«Σοβαρά προβλήματα στις δομές Ψυχικής Υγείας Χανίων»

Στο πλαίσιο των επαφών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες για την ανάδειξη προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, κλιμάκιο μελών της με επικεφαλής τον Γραμματέα της οργάνωσης Ανδρέα Παπανδρέου, επισκέφτηκε την Τετάρτη 1 Ιουνίου το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στις Ψυχιατρικές Δομές.

Κατά τη συνάντηση-ενημέρωση συζητήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο τομέας της ψυχικής υγείας και το προσωπικό που τη στελεχώνει στα Χανιά, καθώς και τα αιτήματά τους.

Επιγραμματικά τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

α) Σοβαρή έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία κάνει επιτακτική την ανάγκη προσλήψεων και μονιμοποίησης των συμβασιούχων που υπηρετούν.

β) Υποχρηματοδότηση και συνακόλουθες ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό και είδη καθαριότητας, αλλά και ανύπαρκτη συντήρηση των κτιρίων που στεγάζουν τις δομές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέρος των απαιτούμενων υλικών καθαριότητας και άλλων βασικών ειδών αγοράζονται με χρήματα των ίδιων των ασθενών!

γ) Δυσλειτουργίες στην παροχή υπηρεσιών, με κυριότερες τη διακομιδή και τη σίτιση των ασθενών, με συνέπεια το φαγητό να διανέμεται με μεγάλη καθυστέρηση και οι μερίδες να αγγίζουν το όριο του υποσιτισμού.

δ) Αδιαφανής διαδικασία εισαγωγής ασθενών στους Ξενώνες και τα Διαμερίσματα, με αποτέλεσμα ασθενείς που χρήζουν φιλοξενίας σε τέτοιες δομές να βρίσκονται αποκλεισμένοι από υπηρεσίες φροντίδας και στις περιπτώσεις έλλειψης υποστηρικτικού περιβάλλοντος να διαμένουν σε παγκάκια. 

ε) Μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων και διεκδίκηση ένταξης τους στην ασφαλιστική κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

στ) Ανάγκη δημιουργίας ενδιάμεσου εξωνοσοκομειακού ξενώνα και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.

Το προσωπικό των Δομών Ψυχικής Υγείας στο Νομό Χανίων αντιμετωπίζεται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Χαρακτηριστικό της απαξίωσής τους από την κυβέρνηση είναι ότι ακόμα δεν έχουν συναντηθεί με την ηγεσία της ΔΥΠΕ, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά τους επί σχεδόν δυο χρόνια.

Από τη μεριά τους, ο Γραμματέας και τα μέλη της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων τόνισαν ότι τα αιτήματα των εργαζόμενων δεν είναι μόνο δίκαια, αλλά και κρίσιμα για την παροχή στοιχειωδώς επαρκών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τους πολίτες. Σημείωσαν, όμως, πως η κυβέρνηση, παγιδευμένη στις ιδεολογικές της εμμονές και αγκυλώσεις και εξυπηρετώντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όχι απλά αδιαφορεί, μα στοχεύει στην απαξίωση της δημόσιας υγείας (όπως και της παιδείας, της ασφάλισης κ.ά.) και στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες. Άλλωστε, κάθε είδους εργολάβοι έχουν αρχίσει να ξανακάνουν την εμφάνισή τους σε δομές και Υπηρεσίες και στα Χανιά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική πολιτική και ιδεολογική επιλογή και προτεραιότητα, ακριβώς στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και πρακτικών της ΝΔ, γιατί αξία μας είναι ο άνθρωπος, η ζωή και η αξιοπρέπειά του και όχι τα κέρδη. 

Υπερασπιζόμαστε ένα ισχυρό, δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία των πολιτών, ενώ η ΝΔ το θεωρεί πεδίο και ευκαιρία κερδοφορίας μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ευτυχώς για την κοινωνία, η στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας μέσα στην κρίση αποδείχτηκε καθοριστική και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σήμερα.

Αυτήν την πολιτική, άλλωστε, εφαρμόσαμε και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη, με προσλήψεις προσωπικού εξ αρχής προορισμένου για τον σκοπό αυτό, τη δημιουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων στο Ρέθυμνο, τον πλήρη εξοπλισμό των μαγειρείων στις Ψυχιατρικές και τη διακοπή της οικονομικά δυσμενούς σύμβασης με εργολάβο για τη σίτιση των ασθενών, την προμήθεια οχήματος μεταφοράς, την αναδιαμόρφωση των οργανισμών, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου διοίκησης των Υπηρεσιών Υγείας, την επέκταση του ειδικού καθεστώτος για τους εργαζόμενους σε κλειστά τμήματα που συμπεριέλαβε και όσους απασχολούνταν στα ψυχιατρικά τμήματα, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ασθενών και τόσα άλλα.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν και ανεπιφύλακτα, με όλες μας τις δυνάμεις, θα σταθούμε ως κόμμα και οργάνωση στο πλευρό των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία και όσων διεκδικούν τη στήριξη και αναβάθμισή της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί