Την επέκταση της δράσης ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» ζητούν Μαμουλάκης – Χαρίτσης

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Τομεάρχης και ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης και Χάρης Μαμουλάκης αντίστοιχα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα επέκτασης της δράσης ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ερώτηση, η οποία έχει τη συνυπογραφή 34 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γίνεται αναφορά στο ότι η συγκεκριμένη δράση, αποτέλεσε τομή στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ  για το σύνολο των περιφερειών της χώρας και επιδότηση από 50% έως 65%, αποτέλεσε πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο  για τις επιχειρήσεις των πλέον δυναμικών τομέων δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας. Σχεδιασμένο να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αφενός αποδεικνύουν την βιωσιμότητά τους με αντικειμενικά κριτήρια και αφετέρου συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης αποτέλεσε ήδη από το 2018 τον οδηγό για αυτά που παρουσιάζει ως καινοτομία η σημερινή κυβέρνηση για το νέο ΕΣΠΑ αφού ήταν η πρώτη δράση που παρέμεινε συνεχώς ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης (21/01/2021), ενημέρωσε ότι λόγω της επιτυχημένης έκβασης των υποβολών, εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός για τις επιχειρήσεις σε Περιφέρειες σε μετάβαση (Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο) και σε περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες (Αττική) με αποτέλεσμα να μην αξιολογηθούν καν  τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. ​

Παρά δε το ότι δόθηκαν παρατάσεις κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης  πρόσκλησης, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν και οι ιδιαιτερότητες της πανδημίας στην προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, είναι αδιανόητο να μην προχωρήσουν σε υλοποίηση ώριμα επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων υγιών επιχειρήσεων με μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού στην εν λόγω δράση. Πόσο δε μάλλον, τη στιγμή που απουσιάζει εμφατικά οποιαδήποτε  πρόσκληση εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο παρόν, ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Η ενίσχυση με τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ορισμένων κλάδων, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει την ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών επενδυτικών σχεδίων των παραγωγικών επιχειρήσεων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να καλύψει την ένταξη των ώριμων  επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στη δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» με μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού, καθώς και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του νέου Πλαισίου, για να προκηρυχθούν ταχύτατα προσκλήσεις ανάλογης σπουδαιότητας και αποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί