Σ. Βαρδάκης: Η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ για επαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη

«Το θέατρο του παραλόγου – Η κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη ανοίξει τον τουρισμό, ψάχνει να βρει χρήματα για να καλύψει το αυξημένο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους ΟΤΑ, που η ίδια δημιούργησε»

Απάντηση σε ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, για την αδυναμία και ανάγκη χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών δικαιοδοσίας τους, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, δόθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών. 

Ο κ. Βαρδάκης είχε προχωρήσει σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, μετά και την επιστολή της Π.Ε.Δ. Κρήτης προς τα αρμόδια Υπουργεία, με αφορμή τα σοβαρά ζητήματα που δημιουργούνται με το νέο Προεδρικό Διάταγμα «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες», το οποίο αυξάνει κατακόρυφα το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους Ο.Τ.Α.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την καθίζηση των δημοτικών εσόδων, αλλά και την κατακόρυφη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος που εισπράττουν οι Ο.Τ.Α. από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του οικονομικού κόστους για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες δικαιοδοσίας τους. Επιπλέον, η Π.Ε.Δ. Κρήτης τονίζει, πως σε περίπτωση που δεν ανασταλεί το Π.Δ. 71/2020, θα απαιτηθεί κρατική χρηματοδότηση των δήμων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός στην απάντησή του, αναγνώρισε τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των νησιωτικών και παραθαλάσσιων δήμων για ναυαγοσωστική κάλυψη με το νέο Π.Δ. και ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στάδιο εξεύρεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη της επιπρόσθετης δαπάνης.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Βαρδάκης: «Παρότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου έχει ήδη πραγματοποιηθεί και οι ελληνικές παραλίες υποδέχονται εδώ και μέρες τόσο ξένους όσο και ντόπιους λουόμενους, το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση ακόμα ψάχνει να βρει το χρηματικό ποσό για να καλύψει τις ανάγκες των δήμων που η ίδια δημιούργησε!

Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με την ανευθυνότητα, την προχειρότητα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης, που νομοθετεί στα τυφλά, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων και μετά ψάχνει ασθμαίνοντας να βρει πώς θα καλύψει το μπάχαλο που δημιούργησε.

Τα αρμόδια Υπουργεία να φροντίσουν άμεσα για τη διευθέτηση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος, που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των λουόμενων στις ελληνικές παραλίες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί