Μπαράζ αντιδράσεων για τις προκλητικές δηλώσεις εφοπλιστή – Αφωνία από την κυβέρνηση

Άφαντος ο «πιο σημαντικός υπουργός Ναυτιλίας στον κόσμο»

Αίσθηση και πλήθος σχολίων έχει προκαλέσει στα social media η… τρομακτική ειλικρίνεια Έλληνα εφοπλιστή για τις σχέσεις του κλάδου με τις κυβερνήσεις, αλλά και η εξαιρετικά αμήχανη απάντηση του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δείτε ακόμη: Εκτίθεται η κυβέρνηση: Μετά τον Θεοχάρη, σε δύσκολη θέση κι ο Πλακιωτάκης σε ερευνητικό ντοκιμαντέρ

Ο οργανισμός European Investigative Collaboration πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Black Trail” [μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο ΕΔΩ ] στο οποίο καταγράφονται οι παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας στο θαλάσσιο εμπόριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο από την ισχυρή παρουσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη χώρα μας, οι ερευνητές ζήτησαν την άποψη αρκετών εκπροσώπων του κλάδου, αλλά και του υπουργού Ναυτιλίας.

Ξεχωρίζουν, όμως οι δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος με τρόπο σαφή ξεκαθαρίζει ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν ανάγκη καμία κυβέρνηση και κανέναν πρωθυπουργό. 

«Η ναυτιλία δεν χρειάζεται την κυβέρνηση, το υπουργείο την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό. Έχουν χεσμένο τον πρωθυπουργο, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι ζήτησαν την άποψη και του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος, αφού αυτοανακηρύχθηκε ως ο πιο σημαντικός υπουργός Ναυτιλίας παγκοσμίως, για να το περιορίσει στη συνέχεια εντός Ε.Ε.,  μάλλον… εξεπλάγη με ό,τι ακολούθησε.

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν πόσο ελληνική είναι η συγκεκριμένη βιομηχανία, με τον υπουργό να απαντά «εκατό τοις εκατό».

Στη συνέχεια του έδειξαν το απόσπασμα με τις δηλώσεις Λασκαρίδη με τον Γιάννη Πλακιωτάκη να απαντά φανερά αμήχανα: η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία».

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή…

Το επίμαχο σημείο

Και ολόκληρο το θέμα για την Ελλάδα.

Εκκωφαντική κυβερνητική σιωπή 

Ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των δηλώσεων του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, με την είδηση να βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και δύο ημέρες, την αντιπολίτευση να πετά φωτιές και τα social media να βράζουν.

Κι ενώ ακόμη και εφοπλιστές έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση, έστω και έμμεσα, με τον ίδιο τον Π. Λασκαρίδη να προσπαθεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις που καταγράφηκαν σε βίντεο, η κυβέρνηση έχει πάθει για ακόμη μια φορά εντυπωσιακή αφωνία, με την ελπίδα ότι και αυτή η μπόρα θα περάσει, χωρίς να αναγκαστεί να πάρει θέση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ έχουν «θάψει» εντελώς το θέμα.

Ο «πιο σημαντικός υπουργός Ναυτιλίας στον κόσμο», όπως αυτοανακηρύσσεται ο Γιάννης Πλακιωτάκης στο επίμαχο ντοκιμαντέρ , παραμένει άφαντος, παρά το γεγονός ότι είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής αυτής της υπόθεσης, καθώς από τους εξυπνακισμούς και τα μεγάλα λόγια πέρασε σε μια αμήχανη απάντηση, όταν είδε τις προσβλητικές δηλώσεις του Πάνου Λαζαρίδη.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση, «βράζουν» τα social media

Το μέγεθος της προκλητικότητας των δηλώσεων αυτών, όμως, είναι τέτοιο που έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης με τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να «πυροβολούν» τον υπουργό Ναυτιλίας και την κυβέρνηση. Το Κίνημα Αλλαγής, προς το παρόν, δεν έχει αντιδράσει.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από τον τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος χαρακτήρισε ντροπιαστική την εικόνα του Γιάννη Πλακιωτάκη και εγκάλεσε την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση Σαντορινιού

Η ντροπιαστική, για τη χώρα, αμηχανία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρούσε στο ξένο ειδησεογραφικό Δίκτυο EIC (European Investigative Collaboration) κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις προσβλητικές δηλώσεις του εφοπλιστή, κ. Λασκαρίδη, για την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, προκαλεί το κοινό αίσθημα.

Απορίας άξιο όμως είναι, πώς σε ό,τι αφορά την προστασία της ελληνικής ναυτεργασίας, η Κυβέρνηση δεν επέδειξε την ίδια «αμηχανία», αφού μέχρι τώρα έχει φέρει πλήθος τροπολογιών που απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον των ναυτικών και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

Το σημερινό βίντεο του «εμβρόντητου» και «άλαλου» Υπουργού Ναυτιλίας αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την παντελή απουσία συγκροτημένης πολιτικής της ΝΔ για τον κλάδο της Ελληνικής Ναυτιλίας, για την ενίσχυση του ελληνόκτητου στόλου και για τους Έλληνες ναυτικούς. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης συμφερόντων.

Τη σκυτάλη πήραν σήμερα ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εκτοξεύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης και του υπουργού.

Το Κομμουνιστικό κόμμα σχολιάζει σήμερα πως η τοποθέτηση του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη και η αμηχανία του υπουργού της Ν.Δ «είναι σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε, από τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι όντως το πολιτικό προσωπικό των εφοπλιστών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου».

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξηγεί πως «η εθελοντική φορολογία, οι φοροαπαλλαγές, τα δεκάδες προνόμια και φυσικά η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές».

«Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα του πανίσχυρου θεσμικού πλαισίου, που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει μάλιστα και συνταγματική κατοχύρωση, άρθρο 107, το οποίο τα άλλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, έχουν σαν “εικόνισμα”, για αυτό κι αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργησή του» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Ακολούθησε κριτική και από το ΜέΡΑ25 που τονίζει πως η εικόνα του υπουργού και ο «τρόπος» απάντησης του εφοπλιστή «είναι χαρακτηριστικά της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς, όπου η παρασιτική ολιγαρχία ανθεί, μεταξύ της οποία και οι Έλληνες εφοπλιστές με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, στις πλάτες βεβαίως του ελληνικού λαού».

Την ίδια στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ένα πραγματικό… πάρτι με τις δηλώσεις του εφοπλιστή και την αμηχανία του υπουργού, και τα #Λασκαριδης και #Πλακιωτακης να έχουν ανέβει στην κορυφή της δημοφιλίας.

Λασκαρίδης: Χρησιμοποίησαν εκτός θέματος τις δηλώσεις μου

Χθες το βράδυ ήρθαν οι διευκρινίσεις από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και πέρασε στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για διαρροή δηλώσεων με στόχο να πλήξουν την δική του εικόνα.

Ο γνωστός επιχειρηματίας κατηγόρησε την ερευνητική ομάδα ότι χρησιμοποίησε τις δηλώσεις του βάναυσα, εκτός θέματος και ειρμού και προανήγγειλε πως θα αντιδράσει.

Η δήλωση

Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού.

Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.

Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας.

Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους.

Σε ότι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας».

Μίνι εφοπλιστικός «εμφύλιος» μέσων των Νέων

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε σήμερα ένα ανυπόγραφο κείμενο στην εφημερίδα «Τα Νέα», συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στον Πάνο Λασκαρίδη και ζητά από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να πάρει θέση, ακόμη και να τον απομακρύνει από τις τάξεις της.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές «δεν εκθέτουν μόνο τον ίδιο, αλλά πλήττουν τους Έλληνες εφοπλιστές ως φυσικά πρόσωπα και συνολικά την εικόνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία εκπροσωπεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της».

Προσβολές και απρέπειες

Είναι τουλάχιστον απρεπή και προσβλητικά τα όσα δήλωσε ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης για την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας του Οργανισμού EIC ( European Investigative Collaboration). Πρόκειται για δηλώσεις που δεν εκθέτουν μόνο τον ίδιο, αλλά πλήττουν τους έλληνες εφοπλιστές ως φυσικά πρόσωπα και συνολικά την εικόνα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία εκπροσωπεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Τι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Π. Λασκαρίδης; Οτι «οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον Πρωθυπουργό» προσθέτοντας ότι «μπορούν να χέ… τον Πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα».

Σ’ αυτό το πρωτοφανές παραλήρημα του Π. Λασκαρίδη δεν μπορεί να μην υπάρξει απάντηση. Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών οφείλει αμέσως να πάρει θέση και να επιβάλει μέτρα. Δεν είναι δυνατόν, με τέτοιες δηλώσεις, να διασύρονται οι έλληνες εφοπλιστές και ένας ολόκληρος κλάδος με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και να μην υπάρξει ισχυρή αντίδραση. Ακόμη και αν χρειασθεί η αποπομπή του Π. Λασκαρίδη από το ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Μπαράζ αντιδράσεων για τις προκλητικές δηλώσεις εφοπλιστή – Αφωνία από την κυβέρνηση”

  1. Δημος Σθένης

    Δεν αμφισβητούμε καθόλου πως ο κ. Πλακιωτάκης είναι ο πρώτος και ισχυρότερος χεσμένος υπουργός παγκοσμίως και μάλιστα ο μοναδικός ξεφωνισμένος τιτλούχος διεθνώς και επισήμως.
    Εμείς οι πολύ απλοί άνθρωποι γνωρίζουμε πολύ καλά από την ιστορία και από την πολύ πρόσφατη πως οι εξουσιαστές – κυρίαρχοι έχουν χεσμένους όλους τους υπηρέτες – υποτακτικούς, τους υποδουλωμένους τους και ότι με το πρώτο παραστράτημα τους εξοντώνουν. Το ίδιο έκαναν και οι Οθωμανοί στους κοτζαμπάσηδες – υπηρέτες τους, οι Εγγλέζοι στους “έλληνες” πρωθυπουργούς και στρατηγούς που υπηρετούσαν τα σχέδιά τους, οι Γερμανοί τους συνεργαζόμενους μαζί τους και τους προδότες που τους σκότωναν φεύγοντας ως άχρηστο βάρος. Το ωραίο είναι πως αυτοχαρακτηρίστηκε “ως ο πιο σημαντικός υπουργός ναυτιλίας παγκοσμίως” πριν να “εισπράξει” το χέσιμό από τον ειλικρινή εφοπλιστή. Πίστευε φαίνεται πως μετά από τις τόοοοσες δουλικές εκδουλεύσεις που έχει κάνει στον δεύτερο σε παγκόσμια κατάταξη εφοπλιστικό κόσμο θα άμβλυνε τη γλώσσα της ειλικρίνειας ή θα είχε εξοικονομήσει τουλάχιστον ένα καλό λόγο απ’ αυτούς που δουλικά υπηρετεί. Δεν έχει μάθει – πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς για να ΜΗΝ το καταλαβαίνει; – πως τα αφεντικά, ακόμα κι όταν είναι ικανοποιημένα από τους δούλους τους δεν έχουν μάθει να μεταχειρίζονται ηπιότερα το μαστίγιο που κρατούν στα χέρια τους με το οποίο τους εξουσιάζουν!
    Υ.Γ. Και νομίζουν τώρα τα “εφοπλιστικά συνδικάτα” (ΕΕΕ,) πως θα μας πείσουν ανασκευάζοντας, ή πως ο ίδιος ο κ. Λασκαρίδης αποσύροντας την εφοπλιστική τούρτα από τα μούτρα του πρωθυπουργού και του υπουργού θα μας πείσει για το …άστοχο ή την επανεπιβεβαίωση της εκτίμησής του προς τους “χεσμένους” του δεν μας αφορά γιατί γνωρίζουμε πως μπορούν να τι3ς διαθέσουν όπου θέλουν και κανείς δεν θα τους …καταγγείλει!
    Όσο δε για το ότι οι δηλώσεις του: «δεν εκθέτουν μόνο τον ίδιο, αλλά πλήττουν τους Έλληνες εφοπλιστές ως φυσικά πρόσωπα και συνολικά την εικόνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την οποία εκπροσωπεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της», τους κάνουν τα μούτρα κρέας, συμπληρώνω κι εγώ!!! Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το “ρόλο” και των προσώπων και της ένωσής τους!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί