Εργαζόμενοι έτοιμου σκυροδέματος: Μετά την ψήφιση του νόμου, χάνουμε το δικαίωμα του ρεπό

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων έτοιμου σκυροδέματος στο Ηράκλειο, μέσω της οποίας σχολιάζει τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπερασπιζόμενος το επαίσχυντο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Εργασίας σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, που διανύει η χώρα κατά την οποία η ανεργία αυξάνεται ραγδαίως –παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας ότι δεν θα επιτρέπονται απολύσεις.

Οι ανησυχίες μας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου –κόλαφος- για τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι το 8ωρο θα αποτελέσει παρελθόν, οι υπερωρίες δεν θα αμείβονται αλλά θα συμψηφίζονται με άδειες και με ρεπό, καταργούνται συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.α.

Οι παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εν μέσω πανδημίας, όπως απλήρωτες υπερωρίες, «πετσόκομμα» αποδοχών δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, δίνουν την θέση τους στην ακραία «ελαστικοποίηση», που προσπαθεί να εισάγει ο Κώστας Χατζηδάκης, απορρυθμίζοντας ταυτόχρονα πλήρως την αγορά εργασίας.

Σαν να μην έφτανε ο εργασιακός μεσαίωνας, που θέλει η Κυβέρνηση να επιβάλλει, με διάταξη που εισάγει στο επίμαχο νομοσχέδιο, εξαιρούνται από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις μέρες αργίας, η παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, η εξόρυξη ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αυτό συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, μετά την ψήφιση του νόμου, χάνουν το δικαίωμα του ρεπό, όταν θα  απασχολούνται την Κυριακή ή αργίες.

Στο Ηράκλειο, ήδη η κατάσταση στον κλάδο είναι δραματική. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις έτοιμου σκυροδέματος  και στα λατομεία αναγκάζονται να εργάζονται 6 ημέρες την βδομάδα, 15 ώρες την μέρα, χωρίς να πληρώνονται υπερωριακή εργασία.  Εφόσον εφαρμοστεί το εν λόγω αντεργατικό νομοσχέδιο, νομιμοποιείται  η σημερινή ασυδοσία.  

Όλοι οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να συστρατευτούν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, που προσπαθεί να μας επιβάλλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του εκπροσώπου του κ. Χατζηδάκη. 

Σας καλούμε στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουμε απάντηση στην Κυβέρνηση, που επιχειρεί την κατάργηση του 8ωρου καθώς και την εργασία τις Κυριακές. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί