Προανακριτική Παππά: Ταφόπλακα στη σκευωρία της ΝΔ – Εικασίες αντί συμπερασμάτων από τη πλειοψηφία

To έγγραφο – κόλαφος της Τράπεζας της Ελλάδος που πιστοποιεί τη ροή του χρήματος έριξε τίτλους τέλους στο κατασκευασμένο κατηγορητήριο, την ίδια ώρα που η ΝΔ επιχειρεί με νοητικές ακροβασίες να τεκμηριώσει τη ποθούμενη, για τους υποβολείς της, κατηγορία αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ιδιωτική συναλλαγή δυο μερών

Κοινοβουλευτικό κάζο πρώτης τάξης αποδείχθηκε για τη Νέα Δημοκρατία η προανακριτική επιτροπή που θα εξέταζε δήθεν κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Το μόνο που εκκρεμεί για τη κυβέρνηση είναι να επιλέξει με ποιο τρόπο θα γελοιποιηθεί: αν θα αναδιπλωθεί συγκρουόμενη με τα συμφέροντα των καναλαρχών που υποκίνησαν την όλη διαδικασία ή αν θα έχει το θράσος να στήσει ειδικά δικαστήρια δεχόμενη το ράπισμα από τη δικαιοσύνη.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η έκθεση επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών.

Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα.

Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία. Όπως αναφέρεται, «η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης».

Στα βασικότερα σημεία της η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι:

  • Μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, τα χρήματα (3 εκατ. ευρώ) πέρασαν από την εταιρεία ΜΜΕ του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στην εταιρεία Τοξότης του ομίλου, η οποία στη συνέχεια τα ανάλωσε «μέσω πλήθους συναλλαγών χρέωσης κυρίως μικρής αξίας στο πλαίσιο του συναλλακτικού κυκλώματος της εταιρείας».
  • «Οι χρεώσεις του λογαριασμού με αριθμό ……… της εταιρείας “Τοξότης ΑΕ”, δηλαδή ο τρόπος ανάλωσης των λόγω κεφαλαίων από την εταιρεία αφορούσαν μεγάλο πλήθος συναλλαγών εμβασμάτων, εντολών πληρωμών και συναλλαγές έκδοσης/εξόφλησης επιταγών, κυρίως μικρής αξίας […] Από ευρύ δείγμα συναλλαγών που ελέγχθηκαν […] προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αφορούσαν πληρωμές φορολογικών / ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρείας ή μεταφορές προς επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας συναφές με τον κλάδο των κατασκευών».
  • Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερωθεί από την Τράπεζα Αττικής και στο πλαίσιο των εποπτικών της καθηκόντων επέστησε την προσοχή των αρμοδίων στελεχών της Attica Bank στην ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών και τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών για την τεκμηρίωση της σκοπούμενης φύσης τους.

Συνοπτικά, έγινε ενδελεχής έλεγχος τόσο για την προέλευση των χρημάτων όσο και για την κατάληξή τους.

Ν. Παππάς: «Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό»

Νωρίτερα ο Νίκος Παππάς με γραπτή του δήλωση επισήμαινε ότι «γίνει πλέον σαφές ότι αυτή η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι μέχρι τη Παρασκευή θα έχει καταθέσει το υπόμνημα του.

Άρον – Άρον το κλείσιμο της προανακριτικής

Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, οι αρμόδιοι της πλειοψηφίας στη προανακριτική επιθυμούν να κλείσουν άρον – άρον τις εργασίες της αρνούμενοι μέχρι και του στοιχειώδες: ο ελεγχόμενος και η μειοψηφία να εξετάσει μάρτυρες που κατά τη γνώμη τους θα βοηθήσουν στη πληρέστερη εικόνα της υπόθεσης.

Ας μη ξεχνάμε πως οι προανακριτικές επιτροπές έχουν το ρόλο εισαγγελικού λειτουργού και η λειτουργία τους οφείλει να είναι συνεπής και με τους δικονομικούς κανόνες.

Υπό αυτό το πρίσμα η ολοκλήρωση του καταλόγου των μαρτύρων που αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η προανακριτική επιτροπή προκαλεί ερωτηματικά. Παράλληλα, αποφάσισε να καλέσει για κατάθεση, την ερχόμενη Παρασκευή, τον ελεγχόμενο πρώην υπουργό Ν. Παππά ο οποίος θα καταθέσει υπόμνημα.

Κατά της απόφασης για μη κλήση άλλων μαρτύρων φέρονται να τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ενώ παρών φέρεται να δήλωσε το ΚΚΕ. Σημειώνεται επίσης ότι απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη. 

Εικονικές συναλλαγές “βλέπει” η ΝΔ

Η ΝΔ επέλεξε μέσω διαρροών αλλά και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με ένα εκτενές non paper να συνεχίσει τον πόλεμο λάσπης διερμηνεύοντας κατά το δοκούν τα όσα συμπέρανε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πηγές που πρόσκεινται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταβίβαση στον Καλογρίτσα ποσού 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης. Το πόρισμα της ΤτΕ φωτίζει πλήρως τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν για να συμμετάσχει η εταιρία Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ channel» , αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ εισήλθε μέσω της Attica Bank στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε με έμβασμα της εταιρίας που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρία του Καλογρίτσα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκατ. ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι ‘Αραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πόρισμα-βόμβα της έκθεσης της ΤτΕ κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί εικονικής συναλλαγής και όχι σύναψης πραγματικής εργολαβίας.

Βεβαίως κάνοντας αυτή τη παραδοχή η ΝΔ, ακόμα κι αν όντως τα εν λόγω έργα ήταν εικονικά, ταυτόχρονα αποδέχεται ότι η διαφορά βρίσκεται μεταξύ της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα και των αράβων επενδυτών πράγμα το οποίο βεβαίως αποσιωπά επιχειρώντας να φτιάξει ένα αφήγημα ροής χρήματος το οποίο δε τεκμαίρεται από πουθενά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί