Η πρώτη αντίδραση Λουκασένκο για το διπλωματικό θρίλερ

Μετά από τέσσερις σχεδόν ημέρες, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε, σήμερα, την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το διπλωματικό θρίλερ με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μινσκ, αλλά και για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη χώρα του.

Μιλώντας σε βουλευτές και αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε ότι η πληροφορία για την ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο ήρθε από την Ελβετία, προσθέτοντας ότι το email ήρθε από έναν λογαριασμό στην υπηρεσία Protonmail, που ανήκει σε ελβετική εταιρεία. Πρόκειται για μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεκίνησε το 2013 στη Γενεύη από επιστήμονες που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις του CERN. Προηγουμένως, ανέφερε ο Λουκασένκο, το Μινσκ είχε λάβει μπαράζ διαδικτυακών απειλών, από ηλεκτρονικές διευθύνσεις την Πολωνία.

«Πως έπρεπε να αντιδράσουμε;» διερωτήθηκε ο Λευκορώσος πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι «ενήργησα νόμιμα για να προστατεύσω ανθρώπους με βάση τους διεθνείς κανονισμούς».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου συμβουλεύτηκε την ιδιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και το αεροδρόμιο του Βίλνιους, αλλά «αποφάσισε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Η στροφή που έκανε φαίνεται παράλογη, αλλά γιατί άλλα αεροδρόμια δεν δέχθηκαν το αεροπλάνο;». 

Χαρακτήρισε ψέμα το ότι στρατιωτικό αεροσκάφος εξανάγκασε το αεροπλάνο της Ryanair να προσγειωθεί στο Μισνκ, επισημαίνοντας ότι απλά το συνόδευσε για να μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες συνεννοήσεις.

Ο Λουκασένκο χρησιμοποίησε σκληρά λόγια τόσο για τον Προτασέβιτς και τη σύντροφό του όσο και για τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις από τη Δύση. 

«Υπήρχε ένας τρομοκράτης στο αεροπλάνο και αυτό ήταν γνωστό και πέρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας. Ολοι θα απαντήσουν για τα εγκλήματά τους. Είναι θέμα χρόνου. Είτε υπήρχε βόμβα είτε όχι, εάν μου έλεγαν ότι υπήρχε τρομοκράτης στο αεροπλάνο θα έδινα αμέσως εντολή να το προσγειώσουν. Η Δύση αντέδρασε “υπέρβολικά γρήγορα”. Ας απαντήσουν οι Δυτικοί υπερασπιστές: για ποιες μυστικές υπηρεσίες δούλευαν αυτοί οι δυο. Ποιος πλήρωνε αυτόν τον μπάσταρδο που σκότωνε ανθρώπους στην Ουκρανία;».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του ο Λουκασένκο ανέφερε: Η Δύση προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας για ακόμη μια φορά. Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τη χώρα. Υπάρχει άνευ προηγουμένου πίεση στην Λευκορωσία. Είναι αναστατωμένοι επειδή το πραξικόπημα που επιχείρησαν απέτυχε. 

Έκκληση για την 23χρονη Σοφία

Χθες η οικογένεια της νεαρής Ρωσίδας, συντρόφου του Ρομάν Προτασέβιτς, έκανε έκκληση για την 23χρονη, δηλώνοντας ότι είναι αθώα και ότι απλά βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

H Άννα Ντούντιτς, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, τόνισε ότι φοβάται για την υγεία και την ασφάλεια της Σοφίας. «Φυσικά, αυτό είναι το κύριο πράγμα που φοβάμαι τώρα», είπε. «Είναι ένα πολύ σκληρό κορίτσι με την ηθική έννοια. Θα τα καταφέρει, θα αντέξει, είμαι σίγουρη για αυτό», πρόσθεσε.

Ούτε η Ντούντιτς ούτε ο δικηγόρος της οικογένειας κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τη Σαπέγκα αφού φυλακίστηκε και δεν έχουν ενημερωθεί για τυχόν κατηγορίες εναντίον της.

«Οι ελπίδες μου τώρα εναπόκειται σε ένα θαύμα και στη γνώση ότι η κόρη μου σίγουρα δεν είναι ένοχη για τίποτα», δήλωσε η μητέρα της.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεθνείς αντιδράσεις με τη Γαλλία σήμερα να επιμένει στην εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αντιδρά είναι σαν να συγχωρεί αυτές τις ενέργειες.

Η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Εσθονία θα συζητήσουν για το περιστατικό αυτό σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα γίνει αργότερα σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα, ενώ ζητούν αποδείξεις ότι ο Προτασέβιτς δεν έχει υποστεί βασανιστήρια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη (26/05) μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν διπλωμάτες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί