Στη Βουλή ο αποκλεισμός της μοριοδότησης των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών από τις προκηρύξεις ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών

Την αδικία που προκύπτει εις βάρος των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών από τον αποκλεισμό της μοριοδότησής τους από προκήρυξη προσλήψεων του ΔΕΔΔΗΕ, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 36 ακόμα Βουλευτών.

«Δεδομένης της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών που η πανδημία έχει δημιουργήσει, προκαλεί αγανάκτηση ο αποκλεισμός της μοριοδότησης των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών από τη σχετική προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας «Η Κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι με τέτοιες αποφάσεις, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας θα γιγαντώνεται. Η μοριοδότηση τριτέκων και πολυτέκνων συμπολιτών μας για την πρόσληψή τους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι ένα ισχυρό κίνητρο καταπολέμησης της υπογεννητικότητας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακυρωθεί.».

Το θέμα προέκυψε με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης 1/2021 του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. για την πλήρωση 100 ατόμων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, στη Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου (ΔΕΕΔ). Στην Ερώτηση, αφού γίνεται αναφορά στα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας των τελευταίων ετών, ζητούνται απαντήσεις σχετικά με το εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να άρει αυτή την αδικία και να μεριμνήσει έτσι ώστε να επανα-προκηρυχθούν οι συγκεκριμένες θέσεις, καθώς και να λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικογένεια μέσα από την παροχή πρόσθετων κινήτρων για την μείωση της υπογεννητικότητας.

Το κείμενο της ερώτησης

Προς τους κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Εσωτερικών

Σύμφωνα με έρευνες και δημοσκοπήσεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, παρατηρείται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 0,4% σε σχέση με το 2010 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω.

Το επαγγελματικό άγχος και η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ελλιπή στήριξη των μητέρων στο εργασιακό περιβάλλον επηρεάζουν αισθητά τον ρυθμό των  γεννήσεων.

Η πανδημία του κορωνοΐού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11 χιλ. ανθρώπους στην Ελλάδα. Ο οικογενειακός προγραμματισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει γίνει αρκετά δύσκολος, καθώς και ο σχεδιασμός για το μέλλον αποτελεί πλέον δευτερεύουσα σκέψη για την νέα γενιά. Γενικότερα σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί ιστορικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Δεδομένης λοιπόν της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα, αγανάκτηση προκαλεί  ο αποκλεισμός της μοριοδότησης των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών από την προκήρυξη 1/2021 του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. για την πλήρωση 100 ατόμων με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, στη Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου (ΔΕΕΔ).

Επειδή, το δημογραφικό πρόβλημα θα γιγαντώνεται σε αυτόν τον τόπο όσο δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες και κίνητρα για την αντιμετώπιση του

Επειδή, η μοριοδότηση μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για την πρόσληψή τους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο καταπολέμησης της υπογεννητικότητας.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να μεριμνήσετε προκειμένου να αρθεί η αδικία της μη μοριοδότησης των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών   και να ενισχυθεί η ελληνική οικογένεια καθώς το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μεγαλώνει;
  2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε προκειμένου να επαναπροκυρηχθούν οι θέσεις για την συγκεκριμένη προκήρυξη με την μοριοδότηση των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών;  
  3. Προτίθεστε να προτείνετε κίνητρα για την μείωση της υπογεννητικότητας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ελευθεριάδου Τάνια

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Ψυχογιός Γιώργος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί