Περσινά ξινά σταφύλια – Από τον Πόρτερ στον Λασκαρίδη

Του Μιχάλη Τζανάκη

Τα παρακάτω δημοσιεύματα προέρχονται και τα δύο από τον φιλοκυβερνητικό ή αν θέλετε τον αμιγώς και σκέτο κυβερνητικό τύπο με χρονική διαφορά οκτώ μηνών… 

Τον προηγούμενο Αύγουστο τα «ΝΕΑ» του Β. Μαρινάκη προανήγγειλαν περίπου ευγνωμονούντα την «χορηγία» των εκπληκτικών μαθητικών … παγουρίνο, ως ένα από τα αναχώματα κατά της πανδημίας!!!

Στην παρουσίαση της τεράστιας «δωρεάς» βεβαίως προΐστατο αυτοπροσώπως η υπουργός Παιδείας ως όφειλε, απέναντι στον «ευεργέτη» χορηγό…  

Το δημοσίευμα έγραφε επί λέξει: 
«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη με μία νέα γενναιόδωρη δωρεά προσφέρει 662.400 ατομικά μπουκάλια, με στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των παιδιών στην επαναχρησιμοποίηση υλικών στην καθημερινότητα και τη μείωση του περιβαλλοντικού́ αποτυπώματος. Παράλληλα, η χρήση ατομικού́ μπουκαλιού από́ τους μικρούς μαθητές προστατεύει την υγεία των παιδιών και ενισχύει τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» (ΤΑ ΝΕΑ, 28-08-2020).

Λίγους μήνες μετά, ο έτερος ισχυρός άνδρας του Ιδρύματος μετά τον Αθανάσιο, ο Πάνος Λασκαρίδης, αποτυπώνει μια πραγματικότητα με τρόπο ίσως άκομψο, αλλά απόλυτα πραγματικό και ενδεικτικό της ιδιοκτησιακής αντίληψης που επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους για την χώρα. 

Στο πλαίσιο της έρευνας «Black Trail» του δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration (EIC) για τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων από εφοπλιστές, Ο Έλληνας εφοπλιστής και πριν λίγους μήνες «χορηγός» δήλωσε, μεταξύ άλλων:

“Αυτό πρέπει να καταλάβετε καλά είναι πως οι άνθρωποι της Ναυτιλίας δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό. Τον έχουν χ@@@@@ο τον πρωθυπουργό. Δεν τον έχουν καμία ανάγκη. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα». (CAPITAL.GR 24-05-2021)

Καθαρές κουβέντες, ανταποκρινόμενες πλήρως στην αποτύπωση μιας πραγματικότητας που ο αμερικανός αξιωματούχος αποτύπωνε στο περίφημο «μνημόνιό» του προς την αμερικανική κυβέρνηση τον χειμώνα του 1947. Τι έγραφε ο Πωλ Πόρτερ μεταξύ άλλων στην περίφημη έκθεσή του; 

«Τα συμφέροντα των εφοπλιστών προστατεύονται επίσης με σκανδαλώδη τρόπο. Η ελληνική εμπορική ναυτιλία ανθεί στην εποχή μας και οι εφοπλιστές κερδίζουν τεράστια ποσά, αλλά το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δεν αποκομίζει κανένα όφελος απ’ αυτό. Οι μισθοί των ναυτικών γυρίζουν στην Ελλάδα, αλλά οι εφοπλιστές ασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στις ξένες χώρες».

Με άλλα λόγια το Μάιο του 2021 ο εφοπλιστής Λασκαρίδης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του Πόρτερ που τόσο γλαφυρά  εξηγούσε στην κυβέρνηση της χώρας  του δεκαετίες πριν. Προς τι λοιπόν η τόση πρεμούρα για πολιτική αναδίπλωση και ανασκευή για τις τωρινές δηλώσεις του έλληνα εφοπλιστή; Μήπως διαφωνεί κάποιος στην δήλωσή του επί της ουσίας; Οι βόλτες με τα κότερα, τα ελικόπτερα και οι γενναίες χορηγίες ή τα λιβανίσματα δια του τύπου είναι επιταγές με αντίκρισμα, είτε μας αρέσει, είτε όχι.

Το χρήμα δεν καταλαβαίνει ούτε από «δεξιά», ούτε από «αριστερά» ούτε από «κέντρο». Τους έχει όλους χ@@@@@ς!!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί