Πανελλήνιες: Αποκλείονται οι μαθητές εσπερινών από τα ΑΕΙ

Οι μαθητές των εσπερινών λυκείων φέτος θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την εφαρμογή της ΕΒΕ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων, έλεγε ο Αριστοτέλης. Μια φράση που δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα στις υπάρχουσες συνθήκες. Οι μαθητές των εσπερινών λυκείων φέτος θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την εφαρμογή της ΕΒΕ, η οποία θα λειτουργήσει ως τροχονόμος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, η βασική τους διαφορά με τους υποψήφιους των ημερήσιων λυκείων είναι πως καλούνται να υπερβούν τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από τον συνδυασμό σπουδών και εργασίας, ενώ δεν παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα λόγω υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου. Και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, πετώντας τους εκτός δημόσιων ΑΕΙ και κουρελιάζοντας τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο.

«Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για να εξαιρεθούν τα εσπερινά λύκεια από την ΕΒΕ, αλλά είδαμε αδιαφορία από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», λέει στην ΑΥΓΗ ο 57χρονος Θανάσης Καρελιώτης, μαθητής στο 3ο Εσπερινό Λύκειο Αγίων Αναργύρων. Ο ίδιος είναι πατέρας έξι παιδιών, εργάζεται οκτώ ώρες τη μέρα, ενώ τα απογεύματα παρακολουθεί επί έξι ώρες μαθήματα στο εσπερινό λύκειο και παράλληλα βρίσκει χρόνο να διαβάζει, καθώς φοιτά στη Β’ Λυκείου και του χρόνου θα δώσει Πανελλαδικές. Είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Χαλκίδας και στόχος του είναι να πάρει δεύτερο πτυχίο στη διοίκηση οικονομίας ή στη λογιστική.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και πολλοί συμμαθητές του, οι οποίοι είναι 35, 40, 45 χρονών και αποφάσισαν να συνειδητά να φοιτήσουν σε εσπερινό λύκειο για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και για να πάρουν πτυχίο.

Όλο αυτό το διάστημα, οι μαθητές των εσπερινών βρέθηκαν στους δρόμους, ζητώντας από την αρμόδια υπουργό να μην τους στερήσει το δικαίωμα στη μόρφωση. Όμως, οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, καθώς η κυβέρνηση, στο όνομα μιας δήθεν «ισονομίας», αποφάσισε το μέτρο της ΕΒΕ να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων συνθηκών στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν. Ανεξαρτήτως της ανισότητας χρόνου, ευκαιριών, φροντιστηριακών μαθημάτων. Χωρίς να σέβεται τα δικά τους δικαιώματα για την πρόσβαση στη γνώση και για το μόχθο τους ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

«Η υπουργός Παιδείας δεν δέχτηκε να μας δει, διότι δεν είχε τίποτα να μας πει», λέει ο ίδιος. «Είναι πέρα για πέρα ταξικό αυτό που συμβαίνει. Είμαστε λίγοι σε αριθμό -μόλις το 1% των υποψηφίων- αλλά το ζήτημα είναι ουσιαστικό». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καρελιώτη, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, αφού τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στον νόμο Κεραμέως

Αύξηση των ανισοτήτων

«Οι μαθητές των εσπερινών λυκείων διεκδικούν μόλις 600 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -δηλαδή περίπου το 1% σε ποσοστό-, οι οποίες προορίζονται γι’ αυτούς και είναι επιπλέον θέσεις επί των εισακτέων», λέει στην ΑΥΓΗ ο τ. αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας (ΚΥΣΔΕ) Νεκτάριος Κορδής, ο οποίος εκτιμά πως από τις διαθέσιμες θέσεις, ελάχιστες είναι εκείνες που θα καλυφθούν.

«Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να είναι κάποιος μαθητής εσπερινού λυκείου. Μπορεί να είναι ένας πατέρας με τέσσερα παιδιά που το πρωί εργάζεται και το βράδυ πηγαίνει να παρακολουθήσει μαθήματα. Και αυτό το μέτρο που πάνε να επιβάλουν είναι ταξικό, απάνθρωπο και άνισο. Διότι εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι αυτοί δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα ημερήσια λύκεια», επισημαίνει ο κ. Κορδής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει, είναι ένα εσπερινό λύκειο της Λιβαδειάς που επισκέφθηκε, στο οποίο, από τα δέκα παιδιά, μόλις τα δύο θα τολμήσουν να μπουν στην κούρσα των Πανελλαδικών. Κι αυτό είναι ένα δείγμα για το τι θα συμβεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Τους ενοχλεί ότι η εκπαίδευση είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Ότι το παιδί ενός αγρότη μπορούσε να γίνει γιατρός ή μηχανικός και μέσα από τη μόρφωση να έχει μια ελπίδα αλλαγής. Όταν τους πετάς έξω από την Τριτοβάθμια, τους κόβεις ένα κομμάτι από το δικαίωμα στο όνειρο», καταλήγει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΥΡΙΖΑ:  Έχουν στραφεί με εκδικητικότητα και μανία ενάντια στους μαθητές εσπερινών 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια να διακόψει την πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τον Νίκο Φίλη να σημειώνει: “Ο εκπαιδευτικός κυβερνητικός αυταρχισμός στρέφεται εναντίον των μαθητών των εσπερινών λυκείων”

«Ο γενικότερος κυβερνητικός αυταρχισμός, πέρα από τις εμφανείς όψεις του (π.χ.: οκτάωρο, ρεπό αντί για μισθό, αστυνομική βία, χουντονόμος για τις διαδηλώσεις, πανεπιστημιακή αστυνομία), δείχνει όλο και πιο έντονα το απεχθές πρόσωπό του στον χώρο της Εκπαίδευσης. Με ξεκάθαρο στόχο τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και της νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι τα βέλη της κυβέρνησης έχουν στραφεί, με φανερή εκδικητικότητα και μανία, εναντίον των μαθητών των εσπερινών λυκείων» ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, η οποία επικαλείται, «εντελώς ωμά και προσχηματικά, την τυπική ισότητα όλων των υποψηφίων, επιδιώκοντας να ξεριζώσει βάναυσα από τους μαθητές και τις μαθήτριες τωνεσπερινών λυκείων κάθε σκέψη και προοπτική για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

«Εμείς θεωρούμε ότι οι μαθητές των εσπερινών λυκείων έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες με τους συμμαθητές τους των ημερήσιων σχολείων» απαντούσε κυνικά στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όταν κλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να απαντήσει γιατί μετέτρεψε σε «δώρον άδωρον» το επιπλέον ποσοστό 1% επί των θέσεων, που προβλεπόταν για υποψηφίους που προέρχονταν από τα εσπερινά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, «κάθε χρόνο πάνω από 600 απόφοιτοι εσπερινών λυκείων, αν και σκληρά εργαζόμενοι και με μεγάλες οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, κατόρθωσαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πολλοί από αυτούς έχουν αποφοιτήσει και εργάζονται στο επιστημονικό αντικείμενο που επέλεξαν. Απόφοιτοι εσπερινών σχολείων διέπρεψαν στον κοινωνικό, πολιτικό και επιστημονικό στίβο, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης».

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με την καθιέρωση της ενιαίας βάσης «Μητσοτάκη – Κεραμέως» για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «οι απόφοιτοι των εσπερινών, όπως και χιλιάδες άλλοι υποψήφιοι, θα αποκλειστούν από την πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Και όμως, η κυβέρνηση επιμένει ανάλγητα και εμμονικά σε μια πολιτική που εν μέσω πανδημίας πλήττει βάναυσα το δικαίωμα στη μόρφωση των πιο αδύναμων, διευρύνει τις ανισότητες στη μόρφωση και στέλνει νέα πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια» αναφέρει η ΕΠΕΚΕ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει “πόσοι από τους απόφοιτους Εσπερινών Λυκείων θα εισαχθούν φέτος με το εξεταστικό σύστημα – λαιμητόμο που έχει ψηφίσει”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί