«Με το νομοσχέδιό σας, κ. Βορίδη επαναφέρετε την ανομία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Τοποθέτηση του Σ. Βαρδάκη στην ΟτΒ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Υπό αμφισβήτηση έθεσε την κυβερνησιμότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους λόγους κατάργησης του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, που προβλέπονται στο νομοσχεδίο του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Σωκράτης  Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτυπώνει όλα  εκείνα που πρεσβεύει και ασπάζεται η Ν.Δ. του κ Μητσοτάκη.

Αν και η Ελλάδα έχει την κουλτούρα, την ιστορική εμπειρία και γνώση της πολιτικής συνεργασίας, ιδίως σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της απλής αναλογικής, που είναι η πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. 

Αν η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται στη σύνθεση των συμβουλίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κακοποίησή της. Διότι στις τοπικές κοινωνίες το δέον είναι να ακούγονται όλες οι φωνές, να υπάρχει σύνθεση και συνεργασία. 

Διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων,  αλλά και ενός συστήματος αυτοελέγχου των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την κουλτούρα της συνεργασίας, είναι μακριά από την λογική και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. 

Η επαναφορά της πενταετούς θητείας, το όριο του 3% για είσοδο αυτοδιοικητικών παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, η ανάδειξη περιφερειάρχη και δημάρχου με 43% συν μία ψήφο, από τον πρώτο γύρο, η πριμοδότηση με το 60% των εδρών των συμβουλίων των αυτοδιοικητικών παρατάξεων από τις οποίες θα  αναδειχθούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και η κατάργηση της κάλπης για τις δημοτικές κοινότητες από τις οποίες αναδείχθηκαν τοπικά συμβούλια με μεταφορά αρμοδιοτήτων, αποδεικνύουν ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. 

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι από τη διάχυση των αποφάσεων προς τα κάτω και την αποκέντρωση, οπισθοχωρούμε στην υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε έναν άνθρωπο, και στην ομάδα του, κατά τα πρότυπα του επιτελικού κράτους της Ν.Δ.. Το οποίο και αποδεδειγμένα αποτυγχάνει καθημερινά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιλέγει την επιστροφή σε ένα παρελθόν που δημιούργησε:

  • ελλειμματικούς δήμους, απόρροια αδιαφανών διαδικασιών, 
  • άνιση μεταχείριση ως προς τη μεταφορά πόρων, 
  • και σε κάποιες περιπτώσεις παντελή αγνόηση των πραγματικών προβλημάτων των τοπικών κοινοτήτων.

Δεν προηγήθηκε μια αυτονόητη για την κοινή λογική συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων τους, που έχει εξαγγελθεί, για τον τρόπο διαχείρισης και εκτέλεσης έργων στους χώρους ευθύνης τους, που συνδέονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Ο κ. Βαρδάκης κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε:

«Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ η κυβερνησιμότητα για το παρόν νομοσχέδιο, αλλά ο περιορισμός της Δημοκρατίας, η συγκέντρωση εξουσιών και η διαχείριση πόρων στα χέρια λίγων,  χωρίς εμπόδια.»

Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί