Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη (live)

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με την καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών, τις παλινωδίες και την διαχειριστική της ανεπάρκεια έφερε την χώρα μας σε δυσχερέστερη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό, και ειδικότερα πίσω από τη Πορτογαλία, την Μάλτα και τη Δανία, χώρες που βασίστηκαν στο δικό μας θεσμικό πλαίσιο»

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΑΝΛ, ενώ καταψηφίστηκε από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

«Η ΝΔ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την φαρμακευτική κάνναβη αμφίθυμα και φοβικά»

«Αν σήμερα μπορούμε να συζητάμε για την αξιοποίηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, για το πώς οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους, πώς θα παταχθούν οι μηχανισμοί του μαύρου χρήματος και πώς θα προχωρήσουν αναπτυξιακές επενδύσεις και θα παραχθεί εγχώρια αξία, είναι επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και με τόλμη, άνοιξε συντεταγμένα την κουβέντα για ένα αντικείμενο που αποτελούσε μέχρι τότε ταμπού» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ενώ εσείς λοιδορούσατε και κυριολεκτικά σαμποτάρατε την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων», συνέχισε ο ίδιος, «εμείς δημιουργήσαμε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο, που έδωσε στην χώρα μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιούργησε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία στα κοινοβουλευτικά χρονικά» καθώς «σε 4 πολύωρες συνεδριάσεις δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ να υποστηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο». «Για το λόγο αυτό, καταθέτουμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής στο νομοσχέδιο ώστε όλοι οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς θεωρούμε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε αναστολή».

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών, τις παλινωδίες και την διαχειριστική της ανεπάρκεια», «έφερε την χώρα μας σε δυσχερέστερη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό, και ειδικότερα πίσω από τη Πορτογαλία, την Μάλτα και τη Δανία, χώρες που βασίστηκαν στο δικό μας θεσμικό πλαίσιο».

Παράλληλα επισήμανε ότι «το νομοθέτημα που παρουσιάζετε, βασίζεται και αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε ο ΣΥΡΙΖΑ», «προχωράει όμως διστακτικά και μάλιστα μετά από χαρακτηριστική καθυστέρηση δύο ολόκληρων ετών». «Ό,τι δίνετε με το ένα χέρι το παίρνετε με το άλλο, αντιμετωπίζοντας κατ’ ουσίαν την φαρμακευτική κάνναβη με τρόπο αμφίθυμο και φοβικό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Καταθέσαμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, με γνώμονα την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων για παραγωγή εγχώριας αξίας» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: «Αν αυτές οι τροπολογίες γίνονταν αποδεκτές, σήμερα θα μιλούσαμε για μια πολύ πιο ουσιαστική, προωθητική νομοθετική παρέμβαση».

Οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί, μέχρι τώρα, για συζήτηση και ψήφιση τέσσερις υπουργικές τροπολογίες και τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες.

Η πρώτη υπουργική τροπολογία αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», η δεύτερη φέρει τον τίτλο «Καθορισμός, κλιμάκωση και διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά τους ελέγχους στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς στο πεδίο της ασφάλειας και συμμόρφωσης βιομηχανικών προϊόντων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας». Η τρίτη υπουργική τροπολογία αφορά διατάξεις σχετικά με την «Τροποποίηση του κυρωτικού Πλαισίου στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων σε εφαρμογή του ν. 4512/2018 για την άσκηση εποπτείας – Τροποποίηση των άρθρων 3, 22 και 23 του ν. 4235/2014. 2. Διαλειτουργικότητα Γενικού Εμπορικού Μητρώου – Τροποποίηση του άρθρου 91 του ν. 4635/2019. 3. Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο για την ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης “Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου”. 4. Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο ενισχύσεων ειδικών κατηγοριών δραστηριοτήτων πληττόμενων από την πανδημία του κορωνοϊσύ COVID-19». Η τέταρτη υπουργική τροπολογία αφορά διατάξεις για «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Οι βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής είναι τέσσερις. Δύο από αυτές αφορούν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και έχουν κατατεθεί από τον εισηγητή της μειοψηφίας Αλέξη Χαρίτση. Η μία αφορά την άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή ξηρού ανθού για εξαγωγή και εγχώρια διάθεση. Η δεύτερη αφορά την προσθήκη περιοχών καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, οι οποίες έχουν διατεθεί για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Επίσης, έχουν κατατεθεί ακόμα δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη του βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα, που αφορά τη χορήγηση παράτασης για ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων και η δεύτερη του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου για να παραταθεί έως 31/8/2021 η ισχύς των αδειών του ν. 3054/2002 (Α 230) που έχουν λήξη ή λήγουν από 1/1/2021 έως 31/7/2021 λόγω προβλημάτων έκδοσης φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας εξαιτίας της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί