«Στο σφυρί χωρίς κριτήρια, χωρίς αποτίμηση, χωρίς χρήσεις γης, χωρίς συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη»

Συζητήθηκε στη Βουλή, την Παρασκευή 04/06, η Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με τους όρους ιδιωτικοποίησης της πρώην βάσης Γουρνών, αλλά και την απόφαση της ΕΤΑΔ να ζητήσει την άμεση παράδοση χώρου 51 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί μέχρι 31/12/2025 στους τοπικούς φορείς.

Κατά την πρωτολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ακινήτου και στην στρατηγικού χαρακτήρα θέση του, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό, αλλά και υψηλής αξίας. Καυτηρίασε παράλληλα το γεγονός ότι ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησής του, δεν έχει ολοκληρωθεί το Ειδικό Σχέδιο Χορικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου ΕΣΧΑΔΑ, το σχέδιο που θεωρείται «ευαγγέλιο», αλλά και προαπαιτούμενο, για να γίνει οποιαδήποτε δράση είτε επενδυτική είτε αξιοποίησης: «Χωρίς να έχουν προκύψει οι όροι και οι χρήσεις γης για το συγκεκριμένο ακίνητο, προχωράτε την πώλησή του. Ποια κριτήρια, ποια προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα εισφέρει την κυριότητα του ακινήτου; Έχει προβεί το ΤΑΙΠΕΔ σε έλεγχο ενδεχόμενων επιβαρύνσεων στην ευρύτερη περιοχή από τις χρήσεις γης του ακινήτου, καθώς και των ανάλογων ανταποδοτικών οφελών προς την τοπική κοινωνία;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ, ωριμάζει συνθήκες για τις χρήσεις γης και ζήτησε να αποκρυσταλλωθεί και να γίνουν άμεσα γνωστές στην τοπική κοινωνία οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί. «Με ποια κριτήρια γίνεται η αποτίμηση του ακινήτου; Οι χρήσεις γης καθορίζουν την αξία του. Ποια είναι η κατεύθυνση που ως Υπουργείο έχετε δώσει και ποια θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία; Πώς γίνεται να εξελίσσεται ένας διαγωνισμός, χωρίς κριτήρια, χωρίς αρχική αποτίμηση, χωρίς χρήσεις γης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.​

Ο Χάρης Μαμουλάκης επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη και αποικιοκρατικού χαρακτήρα τη στάση της Διοίκησης της ΕΤΑΔ προς την τοπική κοινωνία, με αφορμή το πρόσφατο τελεσίγραφό της, με το οποίο ζητούσε την παράδοση του χώρου των 51 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί μέχρι 31/12/2025 στους τοπικούς φορείς και κατέληξε: «Κύριε Υπουργέ, δεν εναντιωνόμαστε στη ανάπτυξη και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στηρίζουμε τις επενδύσεις. Είναι όμως καθήκον μας να διασφαλίσουμε, να ελέγξουμε εάν θέλετε, με όσα μέσα διαθέτουμε, το αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμόσετε. Τέσσερα βασικά ζητήματα διέπουν τη λογική μας και την πολιτική μας κατεύθυνση: Πρώτον, το οικονομικό συμφέρον από πλευράς δημοσίου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία. Δεύτερον, η αναγκαιότητα να διαθέτει πράσινο πρόσημο η συγκεκριμένη επένδυση. Τρίτον, να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να τις καλύπτει με ανταποδοτικά οφέλη. Και τέταρτον, να εξισορροπεί τις επιπτώσεις, τις επιβαρύνσεις, με την ανταποδοτικότητα».

Για όλα τα παραπάνω, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αρκέστηκε σε γενικολογίες και μια ιστορική αναδρομή για το συγκεκριμένο χώρο, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς απαντήσεις, στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ για τον χώρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί