Αν. Ξανθός: Μεγάλο υγειονομικό ρίσκο παίρνει η κυβέρνηση με τα self-test

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Α. Ξανθού, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα την αξιοπιστία των self-test, στα οποία η κυβέρνηση βασίζει όλη την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «είμαστε σε μια φάση αργής αλλά εύθραυστης αποκλιμάκωσης της πανδημίας, και για αυτό χρειάζεται ακριβής επιδημιολογική εικόνα, τόσο ως προς τα κρούσματα όσο και ως προς την επικράτηση των μεταλλάξεων. Η κυβέρνηση έχει προωθήσει ως βασικό «εργαλείο» επιδημιολογικής επιτήρησης τα self-test, μια διαγνωστική μέθοδο τελείως επισφαλή που δεν έχει δοκιμαστεί στην Ευρώπη και δεν έχει αξιολογηθεί στη χώρα μας.

Ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δεν παρουσίασε δεδομένα από τη χρήση των Self Tests, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση της συνεισφοράς τους στον έλεγχο της πανδημίας. Επίσης δεν διευκρίνισε αν στις ημερήσιες αναφορές της χώρας μας στο ECDC συμπεριλαμβάνονται αυτά τα τεστ. Τόνισε όμως ότι η συμβολή των self test στην ανίχνευση της covid-19 είναι «εξέχουσας σημασίας», ενώ την ίδια στιγμή μίλησε για τον «επικουρικό τους ρόλο».

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι τα self test ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για να «χρυσώσει το χάπι» του επισφαλούς ανοίγματος όλων των κρίσιμων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε μια περίοδο υψηλής διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό. Ανέφερε ότι ο συνολικός δείκτης θετικότητας τους είναι 0,2-0,3% όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τα rapid-test είναι πάνω από 3-4%, ενώ από τα επιβεβαιωτικά τεστ που διενεργούνται, μόνο το 10% αποδεικνύεται πραγματικά θετικό, άρα η ειδικότητα της μεθόδου είναι εξαιρετικά χαμηλή. Πρόκειται δηλαδή για μια αναξιόπιστη μέθοδο που δεν συμβάλλει στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας και άρα το «υγειονομικό ρίσκο» που παίρνει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση είναι πολύ μεγάλο. Σε συνδυασμό μάλιστα, ανέφερε ο κ. Ξανθός, με τις μεγαλοστομίες για την πορεία των εμβολιασμών (τα ποιοτικά στοιχεία των οποίων, όπως το ποσοστό κάλυψης των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών, είναι προβληματικά) και το κλίμα χαλάρωσης που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης, η πορεία των υγειονομικών εξελίξεων δεν φαίνεται καθόλου ευοίωνη.

Η λύση που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ο κ. Ξανθός, είναι η διενέργεια εκτεταμένων και αξιόπιστων διαγνωστικών ελέγχων με μοριακά και rapid test, τα οποία θα συνταγογραφούνται από γιατρούς, θα καλύπτονται δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ και θα διενεργούνται από επαγγελματίες υγείας στα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και η ειλικρινής δήλωση τους στον ΕΟΔΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί