«Ζήσαμε ταινία τρόμου»: Συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που βρέθηκε στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους (βίντεο)

Τις στιγμές που έζησε δίπλα στον δημοσιογράφο Ραμάν Προτασέβιτς που συνελήφθη με «κρατική αεροπειρατεία» από τις αρχές της Λευκορωσίας περιέγραψε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega o Νίκος Πέταλης, επιβάτης στην πτήση της Ryanair από Αθήνα για Βίλνιους.

Δείτε: Διεθνής οργή για τη σύλληψη του ακτιβιστή στη Λευκορωσία, με κρατική αεροπειρατεία στην πτήση από Αθήνα

Θρίλερ σε πτήση από Αθήνα: Με εντολή Λουκασένκο προσγειώθηκε στο Μινσκ για να συλληφθεί αντικαθεστωτικός μπλόγκερ – Η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Εικόνα

«Ξαφνικά, μόλις φτάναμε, δέκα λεπτά πριν, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να αλλάξουμε προορισμό και να πάμε στη Λευκορωσία … “αναγκαστική προσγείωση”», είπε ο κ. Πέταλης. Και αυτό, ενώ το αεροσκάφος έφτανε στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας και είχε μπει σε διαδικασία προσγείωσης. «Δέκα λεπτά πριν το Βίλνιους ήμασταν». Σημείωσε ωστόσο ότι κατά την εκτίμησή του το αεροσκάφος δεν είχε μπει ακόμη στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, βρισκόταν πάνω από την Λευκορωσία.

Ο πιλότος είπε ότι «δυστυχώς πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, συγγνώμη για την ταλαιπωρία. Θα σας ενημερώσουμε αργότερα για τις λεπτομέρειες», αλλά «ποτέ δεν μας είπε κανένας τίποτα». Μάλιστα σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη συνόδευαν το αεροσκάφος τόσο κατά την προσέγγιση στο Μινσκ όσο και κατά την επιστροφή στον αρχικό προορισμό, στο Βίλνιους.

Χαρακτηριστική για την εικόνα που προβάλλει ο Λευκορώσος πρόεδρος διεθνώς είναι και η εκτίμηση του κ. Πέταλη ότι «ευτυχώς που ο πιλότος ακολούθησε τις οδηγίες, αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Από ό,τι λένε εδώ, θα το έριχναν το αεροπλάνο, 1000%. Δεν καταλαβαίνει αυτός τίποτα, είναι τύραννος». Σημειώνεται ότι το συμβάν θα συζητηθεί στην Σύνοδο της ΕΕ προκειμένου να αναζητηθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την «κρατική αεροπειρατεία».

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας «προσγειωθήκαμε, είμαστε σε αναμονή μέσα στο αεροπλάνο. Μαζεύτηκαν αυτοί που μαζεύονται για έλεγο, σκυλιά … μετά από μία ώρα μας κατεβάσανε», συνέχισε ο ίδιος. Δεν έγινε τίποτε αντιληπτό σε σχέση με πράκτορες υπηρεσιών ή σύλληψη/κράτηση επίβάτη. «Ήταν μία κανονική πτήση, σαν να μην τρέχει τίποτα», διευκρίνισε, δεν υπήρξε καμία ανφορά σε απειλή για βόμβα.

Τον δημοσιογράφο «τον είδα, αλλά μετά κατάλαβα ποιος ήταν. Υπήρχε μία κουβέντα αεροσυνοδού με τον συγκεκριμένο κύριο. Μετά που είδαμε τις φωτογραφίες καταλάβαμε. Ήταν μαζί μας ο συγκεκριμένος κύριος, μέχρι την τελευταία στιγμή που φτάσαμε μέσα στο αεροδρόμιο να κάνουμε κοντρόλ». «Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο, μας ψάξανε. Τον συγκεκριμένο τον ψάξανε μόνο του, εκτός από εμάς, δίπλα», είπε ο κ. Πέταλης, χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι υπήρχαν ήδη στην πτήση πράκτορες. «Τώρα που γυρίσαμε μάθαμε ότι ήταν και άλλοι που δεν επέστρεψαν καν στο Βίλνιους, έμειναν εκεί. Ήταν Ρώσοι αυτοί».

«Ζήσαμε κανονικά ταινία, μία τανία τρόμου», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Φτάσαμε 13.10 στο Μινσκ και γυρίσαμε 21.20 στη Λιθουανία, ήμασταν 8 ώρες σε αναμονή εκεί», αρχικά «μία ώρα στο αεροσκάφος», μετά «μισή ώρα κάτω. Μετά μας βάλανε σε μία αίθουσα αναμονής. Αυτός ο κύριος καθόταν δίπλα μου ακριβώς. Δεν μας έδιναν δυνατότητα ούτε να πάμε στην τουαλέτα. Κάποια στιγμή ήρθαν αστυνομικοί και τον πήραν τον άνθρωπο. Κανονικά, σαν σε κανονικό έλεγχο» χωρίς βία. «Σήμερα διαβάσαμε ότι ήταν και ένα κορίτσι μαζί του, αλλά εγώ δεν είδα κάτι», διευκρίνισε ο κ. Πέταλης. 

«Αυτός καθόταν δίπλα μου, σαν να μην συνέβη κάτι», επανέλαβε. «Κάποια στιγμή είδα κάποιον άνθρωπο να χτυπιέται. Όταν έμαθε ότι γυρνάμε στη Λευκορωσία είδα την αντίδρασή του, ότι κάτι συμβαίνει. Έπιανε το κεφάλι του, όπως όταν κάτι κακό συμβαίνει». Όπως προσέθεσε, «γενικά, δεν μίλησε με κάποιον, ήταν φοβισμένος. Τον έβλεπες και έλεγες “κάτι συμβαίνει με αυτόν” … δεν είπε τίποτε, ψύχραιμος. Μάλλον κατάλαβε ότι κάτι συμβαίνει, κατάλαβε το τέλος του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί