«Πόρτα» στο κυβερνητικό αφήγημα για τον τουρισμό και από την Ολλανδία – Στην «πορτοκαλί λίστα» τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

«Ανέμελη κυβέρνηση και άπραγος υπουργός Τουρισμού»

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει την Ελλάδα ως έναν σχεδόν covid free ταξιδιωτικό προορισμό και το κάλεσμα του πρωθυπουργού στους Ευρωπαίους να έρθουν στη χώρα μας για χαλαρές διακοπές, το αφήγημα δεν φαίνεται να πείθει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες μετά το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της Bild και η Ολλανδία έβαλε αιφνιδιαστικά όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πορτοκαλί λίστα, καλώντας, ουσιαστικά τους πολίτες της να μπουν σε καραντίνα δέκα ημερών με την επιστροφή τους από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ολλανδική οδηγία έρχεται επειδή, όπως επισημαίνεται, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Η οδηγία αυτή αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον τουρισμό αρκετών νησιών που βασίζονται στις αφίξεις από την συγκεκριμένη χώρα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει κύμα ακυρώσεων σε κρατήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί και ο ερευνητής-γιατρός, Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας ότι «οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα. Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες: λένε πως θα πληρωθούν οι προετοιμασίες αν ακυρωθούν» πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι στον πορτοκαλί χάρτη της χώρας ήταν ήδη τόσο η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη, με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Ιόνιο να αποτελούν τις εξαιρέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και στο περσινό «χαλαρό» καλοκαίρι των Μητσοτάκη-Θεοχάρη όταν διαπιστώθηκε σημαντική άνοδος κρουσμάτων κατά την επιστροφή τουριστών από την Ελλάδα με αποτέλεσμα να επιβληθεί ξανά το καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας.

«Ανέμελη κυβέρνηση και άπραγος υπουργός Τουρισμού»

Το θέμα αναδεικνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω κοινής ανακοίνωσης των Τομεαρχών Τουρισμού και Ναυτιλίας/Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Νεκτάριος Σαντορινιός κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και ζητούν, έστω και τώρα «να αφήσει στην άκρη το σαθρό επικοινωνιακό της αφήγημα και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες»

Η ανακοίνωση

«Και η Ολλανδία κατέταξε την Ελλάδα στην πορτοκαλί λίστα. Καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη το σαθρό επικοινωνιακό της αφήγημα και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες»

Κάθε μέρα πια, τα νέα για την πορεία του Τουρισμού στη χώρα μας είναι όλο και πιο δυσοίωνα. Η μια μετά την άλλη, από τις βασικές τουριστικές αγορές που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τη χώρα μας.Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας στη λίστα των επισφαλώνυγειονομικά χωρών από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, χθες μόλις, η Ολλανδία,κατέταξε και αυτή τους ελληνικούς προορισμούς στην πορτοκαλί λίστα.

Σε αντίθεση με την «ανέμελη» Κυβέρνηση και τον «άπραγο» Υπουργό Τουρισμού, οι άνθρωποι του Τουρισμού βρίσκονται σε αναστάτωση και αδιέξοδο, αφού το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν αποδεικνύεται ασταθές και επίφοβο για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και των χιλιάδων θέσεων εποχικής εργασίας.

Παρά τη γενικότερη πορεία της πανδημίας, η έλλειψη εφαρμογής ενός έγκαιρου σχεδίου στήριξης του Τουρισμού και των νησιών μας και η υγειονομική θωράκιση των προορισμών, αποδεικνύεται τραγική πολιτική αμέλεια που θέτει σε κίνδυνο και τη φετινή τουριστική σεζόν. 

Αναμένουμε, έστω και τώρα, η Κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη το σαθρό επικοινωνιακό της αφήγημα και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί