Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου-οδοστρωτήρας για τα εργασιακά

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζομένους

Στη Βουλή κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο που «ξηλώνει» όποιο εργασιακό δικαίωμα απέμεινε από την οκταετία των μνημονίων, διπλασιάζει τις υπερωρίες και αντικαθιστά την πληρωμή τους με ρεπό.

Ο… Superman των εργοδοτών και του ΣΕΒ, Κωστής Χατζηδάκης, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κινηματικές διαδικασίες κατά του σχεδίου νόμου που χαρακτηρίζεται «ταφόπλακα» των εργασιακών κεκτημένων.

Μάλιστα, φορείς και συλλογικότητες πέταξαν έξω από το υπουργείο Εργασίας από ελιές μέχρι και ψεύτικα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, στα οποία αναγραφόταν η λέξη: «ρεπό».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κορυφώσει την κοινωνική ένταση που σοβεί από την περίοδο του σκληρού και παρατεταμένου lockdown, ενώ θα ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο εντός του Κοινοβουλίου.

Κατά τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17 του μήνα.

Η ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης

Το σχέδιο νόμου:

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζομένους

«Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών. Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας. Στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Με όχημα αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το «σχέδιο» της για το μέλλον, τη μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα. Μία στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σε επεκτατικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης.

Δεν μπορεί σήμερα, στον 21ο αιώνα, να γυρίζει η χώρα μας σε σκοτεινές εποχές, που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και τη δουλειά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας με μείωση των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την κατοχύρωση των εργαζομένων, των αμοιβών και των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ευημερίας χωρίς κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους. Αυτός ο αγώνας αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, αφορά κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αφορά το μέλλον και την προοπτική του λαού μας. Ο  ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει αυτήν τη μάχη αταλάντευτα στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων και των νέων, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις και στην κοινωνία, για να αποσυρθεί και να ακυρωθεί αυτό το αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο.»

Κ. Αρβανίτης: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το Έγκλημα κατά του κόσμου της Εργασίας

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κ. Αρβανίτης, σχολίασε την κατάθεση του αντεργατικού νομοσχεδίου τονίζοντας πως «η κυβέρνηση των «Μένουμε Ευρώπη» αποσπά την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και την οδηγεί με τριτοκοσμικής έμπνευσης ρυθμίσεις σε εργασιακό «no man’s land»». 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στις δεσμεύσεις της προς τα μεγάλα συμφέροντα που τη στήριξαν και τη στηρίζουν, προχωρά στο επόμενο στάδιο του αντεργατικού σχεδιασμού της, που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2019.

Το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη με την ψευδεπίγραφη και παραπλανητική ονομασία «Για την Προστασία της Εργασίας» κατατέθηκε στη Βουλή και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η επεξεργασία του προκειμένου να γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Παρά την καθολική αντίδραση των Συνδικάτων, παρά το μαχητικό παρών των εργαζόμενων στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, παρά τις φωνές διαφοροποίησης ακόμη και εντός της κυβερνητικής παράταξης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να φέρει στη Βουλή ένα ελάχιστα διαφοροποιημένο νομοσχέδιο, αφήνοντας άθικτα τα κεντρικά σημεία του: την αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση στην ουσία του 8ωρου, τη θεσμική κατοχύρωση της τσάμπα (για τον εργοδότη) υπερωριακής απασχόλησης.

Η Κυβέρνηση των «Μένουμε Ευρώπη» αποσπά την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και την οδηγεί με τριτοκοσμικής έμπνευσης ρυθμίσεις σε εργασιακό «no man’s land».

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αντισταθούμε στο πισωγύρισμα αυτό, από κάθε μετερίζι: Την Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δρόμο.

Για να έχει μέλλον η Εργασία, για να έχουμε όλοι μέλλον με δικαιώματα.

Η Αριστερά είναι το Μέλλον.​

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου-οδοστρωτήρας για τα εργασιακά”

  1. καθηγητές ντελιβεράδες

    Για κάποιους κλάδους τα εργασιακά ήταν ήδη “οδοστρωμένα” πριν έρθει ο επίσημος οδοστρωτήρας. Και δεν μιλάω μόνο για επαγγέλματα όπως ντελίβερι. Θα μιλήσω για τους καθηγητές κέντρων ξένων γλωσσών. Πρώτον, υπάρχουν καθηγητές 2 επιπέδων, αφού άλλοι είναι από πανεπιστήμιο (χωρίς απαραίτητα να είναι και καλοί) και άλλοι είναι “του Proficiency” δηλαδή έχουν άδεια διδασκαλίας από ένα απλό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Όλοι αυτοί οι καθηγητές εργάζονται σε φροντιστήρια με την ώρα, με ωρομίσθιο περίπου 6 ευρώ καθαρά και πέφτουν και θύματα της αυθαιρεσίας – κακοποίησης των εργοδοτών, οι οποίοι σκέφτονται ως εξής “για να δουλεύει αυτός σε μένα υπό αυτές τις συνθήκες, σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα έχει ή έχει πολύ μεγάλη οικονομική ανάγκη, άρα πρέπει να τον εκμεταλλευτώ – κακομεταχειριστώ”. Τρεις φορές έχω αναγκαστεί σε οικειοθελή αποχώρηση, ενώ αγαπούσα τη δουλειά μου και τα πήγαινα άριστα με τα παιδιά. Δεν είναι σωστό να συμβαίνει αυτό.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί