Στην Αστυπάλαια ο Μητσοτάκης: Στις καλένδες η μείωση του ΦΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αστυπάλαια, προσγείωσε στην πραγματικότητα όσους ανέμεναν μειώσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας παραπέμποντας στο μέλλον «όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το νησί των Δωδεκανήσων με αφορμή την ιδιωτική επένδυση γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αφού περιηγήθηκε στην Χώρα και συνομίλησε με ιδιοκτήτη εργαστηρίου αρτοποιημάτων «ξεφούρνισε» τα νέα για την πολιτική των φορολογικών συντελεστών παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τη μείωση του ΦΠΑ λέγοντας συγκεκριμένα πως αυτό θα γίνει «όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο του νησιού, Νίκο Κομηνέα, περπάτησε στην περιοχή του ιστορικού Κάστρου, επισκέφθηκε τους περίφημους ανεμόμυλους, που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ενώ συνομίλησε με πολίτες, σύμφωνα με το efsyn.gr.

Ο πρωθυπουργός έκανε κι μία στάση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας, προκειμένου να ευχαριστήσει, στα λόγια, το νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας και ενώ την προηγούμενη διατυμπάνιζει πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα» προετοιμάζοντας την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και την παροχή τους -στην αρχή- δωρεάν στους πολίτες.

Συνεχάρη τους νησιώτες μας για το ποσοστό εμβολιασμού (πάνω από 70%) εκτιμώντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι «για το τουριστικό μας προϊόν».

Το «πείραμα» της Αστυπάλαιας

Το «project» που έχει εκπονηθεί προβλέπει τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%.

Θα τρέξει σε συνεργασία με την Volkswagen και η αποτίμηση των πρώτων βημάτων θα γίνει σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen δρ. Herbert Diess στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο νησί.

Το πρόγραμμα εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων «e-astypalea», το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. 

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί