Αντιδράσεις για τη χρήση κανονιών ήχου κατά μεταναστών στον Έβρο

Έντονη κριτική έχει δεχθεί η Ελλάδα με βάση δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε κανόνια ήχου κατά μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία. Πάντως η Κομισιόν, που πήρε αποστάσεις, λέγοντας ότι «ο τρόπος φύλαξης των συνόρων κάθε χώρας είναι αρμοδιότητα της χώρας», επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν θα λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ελληνικές Αρχές χρησιμοποιούν στα σύνορα με την Τουρκία «κανόνια ήχου», με υψηλούς θορύβους για να τραυματίσουν ανθρώπους (ο ήχος τους φέρεται να μοιάζει με τον αντίστοιχο θόρυβο που παράγει ένας κινητήρας τζετ) προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Brussels Times, αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μαχντί (CD&V), έχουν επικρίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από την Ελλάδα κατά της άφιξης των μεταναστών και ζήτησαν τόσο από τη χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν μια εξήγηση.

«Είμαι απολύτως υπέρ της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά είμαι περισσότερο υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Μαχντί. «Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε όλους τους μετανάστες, αλλά να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη μετανάστευση. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με ανθρώπινο τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Μαχντί εξήγησε ότι πιστεύει πως οι μετανάστες πρέπει να τυγχάνουν ατομικής μεταχείρισης και να μπορούν να ζητούν άσυλο σε οργανωμένες συνοριακές διαβάσεις. Συμπλήρωσε δε ότι σχεδιάζει να στείλει επιστολή στην Επιτροπή για «εκκίνηση ευρύτερης συζήτησης» σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τις ανθρώπινες αξίες.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ καταδίκασε, επίσης, την εν λόγω τακτική στο Twitter γράφοντας ότι «είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Erdogan, Κίνα) και σκληροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η “σκληρή μας δύναμη”; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα “κανόνι ήχου” για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων… και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Eπισημαίνεται ότι τα «κανόνια ήχου» αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης φυσικών και πειραματικών νέων ψηφιακών φραγμών που εγκαθίστανται και δοκιμάζονται στα σύνορα μήκους 200 χιλιομέτρων. Η Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιεί δύο «κανόνια ήχου» στα σύνορα με την Τουρκία για να αποτρέψει την παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί