Έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca

Αντικείμενο η αναθεώρηση της ηλικιακής ομάδας που θα εμβολιάζεται με το συγκεκριμένο σκεύασμα

Με το ερώτημα εάν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας στα οποία θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χορήγησή του.

Μέχρι σήμερα η απόφαση που είχε πάρει η Επιτροπή Εμβολιασμών ήταν το συγκεκριμένο εμβόλιο να χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι την Τρίτη ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Τα κρούσματα θρομβώσεων και θρομβοπενίας τα οποία σημειώθηκαν στη χώρα μας και εξετάζονται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης εάν συνδέονται με τον εμβολιασμό των πολιτών που νόσησαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή της ηλικιακής ομάδας στην οποία θα χορηγείται.

Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες 30-39 ενώ οι επιστήμονες συστήνουν ιδιαίτερα στις εγκύους και τις θηλάζουσες καθώς και γενικότερα στις νεώτερες γυναίκες να επιλέγουν εμβόλια της τεχνολογίας mRNA, δηλαδή, της Pfizer και της Moderna.

O καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι είναι πιο αυξημένες οι θρομβώσεις σε νεότερα άτομα και κυρίως σε γυναίκες με Astrazeneca και πιο σπάνια με Johnson&Jonson.

Τα 2-3 περιστατικά που έχουν προκύψει αφορούν νεαρά άτομα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ήταν επιβαρυμένα από κάποια νόσο σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας ενώ πρόσθεσε πως για τα εμβόλια MRNA δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με θρομβώσεις.

Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν εάν στη σύσκεψη θα τεθεί επί τάπητος και το εμβόλιο της johnson & johnson, το οποίο είναι ίδιας τεχνολογίας με αυτό της AstraZeneca.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί