νεκρούς πως οι προδότες της εποχής τους και οι απόγονοί τους άρπαξαν, κράτησαν και κρατούν τις εξουσίες προστατευόμενοι από τα αφεντικά – εντολοδότες τους και να υποσχεθούν ότι αυτό θα διαιωνίζεται;
  Για να επικυρώσουν το λόγο του Μακρυγιάννη: “απελευθερωθήκαμε από έναν τύραννο και εσκλαβωθήκαμε σε τέσσερις και μάλιστα τους χειρότερους της Ευρώπης”;
  Για να βροντοφωνάξουν ειρωνευόμενοι πως ο ζεμένος και χαλιναρωμένος λαός “ζυγόν δεν υποφέρει”;
  Ή για να βροντοφωνάξουν την “αξιοπρεπή” και εθελοδουλική” κατάντια της χώρας στα γρανάζια των αμερικανογερμανικών (και αμερικανοεοκικών μπορεί να πει κανείς – το ίδιο είναι!) συμφερόντων και των τραπεζιτών;
  Υπολόγιζα πως σήμερα θα επιζούσε μέσα στον πολιτικό ορυμαγδό της βαναυσότητας, της απανθρωπιάς, της απαξίωσης και ύβρεως αρχών και εννοιών, και στην καπηλεία “νεκρών και ζώντων” λίγος σεβασμός, ένα ελάχιστο φιλότιμο να επιδειχτεί σ’ αυτά τα παλικάρια ,,,νεκρούς των αγώνων για ελευθερία και αξιοπρέπεια, που αδυνατώντας ν’ αντιδράσουν, δέχονται ακόμα βαρύτερα το χώμα που τους σκεπάζει!
  Υ.Γ. Ευτυχώς τουλάχιστον που η Αμερικανική – ΝΑΤΟική βάση κατοχής βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και δεν την έχουν απέναντι να “βλέπουν” την κατάντια μας!
  :

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί