Η εκδήλωση της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Ατσαλένιο για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική ομιλία της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου με θέμα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή», την Τετάρτη 26/5 στην Πλατεία Ατσαλένιου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου ενάντια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που ξηλώνει εργασιακά δικαιώματα. 

Ομιλήτρια ήταν η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στις νέες πιο δύσκολες συνθήκες που μας βρίσκει η μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι ανάγκη να μπούμε πιο μαχητικά, πιο απαιτητικά, πιο αισιόδοξα στον αγώνα!! Το σύνθημα και περιεχόμενο που δίνουμε στην καθημερινή πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, των φίλων του Κόμματος, των μελών της ΚΝΕ είναι να κάνουμε πραγματικά την νύχτα – μέρα ώστε να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το ν/σ έκτρωμα στη Βουλή, που ουσιαστικά οδηγεί πολλά χρόνια πίσω τα δικαιώματα των εργαζομένων και πολλά χρόνια μπροστά τα κέρδη του κεφαλαίου!! «Να μην επιτρέψουμε να περάσει το αντεργατικό έκτρωμα γιατί μπορούμε! 

Το Κόμμα μας απευθύνει κάλεσμα μαζικού ξεσηκωμού σε κάθε εργάτη και εργάτρια, στους ανέργους, στους νέους και τις νέες, στους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου. Ιδιαίτερα σε όσους όλο το διάστημα της πανδημίας δεν έκατσαν στα αυγά τους στο πρόσταγμα της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ «για ενότητα μέχρι να περάσει η κακιά η ώρα, να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό» όπως μας έλεγαν. Που δεν έκαναν πίσω στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

 (…)Το «πολεμικό ανακοινωθέν» της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στους εργαζόμενους το απορρίπτουμε εξ’ ολοκλήρου. Σε αντίθεση με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που το καλοκοιτάνε, με λίγες διορθώσεις μπορεί να γίνει καλύτερο- όπως λένε-. Όσο χρόνο κι αν ξοδέψουν τα στελέχη της κυβέρνησης, οι άνθρωποι του κεφαλαίου, οι μηχανισμοί και τα παπαγαλάκια τους, για να διαφημίσουν το νομοσχέδιο, η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνονται λιγότερο, θα εξαφανίζεται ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, θα γίνονται όμηροι της μεγαλοεργοδοσίας, θα έρχονται αντιμέτωποι με νέα εμπόδια για να διεκδικήσουν συλλογικά και οργανωμένα καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής.

 (…)Η περίοδος που διανύουμε έχει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά που το Κόμμα μας επισημαίνει και σας καλούμε να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο υπάρχει πλέον και συσσωρευμένη πείρα που είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί από όλους μας ώστε να βγουν στέρεα συμπεράσματα, η αντεπίθεση μας να είναι αποφασιστική. Και μιλάμε φυσικά για την συνέχιση της ίδιας τακτικής της κυβέρνησης που είναι βαθύτατα εγκληματική. Του ανοίγματος του Τουρισμού με βάση τα πρωτόκολλα που επιβάλλουν οι τουριστικοί πράκτορες και οι μεγαλοξενοδόχοι, του ανοίγματος όλων των βαθμίδων των σχολείων με καμία απολύτως αλλαγή από πέρυσι παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων και με αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Αυτές τις εικόνες, τις έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν, την αποθέωση της ατομικής ευθύνης πέρυσι στη σεζόν για τους ξεν/λους την χαιρέτισαν και οι εργοδότες του Τουρισμού στην γραμμή της κυβέρνησης. Και ξέρουμε καλά, τι σημαίνει ατομική ευθύνη για τους εργαζόμενους. Σημαίνει πρωτόκολλα λάστιχο έως και ανύπαρκτα, σημαίνει δουλειά ήλιο με ήλιο γιατί το προσωπικό είναι μειωμένο στο 50%, απλήρωτες υπερωρίες γιατί «είμαστε ακόμα ζόρικα λόγω της πανδημίας».. 

(…)Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που έχει γνωρίσει μόνο την εργασιακή ζούγκλα. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνει το επόμενο, χειρότερο πλαίσιο δουλειάς και ζωής. Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας ήταν ένα ανάχωμα, που έχτισαν με πολλούς αγώνες οι εργαζόμενοι για να έχουν ελεύθερο χρόνο για όποια δραστηριότητα επιθυμούν, καθώς και για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλειά τους.

 (…)Φίλες και φίλοι, κρύβουν πως οι νέες αντεργατικές ανατροπές περιλαμβάνονται στο Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που αποτελεί τη “γέφυρα” της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό “super μνημόνιο” του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Τι δεν μας λέει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι φυσικά ο στόχος της ανάκαμψης αφορά τα κέρδη των λίγων φορτώνοντας τα βάρη στους πολλούς, για ακόμη μια φορά! Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τους λαούς και θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης “πράσινης και ψηφιακής” ανάπτυξης, ενώ για κάθε εκταμίευση από το Ταμείο θα πρέπει να νομοθετούνται νέα αντεργατικά μέτρα, για να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων.

(…)λέμε λοιπόν σε όσους σκέφτονται και εύλογα “και τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε αυτά;” Την απάντηση θα την βρουν – κυριολεκτικά – στο ίδιο το νομοσχέδιο, όπου προβλέπονται  επιπλέον ασφυκτικοί περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και πιο συγκεκριμένα στο απεργιακό δικαίωμα. Αν ο συλλογικός αγώνας, η οργάνωση στα σωματεία, οι απεργιακοί αγώνες ήταν “χωρίς αποτέλεσμα”, γιατί η κυβέρνηση και η μεγάλη εργοδοσία κόπτονται να τα βάλουν στον “γύψο”; Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο φόβος τους! Να δώσουμε υπόσχεση λοιπόν, πως η απεργιακή απάντηση που ετοιμάζουν τα συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα , θα είναι μαζική, με νέες δυνάμεις στον αγώνα, θα τους  μπει καρφί στα σχέδια τους να ζούμε σαν σκλάβοι τον 21ο αιώνα!!

(…)Δυναμώνουμε το Κόμμα μας με κάθε πρόσφορο τρόπο, βάζουμε τον πήχη ψηλά για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος μας με σύνθημα : Δυνατό ΚΚΕ. Νους – Καρδιά – Οργανωτής της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό!  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί