Μείωση εισακτέων στο 56% των τμημάτων στα ΑΕΙ της Κρήτης με το νέο σύστημα εισαγωγής!

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΝΕ Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας πίνακες με το πώς θα μειωθούν οι εισακτέοι.

Η ανακοίνωση:

Βρισκόμαστε στο τελευταίο, χρονικά, σταυροδρόμι πριν την εκκίνηση των πανελλαδικών εξετάσεων για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές της χώρας μας, οι οποίοι καταβάλλουν μια μεγάλη και κοπιώδη προσπάθεια με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των ονείρων τους.

Μία προσπάθεια που επιβαρύνθηκε πολυποίκιλα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως η μη ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η απουσία του κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος και η διατάραξη της ψυχικής και συναισθηματικής ισορροπίας των παιδιών από την παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση.

Αυτή την ιδιαίτερα επιβαρυμένη χρονιά τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις οικογένειές τους, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει άμεσα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Η κυβερνητική αυτή επιλογή θα οδηγήσει αφενός στη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων, δηλαδή περίπου 25.000 με 30.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης, και αφετέρου θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ τα οποία αναμένεται να βρεθούν σε διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο. Παράλληλα, ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ θα επιφέρει αναπόδραστα την αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών Κολλεγίων, αμφιβόλου ποιότητας και με υψηλά δίδακτρα. Επιπλέον, η ελάχιστη βάση εισαγωγής αποκλείει από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τους απόφοιτους των εσπερινών Λυκείων.

Από τη μελέτη και επεξεργασία των δημοσιευμένων δεδομένων για τις πανελλήνιες εξετάσεις Γενικών Λυκείων 2020, στην οποία προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκύπτει ότι, αν εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης, το ποσοστό των τμημάτων που θα υποστούν απώλειες νέων εγγραφών ανέρχεται σε 56%.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει την ιδεοληπτική στάση και πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στη Δημόσια Εκπαίδευση, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη νέα γενιά και τις οικογένειές τους. Είναι, δε, λυπηρό ο κ. Μητσοτάκης να αποφεύγει να απαντήσει στην κατατεθειμένη επίκαιρη ερώτηση -3 φορές- του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, με αίτημα τη μη εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, το προσεχές διάστημα, θα επιδιώξει συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί