Σοκ στον Καναδά: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος παιδιών σε σχολείο για τους αυτόχθονες της χώρας

Στο φως εγκλήματα δεκαετιών

Αντιμέτωπος με φρικιαστικές αλλά και ντροπιαστικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του βρίσκεται τα τελευταία 24ώρα ο Καναδάς.

Ο χρόνος στη χώρα έχει παγώσει από τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι σε σχολείων αυτοχθόνων στην επαρχία της British Columbia (στο δυτικό Καναδάς) βρέθηκε μαζικός τάφος 215 παιδιών!

Ολα τα παιδιά ήταν μαθητές του Kamloops Indian Residential School το οποίο μαζί με άλλα παρόμοια στον Καναδά είχαν αναλάβει το έργο της ενσωμάτωσης των αυτοχθόνων στη “σύγχρονη” κοινωνία με το δυτικό τρόπο ζωής.
Φαίνεται όμως ότι στα σχολεία αυτά λάμβαναν χώρα μαζικά εγκλήματα, μαζικές δολοφονίες οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας παρά μόνο 40, 50 ή 60 χρόνια αργότερα και χωρίς φυσικά κανείς να πληρώσει για τις επαίσχυντες πράξεις.

Ακόμα και ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό δήλωσε σοκαρισμένος από τα ανατριχιαστικά ευρήματα: “Τα νέα που ανακοινώθηκαν μου σπαράζουν την καρδιά. Μας θυμίζει ένα σκοτεινό και ντροπιαστικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Σκέφτομαι κάθε άνθρωπο που επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις” ήταν το μήνυμα του Καναδού ηγέτη.

Τα σχολεία όπως το Kamloops Indian Residential School είχαν συνήθως επικεφαλής εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Στο εν λόγω η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση το 1969 και το 1978 πήρε την απόφαση να κλείσει το σχολείο. Αλλα έμειναν ανοιχτά μέχρι και το 1998.

Υπολογίζεται ότι σε τέτοια σχολεία φοίτησαν 150000 μαθητές οι οποίοι πολλές φορές δεν είχαν το δικαίωμα να μιλάνε στη γλώσσα τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν επέστρεψαν ποτέ στις εστίες τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί