Όταν ο Λ. Αυγενάκης ξεπέρασε τον εαυτό του- Κρεσέντο αυταρχισμού

Το θέατρο του παραλόγου παίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Μια διαδικασία που εξελίχθηκε σε κρεσέντο παρέμβασης και αυταρχισμού από την κυβέρνηση και τον Λευτέρη Αυγενάκη, που αυτή τη φορά… ξεπέρασε τον εαυτό του.

Χωρίς καμία απολύτως συστολή, ο υφυπουργός Αθλητισμού κίνησε κάθε νήμα για να πετύχει την αναβολή, από το Πρωτοδικείο μέχρι το υπουργείο Δικαιοσύνης και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι την Πολιτική Προστασία, ακόμη και τον ΕΟΔΥ, και παραμένει ο κύριος υπεύθυνος για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες το ελληνικό μπάσκετ.

Στην αντίπερα όχθη η προσωρινή διοικούσα επιτροπή υπό τον Γιώργο Βασιλακόπουλο επέμεινε για τη διεξαγωγή των εκλογών με φυσική παρουσία των αντιπροσώπων -ακόμη και μετά την απαγόρευση της αστυνομίας-, ώσπου τελικά ήρθε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς -μέσω της επιτροπής λοιμωξιολόγων- να δώσει… χείρα βοηθείας στον Αυγενάκη ανακοινώνοντας την απαγόρευση εκλογών με φυσική παρουσία εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη υπερβαίνουν τα 150.

Είχαν προηγηθεί οι άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις του Λευτέρη Αυγενάκη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την εισαγγελία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η τελευταία είχε αποτέλεσμα την απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης να βγάλει… απαγόρευση συναθροίσεων στην περιοχή γύρω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία, εκτός του… συγχρωτισμού 500 ατόμων σε ένα γήπεδο χιλιάδων θέσεων, εκδήλωση που είχε ανακοινωθεί -άγνωστο από ποιον- για τον εορτασμό των 50 χρόνων από το έπος του Γουέμπλεϊ.

Η τοποθεσία, μάλιστα, της διεξαγωγής των εκλογών είχε βρει αντίθετους υποψηφίους που θεωρούσαν εξ αρχής επικίνδυνη και χωρίς λογική την επιλογή γηπέδου συγκεκριμένης ομάδας.

Μένοντας πιστή στο… δόγμα του «απαγορεύειν», η κυβέρνηση, μέσω της αστυνομίας, «αποφάσισε και διέταξε», αποδεχόμενη ακόμη μια φορά την ήττα και την αποτυχία της στη διαφύλαξη της τάξης καθώς, ακόμη και αν ίσχυαν οι πληροφορίες που ήθελαν να πραγματοποιείται την ίδια ώρα συγκέντρωση οπαδών του Παναθηναϊκού, η αστυνομία θα μπορούσε να περιφρουρήσει την διαδικασία εντός γηπέδου και όχι να την απαγορεύσει.

Ο στόχος όμως τόσο του Λευτέρη Αυγενάκη όσο και γενικότερα της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος των ομοσπονδιών και στη συγκεκριμένη περίπτωση της ομοσπονδίας του μπάσκετ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού βγήκε… ηττημένος σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και παίζει το… τελευταίο του χαρτί με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης επιστρατεύοντας κάθε μέσο προκειμένου οι εκλογές να πραγματοποιηθούν με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί.

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Μωραΐτης σημείωσε πως πρόκειται για «ωμή παρέμβαση και αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που φέρει τις υπογραφές Μητσοτάκη και Αυγενάκη» και συμπλήρωσε:

«Ο Λευτέρης Αυγενάκης οδηγεί την ελληνική καλαθοσφαίριση σε μεγάλο κατήφορο, στο χείλος του γκρεμού. Ο υφυπουργός φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την τεράστια πόλωση που έχει δημιουργηθεί. Το αθλητικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από τέτοιους ‘προστάτες’. Καταδικάζουμε όσα συμβαίνουν και αποτελούν ντροπή για το αθλητικό κίνημα και κρατάμε μία υπεύθυνη στάση. Γι’ αυτό καλούμε τον κ. Αυγενάκη, την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις επιπτώσεις στο αύριο της καλαθοσφαίρισης που οδηγούν το άθλημα στον κατήφορο».

Τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα γύρω από τις εκλογές της ΕΟΚ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «μνημείο» παρέμβασης στα εσωτερικά του αθλητισμού από μία κυβέρνηση που γίνεται συνεχώς περίγελος των πάντων, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο με ωμές, αυταρχικές διαδικασίες.

Αλέκα Ζουμή – Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί