Αυταρχισμός και περιστολή δικαιωμάτων: Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή για το σωφρονιστικό σύστημα

Με επίκαιρη επερώτησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έφερε προς συζήτηση σήμερα στη Βουλή την κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χαρακτήρισαν πολιτική της «μηδενικής ανοχής, της καταστολής και της φύλαξης», με περιστολή αδειών κρατουμένων, με συρρίκνωση αγροτικών φυλακών, με περιστολή δικαιωμάτων.

Σφοδρή κριτική διατύπωσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης της σωφρονιστικής πολιτικής, την οποία χαρακτήρισαν πολιτική της «μηδενικής ανοχής, της καταστολής και της φύλαξης», με περιστολή αδειών κρατουμένων, με συρρίκνωση αγροτικών φυλακών, με περιστολή δικαιωμάτων, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης επερώτησης που είχαν καταθέσει προς το υπ .Προστασίας του Πολίτη.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χρησιμοποιώντας μόνο γενικόλογες διατυπώσεις αρκέστηκε να πει ότι «η κυβέρνηση διαθέτει συγκροτημένο και προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα για τον χώρο του σωφρονισμού» και ότι «υλοποιούμε καθημερινά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, Action Plan, με ξεκάθαρη στοχοθεσία», πλην όμως στη συνέχεια μίλησε μόνο αόριστα για το τι πράγματι κάνει η κυβέρνηση.

Νέες φυλακές, επέκταση υπαρχουσών

Επί του συγκεκριμένου, ο  Λ. Οικονόμου είχε να πει μόνο, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η αποσυμφόρηση για εσάς ισούται με δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης»- λες και αυτό δεν μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους κανόνες -, προκρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης που συνίσταται στην ανέγερση ακόμη περισσότερων φυλακών. Έτσι, ο Λ. Οικονόμου μίλησε για η μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, το κατάστημα Δράμας, του οποίου η έναρξη λειτουργίας επίκειται, την επικείμενη ολοκλήρωση της φυλακής «Κρήτη ΙΙ» στις Κουρούνες Λασιθίου, τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Χαλκίδας, τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Ιωαννίνων, τη δημιουργία νέου καταστήματος κράτησης στη Μεγαλόπολη, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων στα ήδη υπάρχοντα καταστήματα κράτησης Νιγρίτας και Χανίων.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται η «Σωφρονιστική Ακαδημία», η οποία θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στον Ελαιώνα Θηβών, με Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και Σχολή Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης. 

ΣΥΡΙΖΑ: Αυταρχισμός-περιστολή δικαιωμάτων

«Η χώρα κινδυνεύει να γίνει επαρχία της Αμερικής του προηγούμενου αιώνα», «έχουμε γίνει Σικάγο στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης», είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σωφρονιστικό σύστημα, έθεσαν και το ζήτημα της έξαρσης της εγκληματικότητας.

Οι βουλευτές Θ. Ξανθόπουλος, Δ. Καλαματιανός, Ι. Γκιόλας, Σπ. Λάππας, Σ. Ελευθεριάδου, Ειρ. Αγαθοπούλου και Κ. Μάρκου κατήγγειλαν τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για αδιαφάνεια, υποβάθμιση συλλογικών οργάνων, όπως το Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών, παράκαμψη της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και λήψη αποφάσεων μόνο από ένα πρόσωπο.

Κατηγόρησαν τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, για λογικές ιδιωτικοποίησης του σωφρονιστικού συστήματος, με προμήθειες, με συντήρηση των φυλακών από ιδιώτες και με τον «νέο Κορυδαλλό» μέσω ΣΔΙΤ, χωρίς ενημέρωση και κρυφά από το Κοινοβούλιο, με «μυστικό» και το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών.

Όπως τόνισαν, η σωφρονιστική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης στηρίζεται πλέον στο τρίπτυχο «Μηδενική ανοχή, καταστολή και φύλαξη», με περιστολή αδειών κρατουμένων, με συρρίκνωση αγροτικών φυλακών, με περιστολή δικαιωμάτων.

Ως προς τη λειτουργία των φυλακών είπαν ότι υποβαθμίζονται συλλογικά επιστημονικά όργανα, όπως το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) και η «εκδίωξη απ’ αυτό ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών». «Παρατηρείται παράκαμψη συλλογικών οργάνων π.χ. της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και λήψη αποφάσεων από ένα μόνο πρόσωπο, δηλαδή τη γενική γραμματέα, χωρίς εγγυήσεις διαφάνειας», επεσήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησαν για νεοφιλελεύθερες εμμονές με σημείο αιχμής την ιδιωτικοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος.

Μπίζνες με τον «νέο Κορυδαλλό»

«Οι μπίζνες αρχίζουν με πρώτο βήμα το “πρότζεκτ” του “νέου” Κορυδαλλού που σχεδιάζεται με ΣΔΙΤ και μάλιστα “εν κρυπτώ”, χωρίς ενημέρωση του Κοινοβουλίου», υπογράμμισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως «βλέπει και τις φυλακές ως ευκαιρία για κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και διανομή δημοσίου χρήματος και όχι ως μέσο υλοποίησης της δικαιοσύνης».

«Συνολικά η κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα συνοψίζεται σ’ ένα μείγμα αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού. Έτσι από το τρίπτυχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “Ασφάλεια, Ανθρωπισμός, Επανένταξη” πάμε σ’ ένα νέο μοντέλο: “Μηδενική Ανοχή, Καταστολή, Φύλαξη”. Η οπισθοδρόμηση σ’ ένα σωφρονιστικό μοντέλο, που έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού διεθνώς», ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η αυταρχική πολιτική επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο Ν. 4760/2020 για την περιστολή των αδειών των κρατουμένων, τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών και την ουσιαστική μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε “υπουργείο φυλακών”», σημείωσαν οι βουλευτές και πρόσθεσαν ότι η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι «περισσότερη φυλάκιση, αυταρχισμός, περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αστυνομικές επιχειρήσεις και συνεχή επικοινωνιακά τρικ».

Υπερπληθυσμός και ποινές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι βουλευτές έθεσαν το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές και το ζήτημα των ποινών. Επικαλέστηκαν στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου 2021 που δείχνουν ότι σε 10.175 θέσεις βρίσκονται 11.379 κρατούμενοι, δηλαδή υπάρχει 111% πληρότητα. Η υπερπλήρωση στις κλειστές φυλακές ενηλίκων, όπως τόνισαν, φτάνει το 130% ενώ σε ορισμένες φυλακές το ποσοστό υπερπλήρωσης υπερβαίνει το 150%. Στις «νέες» φυλακές που διαθέτουν μόνο κελιά, και όχι θαλάμους, κατήγγειλαν, επίσης, ότι η υπερπλήρωση συνεπάγεται πως οι «υπεράριθμοι» κρατούμενοι δεν διαθέτουν κλίνη αλλά κοιμούνται στο πάτωμα και «την ίδια στιγμή η αυταρχική και εχθρική προς την επανένταξη κυβερνητική πολιτική έχει αδειάσει τις αγροτικές φυλακές».

«Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει μετά την ψήφιση του ν. 4760/2020 που αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις μεταγωγής σ’ αυτές», υπογράμμισαν οι βουλευτές, κεντρικό σημείο της κριτικής των οποίων ήταν η μεταφορά του συνόλου της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που ήταν ο φυσικός χώρος της, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική.

«Το μόνο οργανωμένο επί επιτελικού κράτους Μητσοτάκη είναι το έγκλημα»

Ο  Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε συγκεκριμένα για:

– την κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα

Οι συνάδελφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξαν τις ολέθριες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο κατ΄ ευφημισμό πλέον σωφρονιστικό σύστημα. Το σύστημα που έχουμε πλέον είναι ένα τιμωρητικό σύστημα. Για το προσωπικό και την αναξιοκρατία που υπάρχει δεν πήραμε κ. Οικονόμου κάποια απάντηση. Με ποιο τρόπο αλλάξατε τους υπεύθυνους στα σωφρονιστικά καταστήματα, ποια είναι τα κριτήρια; Γνωρίζουμε την πλήρη εγκατάλειψη που έχετε αφήσει το προσωπικό της αστυνομίας και των σωφρονιστικών συστημάτων. Και σε εξοπλισμό και σε όσα εργαζόμενοι που είναι σε κλειστές δομές και στη πρώτη γραμμή της μάχης ιδιαίτερα τώρα στη μάχη της πανδημίας έχουν. Δεν τους καλύπτετε ούτε τα self-test.

– για τις καταγγελίες κατά της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου

Ακούστε μερικές εταιρείες που συστήθηκαν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, 14 είναι. Η μία συστήθηκε χωρίς να διαθέτει γραφεία και υπαλλήλους μόλις της ζητήθηκε προσφορά. Δεν είχε καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα. Η άλλη συστήθηκε μόλις δύο μήνες πριν την ανάθεση, δε διέθετε επίσης γραφεία και υπαλλήλους, δεν είχε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέχρι τη συγκεκριμένη ανάθεση από την γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής. Τέσσερις εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από τις κατά περίπτωση αναθέσεις της γενικής γραμματείας. 4 εταιρείες δεν είχαν οποιαδήποτε δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με εντελώς άσχετα αντικείμενα όπως η πώληση αμορτισέρ αυτοκινήτων, εποχικά και χριστουγεννιάτικα είδη, παντοπωλείο, οικιακός εξοπλισμός. Μια εταιρεία δεν είχε απολύτως προγενέστερη ή μεταγενέστερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία προμηθειών του δημοσίου με ομοιογενή αγαθά. 3 εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις αναθέσεις να προσφέρουν είτε στις ιστοσελίδες τους, είτε ως συμμετέχουσες σε άλλους διαγωνισμούς τα είδη σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Και ρωτάμε: θα πάρουμε για αυτά μια απάντηση; Θα πάρουμε απάντηση γιατί θεσμοθετήσατε με άλλοθι την πανδημία ενώ προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ υπήρχε στην εθνική νομοθεσία, που είχαν εναρμονιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, οι διατάξεις για τέτοιες καταστάσεις, γιατί παρακάμψατε το ελεγκτικό συνέδριο, την ΕΑΑΔΗΣΥ, όλες τις ανεξάρτητες αρχές;

– για τους θανάτους στις φυλακές:

Σε απάντηση που δώσατε κ. Οικονόμου στις 24 Αυγούστου 2020 βλέπουμε για 71 θανάτους κρατουμένων μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Στα περισσότερα από τα οποία δεν δώσατε την αιτία διότι δεν είχαν γίνει ιατροδικαστικές εκθέσεις νεκροψίας-νεκροτομής. Πόσο έχουν φτάσει σήμερα οι νεκροί μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα και για ποιους λόγους; Δεν προσλάβατε έναν γιατρό στα σωφρονιστικά καταστήματα. Έναν. Για τα μάτια του κόσμου. Ούτε στο δημόσιο σύστημα βεβαίως αυτούς που έπρεπε. Και καταθέτουμε εδώ, είναι συμπλοκές και τραυματισμοί τον τελευταίο καιρό μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα που δείχνουν το τι γίνεται.

– για το πρόγραμμα επανένταξης και τη δράση οργανωμένου εγκλήματος εντός των φυλακών

Δεν αναζητάτε των σωφρονισμό και την επανένταξη. Εμείς στις φυλακές Αυλώνα κοιτούσαμε πώς θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα σπουδών των εγκλείστων. Μπαίνουν οι άνθρωποι για ληστείες και βγαίνουν με διδακτορικό στις δολοφονίες και στο εμπόριο ναρκωτικών. Τα ΜΜΕ, οι αστυνομικοί, όλοι γνωρίζουν και λένε ότι τα τελευταία χρόνια τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι γεμάτα ναρκωτικά. Πόσοι έλεγχοι έγιναν; Γιατί σταμάτησαν οι έλεγχοι από την εξωτερική φρουρά; Λένε ότι τα περισσότερα συμβόλαια θανάτου οργανώνονται μέσα από τις φυλακές. Τι κάνουν οι υπηρεσίες σας; Τι ακριβώς έχετε κάνει με τους υπερκοριούς; Και αυτό outsourcing; Για τον νέο που ξυλοκοπήθηκε απρόκλητα στη Ν. Σμύρνη ξέρατε τα πάντα, με ποιους έκανε παρέα που σύχναζε, τι έτρωγε για μεσημεριανό και είχαν non paper οι βουλευτές σας. Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα συγκεκριμένων ανθρώπων;

– για τα όσα έλεγε πριν και μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την ασφάλεια του πολίτη και τις φυλακές:

Θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε σήμερα, απλώς να δείχνουμε τα βιντεάκια όσων λέγατε εσείς πριν και λίγο μετά τις εκλογές για τις φυλακές και γενικά για την ασφάλεια του πολίτη. 17/0/2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε, ο πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του πολίτη… σαν κυβέρνηση θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας… Αμέσως μετά τις εκλογές: οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς… λύσαμε τα χέρια της αστυνομίας…

– για την πολιτική σκοπιμότητα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης:

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είτε από πολιτική σκοπιμότητα είτε από δογματισμό ταύτισε την εγκληματικότητα με την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και εκφράσεων. Έβαλε στον ίδιο σάκο την βαρύνουσα εγκληματικότητα με τις διαδηλώσεις. Τους πρόσφυγες, μετανάστες και τις καταλήψεις που έκαναν με τις ληστείες και την παραβατικότητα των μέρους της νέας γενιάς. Όλα μαζί. Ταύτισε τα επεισόδια που συνέβαιναν χρόνια σε 2 δρόμους των Εξαρχείων στην επέτειο του πολυτεχνείου με την ασφάλεια του πολίτη. Η ΝΔ αντιμετώπισε την διαφορετική αντίληψη όλου του προοδευτικού κόσμου σε αυτά τα θέματα, στο πλαίσιο μιας γκεμπελίστικης προπαγάνδας και έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται την παραβατικότητα ακόμα και την τρομοκρατία. Βάλατε και τις ενώσεις ειδικών φρουρών να βρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό και εμένα και το Γ. Ραγκούση για τον Κουφοντίνα. Αυτή η ισοπεδωτική αντίληψη έχει και σκοπιμότητα και στρατηγικό σχέδιο. Όπως είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης και στελέχη σας, δεν θέλατε να νικήσετε το ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που έκανε αλλά για αυτά που πιστεύει. Αυτή είναι η βάση της φασίζουσας λογικής.

– για τις προσλήψεις ειδικών φρουρών και την πανεπιστημιακή αστυνομία:

Δεν θα πω κάτι για τις διαδικασίες προσλήψεων 3.500 ειδικών φρουρών, στις υπηρεσίες που έχετε φτιάξει στη λογική της καταστολής και την υποστελέχωση άλλων πολύ σημαντικών όμως. Οι προσλήψεις όμως 3.500 ειδικών φρουρών είναι εκτός πανελλαδικών και ΑΣΕΠ και ενώ είναι ακόμα κλειστά τα πανεπιστήμια. Και μάλιστα η προκήρυξη έρχεται τη μέρα που έχουμε 2 δολοφονίες και 2 απόπειρες απαγωγής κοριτσιών. Ανακοινώθηκαν μάλιστα εκπληκτικά κριτήρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία να μην έχει τατουάζ, να είναι 1,70 να έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις. Είναι προαπαιτούμενο η πανεπιστημιακή αστυνομία για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια; Γιατί δεν είναι ανοικτά; Γιατί την φοβάστε και θέλετε να την χειραγωγήσετε;

– για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος:

Την ίδια στιγμή το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο και μέσα και έξω από τις φυλακές. Δεν θα μιλήσω για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραιβάζ και για κάθε δολοφονία που διασύρει τη χώρα διεθνώς. Θα πω ένα πράγμα: το μόνο που έχετε σαν απολογισμό δύο χρόνων είναι ο φόβος και η ανασφάλεια του πολίτη για την ίδια του τη ζωή, για την άσκηση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και είναι και ο παντελής διασυρμός της χώρας μας κάθε εβδομάδα, σε κάθε περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας, σε κάθε ριπή, σε κάθε δολοφονία.

Δώσατε μια συνέντευξη και μιλήσατε-και κάτι θα ξέρετε-για τον κίνδυνο το οργανωμένο έγκλημα να επηρεάσει τη λειτουργία των θεσμών. Ποιων θεσμών; Ρωτάμε διότι η γνώμη μου είναι ότι αν αφήσουμε σε αυτό το επίπεδο να υπάρχουν τέτοιες αιχμές για τους θεσμούς της χώρας αυτό συμβάλλει περισσότερο στην καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας του πολίτη και υποβάθμιση της δημοκρατίας μας. Και όταν το λέει ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να κατονομάζει κιόλας: ποιοι θεσμοί και ποιοι υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς και που είναι. Είναι στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Ποιοι θεσμοί και ποιοι που υπηρετούν σε αυτούς;

Το μόνο οργανωμένο που υπάρχει τόσους μήνες με το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, το μόνο που έχετε αφήσει όρθιο για να είναι οργανωμένο είναι το έγκλημα. Και παρακαλούμε να ανατρέψετε αυτή τη πολιτική σας και αυτή τη γραμμή».

​Ν. Βούτσης: Τρεις εμμονές έχει η κυβέρνηση, όχι στην αποσυμφόρηση και νέες φυλακές, υπονόμευση δικαιωμάτων και το δόγμα «Εξάρχεια Παντού».

Ο Ν. Βούτσης τόνισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σήμερα:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σε ότι αφορά το σωφρονιστικό σύστημα και την αστυνόμευση μία σαφή πολιτική που περιλαμβάνει 3 εμμονικές στρατηγικές. Όχι στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων και νέες φυλακές, υπονόμευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και το δόγμα «Εξάρχεια Παντού».

Η πολιτική σας βρίσκεται σε αντιδιαστολή με όλες τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Μιλάω για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη υπέρ της αποσυμφόρησης των φυλακών. Δείτε τη σειρά των αλλεπάλληλων νομοθετημάτων της τελευταίας τριακονταετίας. Δείτε το πώς το ευρωπαϊκό δίκαιο και η ευρωπαϊκή έννομη τάξη «σπρώχνει» προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών, βεβαίως μέσα από ρήτρες, προϋποθέσεις και προβλέψεις για την επανένταξη. Εσείς με την πολιτική σας κινείστε απέναντι, αντίθετα και έξω από το κεκτημένο της μεταπολίτευσης.

·         Η δεύτερη σταθερά σας είναι η πολιτική του «Εξάρχεια Παντού». Θα καταντήσει στο τέλος ανέκδοτο. Όσο ήμασταν κυβέρνηση η μόνιμη επωδός σας ήταν για το πώς τα Εξάρχεια και οι καταλήψεις αποτελούν το πλήγμα και το όνειδος της δημοκρατικής λειτουργίας και πρέπει να εκκαθαριστεί αυτό το ζήτημα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στις 3 από τις 5 ερωτήσεις που είχε θέσει στο τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτό το θέμα είχε θίξει. Αυτή η πολιτική δεν είναι δικιά σας. Είναι η πολιτική που είχε εισαγάγει πριν από 25 χρόνια ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Ήταν η πολιτική ¨σπασμένα τζάμια». Όπως εσείς λέτε ότι είναι ένα τσιγάρο δρόμος το πέταγμα μιας πέτρας σε διαδήλωση, που ασφαλώς είναι κατακριτέο, μέχρι την τρομοκρατία και άρα αντιμετωπίζοντας τον μεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και τους δε έτσι και στη Νέα Υόρκη ο Τζουλιάνι που ήταν ο «πρωτομάστορας» αυτής της πολιτικής έλεγε ότι το σπάσιμο μιας τζαμαρίας σε μία διαδήλωση αποτελούσε τεκμήριο των ακραίων εγκληματικών πράξεων. Άρα θεωρούσε ο Τζουλιάνι ότι η αντιμετώπιση όποιου σπάει ένα τζάμι θα έπρεπε να υπόκειται στο δόγμα του «Νόμου και της Τάξης» και της «Καμίας ανοχής». Όλη αυτή η στρατηγική κύριοι υπουργοί κατέρρευσε. Κατέρρευσε στη Νέα Υόρκη, κατέρρευσε στην Αμερική, κατέρρευσε σε όλον τον κόσμο. Αυτά γίνονταν πριν από 20 χρόνια. Χρησιμεύουν πλέον σε εγχειρίδια. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

·         Η τρίτη εμμονή σας είναι το να μην αποδέχεστε παρά μόνο θεωρητικά ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές είναι κρατούμενοι μετά από δικαστικές αποφάσεις και τους αφαιρείται μόνο η ελευθερία κι όχι τα υπόλοιπα δικαιώματα. Εσείς τους θεωρείτε υποδεέστερους πολίτες και δεν λαμβάνετε τα αναγκαία μέτρα αντίθετα υπονομεύετε απολύτως τα μέτρα επανένταξής τους.       

·         Τώρα ένα καίριο ερώτημα που σας αφορά εσάς τους δύο προσωπικά. Πως αποδεχτήκατε αυτήν την διεθνώς πολιτική πατέντα να υπαχθεί η σωφρονιστική πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα υπουργείο που η κατεύθυνση και η φιλοσοφία του είναι η αστυνόμευση και η καταστολή με ένα υπουργείο που οφείλει να προσβλέπει στην αναμόρφωση και την επανένταξη και να ικανοποιεί τις ανάγκες για επιπλέον γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, κέντρα απεξάρτησης και εκπαιδευτικές μονάδες; Κλείνετε 2 χρόνια με αυτήν την πολιτική. Οφείλετε να κάνετε την αποτίμηση και να το πείτε προς τον Πρωθυπουργό, όπως το κάνατε πολύ γρήγορα για την μεταναστευτική πολιτική που επίσης σας είχαν φέρει. Διότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άλλες ισορροπίες, άλλη κουλτούρα αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων.

·         Έρχομαι τώρα στην κατακλείδα. Στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό που γίνεται με τις αλλεπάλληλες δολοφονίες και όχι «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» όπως λέγεται και γράφεται. Αποτελεί αντιδραστική νοοτροπία και ορολογία η έκφραση του «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Μιλάμε για ανθρώπους, για θύματα και για θύτες. Μιλάμε για άλλους ανθρώπους που μπορεί να είναι παρόντες και παρούσες τη στιγμή που εξελίσσεται αυτός ο αιματοβαμμένος κύκλος των συμβολαίων θανάτου και να έχουμε θύματα και αθώους πολίτες. Το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ως έκφραση καταλήγει στη λογική του «άφησέ τους» κάποια στιγμή θα αλληλοεξοντωθούν και θα τελειώσει αυτό. Πόσοι είναι οι capo dei capi στη χώρα; Πως όμως διαπαιδαγωγούμε την κοινή γνώμη που αισθάνεται την ανασφάλεια;

Δεν είναι λοιπόν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Είναι κύκλος αίματος. Κύκλος αίματος για μεγάλα συμφέροντα, για τη νύχτα, για trafficking, για λέσχες, για τεράστια ποσά, για πετρέλαια, για μία σειρά από μεγάλες κερδοφόρες καταστάσεις. Προφανώς πρόκειται για μία πολυπλόκαμη και πολύχρονη διαδικασία.

Επιτρέψτε μου να σας κοιτάξω στα μάτια κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Οικονόμου. Είστε και οι δύο για 20 χρόνια επιχειρησιακά και πολιτικά σε κεντρικούς ρόλους μέσα στην αστυνομία. Δεν υπαινίσσομαι ότι γνωρίζετε τα πρόσωπα και τα πράγματα αυτού του κύκλου αίματος. Εννοώ όμως σαφώς ότι γνωρίζετε απολύτως το εύρος, τις διασυνδέσεις, την επικινδυνότητα, το βάθος, την επίδραση και την επιρροή στους θεσμούς όπως είπατε κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν είναι απλό ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε πρόσωπα και σε μικροομάδες. Έχουν σχέση προφανέστατα με μεγάλα ή πολύ μεγάλα συμφέροντα και με διακλαδώσεις που τραυματίζουν, υπονομεύουν, δηλητηριάζουν και δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης στην ελληνική κοινωνία και τη Δημοκρατία. Το λέω από βήματος της Βουλής.

·         Επιπλέον άλλα δύο θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στη σημερινή συζήτηση και στα οποία δεν χωράει διαφορετική ερμηνεία. Είναι θέματα πάνω στα οποία έχουμε εμπειρία και δεν πρέπει να μείνουν σκοτεινά.  Διότι τα άκουσα για δεύτερη φορά. Χαμηλότερη εγκληματικότητα το 2019 και 2020 σε σχέση με το παρελθόν στη χαμηλή εγκληματικότητα. Θα χαιρετίζαμε πάρα πολύ αυτή την εξέλιξη, δεν αναφέρομαι στο μεγάλο έγκλημα, εάν δεν γνωρίζαμε όλες και όλοι ότι είμαστε μέσα στην πανδημία που ο κόσμος είναι κλεισμένος σπίτι του. Και λιγότερα ατυχήματα έγιναν και λιγότερα δυστυχήματα έγιναν στους δρόμους λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Να μην αναφερόμαστε λοιπόν σε στοιχεία που δεν δίνουν μια ποιότητα σε αυτή τη συζήτηση. Νομίζω πως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί απολύτως.

·         Δεύτερον, επειδή δεν διευκρινίστηκε απολύτως από κανέναν, το θέμα της στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας και της στελέχωσης των σωφρονιστικών καταστημάτων που ύστερα κατά τον κ. Οικονόμου, εγώ δεν το αμφισβητώ, με έναν τρόπο υπήρξε αυτή η διαρροή και μείναν αυτά τα κενά. Αυτό το επέρριψε ως ευθύνη στις κυβερνήσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α . Ποιος δεν θυμάται σε αυτή την αίθουσα, διότι τότε ήμουν Υπουργός Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο με αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Πανούση που βεβαίως είχε και την πρώτη ευθύνη, ότι είχαν απολυθεί αυτοί οι άνθρωποι. Μιλάτε για απολυμένους. Ο κ. Μητσοτάκης τότε, με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ανάμεσα στις λίστες που είχε δώσει, ΕΡΤ, εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και όλους τους άλλους, είχε δώσει και το σύνολο της Δημοτικής Αστυνομίας. Ενδεχομένως να ήταν και δυο χιλιάδες άτομα. Αυτούς τους απολυμένους λοιπόν, εμείς, το πρώτο εξάμηνο εν συνόλω τους επαναφέραμε στις υπηρεσίες τους. Δεν ήταν δυνατό να επανέλθουν, στις υπηρεσίες τους ως δημοτικοί αστυνόμοι, οι κυρίες και οι κύριοι που είχαν απολυθεί διότι δεν είχαν τη δυνατότητα οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επειδή υπήρχε μείωση κατά 60% των ΚΑΠ. Μπήκε ένα θέμα ποιοι Δήμοι θέλουν ή όχι να ανασυστήσουν την Δημοτική Αστυνομία και με αυτό τον τρόπο βρέθηκε η λύση για την επιβίωση τους. Κάποιοι να πάνε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάποιοι ενσωματώθηκαν εκεί και για τους άλλους άρχισε μια κινητικότητα, μεσούντων των μνημονίων, προς το Σωφρονιστικό Σύστημα γιατί εκεί υπήρχαν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Άρα, προς Θεού, δεν θα βγει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η κυβέρνησή του, με σπασμένα τα πλευρά και σε αυτό το ζήτημα. Τους είχατε απολύσει, δεν υπήρχαν καθόλου. Η Δημοτική Αστυνομία δεν υπήρξε από εκεί και ύστερα ούτε είχατε επαναπροσλάβει στα μεγάλα κενά των οργανικών θέσεων που υπήρχαν στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα.

·         Μην χρησιμοποιείτε λοιπόν παρόμοια επιχειρήματα. Εδώ είναι η ελληνική κοινωνία, εδώ είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι, είναι όλα γνωστά. Βρείτε άλλα επιχειρήματα άλλα όπλα, ενδεχομένως να έχετε, να μας μεταπείσετε στην αυστηρή κριτική, την οποία δέχεστε.    

·         Και σας θέτω ευθέως το ερώτημα, στη δευτερολογία, αφού επισημάνω ότι αποσιωπήσατε στην απάντησή σας ότι με εντολή Τσίπρα ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα της ΕΥΠ για να ξεκαθαριστούν οι διασυνδέσεις για το οργανωμένο έγκλημα. Είναι δυνατόν να επιμένετε στην πολιτική για 1.000 αστυνομικούς μέσα σε τρία από τα ΑΕΙ, ενώ μάλιστα έχουν τεράστια κενά τα αστυνομικά τμήματα, με βάση πρόσφατες καταγγελίες των αστυνομικών ενώσεων;»     

Δ. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει βασικές συνιστώσες του σωφρονιστικού συστήματος

«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για την εγκατάλειψη των βασικών συνιστωσών του σωφρονιστικού μας συστήματος. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο με συνεχείς υπηρεσίες και με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ είναι τεράστια η καθυστέρηση στην στελέχωση των καταστημάτων κράτησης με τακτικό προσωπικό μέσω της προκήρυξης 6Κ/2018» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός, αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ο Διον. Καλαματιανός επισήμανε ενδεικτικά πως «από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής σας, με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2019, ήταν η δημιουργία σοβαρού λειτουργικού προβλήματος στο σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος: Κάνατε πράξη την ιδεοληπτική  εμμονή σας και μεταφέρατε το σύνολο της  Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποκόψατε την αντεγκληματική πολιτική από το φυσικό της χώρο, το χώρο της δικαιοσύνης.  Παραβλέψατε ακόμα και το γεγονός ότι αυτή η επιλογή σας είναι αντίθετη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής πρακτικής».

Ειρ. Αγαθοπούλου: «Εάν συμφωνεί η κυβέρνηση με τη ρήση “Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή”, οφείλει να το δείξει και στην πράξη»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου, επικεντρώθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα και της επανένταξης των κρατουμένων.

Ξεκίνησε λέγοντας: «Οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στον τομέα του σωφρονισμού είναι εκ διαμέτρου αντίθετες: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν από το τρίπτυχο Ασφάλεια, Ανθρωπισμός, Επανένταξη ενώ η δική σας πολιτική χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο Μηδενική ανοχή, Καταστολή, Τιμωρητικότητα».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «καμία εκπαιδευτική δομή δεν ξεκίνησε την λειτουργία της στο διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ, αντίθετα και τα ήδη υπάρχοντα σχολεία βρίσκονται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης». Επίσης, καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έπαψε να υποστηρίζει δράσεις τεχνικής κατάρτισης των κρατουμένων αλλά και ελληνομάθειας στους αλλοδαπούς κρατούμενους και φυσικά σταμάτησε την ανέγερση σχολείων και εκπαιδευτικών κτιρίων σε κέντρα κράτησης.

Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη, μίλησε για την τιμωρητικότητα της Κυβέρνησης, απέναντι σε έναν άνθρωπο που τελείωσε το σχολείο εντός των φυλακών και πέρασε στο πανεπιστήμιο και που αντί να αποτελεί πρότυπο θέλησης και αγώνα, τιμωρήθηκε με μεταγωγή, κάτι που του στέρησε το δικαίωμα στην μόρφωση και τον οδήγησε σε απεργία πείνας. Επίσης,αναφέρθηκε στην περίπτωση του δασκάλου των φυλακών Αυλώνας, Πέτρου Δαμιανού, ο οποίος σε πείσμα όλων δημιούργησε ένα κλειστό κύκλωμα μετάδοσης μαθημάτων για τους μαθητές των φυλακών ώστε να μη χάσουν τα μαθήματά τους εν μέσω πανδημίας, αφού η Πολιτεία δεν φρόντισε γι’ αυτό.

Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε απευθείας αναθέσεις και να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δομών υγείας εντός των φυλακών, την υγειονομική θωράκιση προσωπικού και κρατουμένων και τη μέριμνα για την ίδρυση εκπαιδευτικής μονάδας σε κάθε κέντρο κράτησης, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος 4521/18.

Θ. Ξανθόπουλος: Συρρίκνωση δικαιωμάτων, αδιαφάνεια και «μπίζνες» με ιδιωτικές φυλακές

«Συνολικά η κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό συνοψίζεται σε ένα μείγμα αυταρχισμού-νεοφιλελευθερισμού. Από το τρίπτυχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “ασφάλεια- ανθρωπισμός-επανένταξη”, φτάσαμε στο “μηδενική ανοχή- καταστολή-φύλαξη”», τόνισε στην εισήγησή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος:

Τ. Ελευθεριάδου: Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει έντονα χαρακτηριστικά αυταρχισμού και μονομέρειας

«Η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει επιδείνωση των όρων κράτησης, περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων και εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης των κρατουμένων, τη γενική συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, το μπλοκάρισμα της κοινωφελούς εργασίας και του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης που προβλέπεται από το 1989», τόνισε από τη μεριά της κατά τη διάρκεια της συζήτησης η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Τάνια Ελευθεριάδου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί