Στάχτη πάνω από 70.000 στρέμματα στην Κορινθία – Πάνω από 4.000 στρέμματα προστατευόμενης έκτασης Natura

Βιβλική είναι η καταστροφή στην Κορινθία η οποία μαίνεται για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχει κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ου ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 71.000 μέχρι και αυτή την ώρα. Η καταστροφή είναι μεγάλη και οι «πληγές» στην περιοχή δύσκολα θα κλείσουν.

Δείτε τα στοιχεία όπως αποτυπώνονται στο ΕFFIS

Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων με τις φλόγες να απειλούν τους οικισμούς Άνω και Κάτω Πευκενέα. Νωρίτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκκένωσαν προληπτικά τον οικισμό Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα.

Στο σημείο επιχειρούν  278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ συνδράμουν από αέρος 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και το δεύτερο στο Χάνι Δερβενίου.

Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια

Πολλά είναι και τα σπίτια που είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τη φωτιά, είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στον οικισμό Παρασκευά, ο οποίος βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το Αλεποχώρι, η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Στον οικισμό Μαυρολίμνη τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν καεί.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια.

Στην πυρά πάνω από 4.000 στρέμματα προστατευόμενης έκτασης Natura

Πάνω από 4.000 στρέμματα έκτασης Natura έχουν γίνει στάχτη στην Κορινθία από την καταστροφική πυρκαγιά που εδώ και τρεις μέρες καίει την περιοχή.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS), μέχρι στιγμής το 6,6% της καμένης έκτασης στην Κορινθία αφορούσε προστατευμένη έκταση Natura. Κάτι που σημαίνει ότι περί τα 4.301 στρέμματα προστατευόμενης έκτασης έχουν γίνει στάχτη.

Το Δίκτυο Natura είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών -το μεγαλύτερο στον κόσμο- που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης. Στόχος του δικτύου είναι να προστατευθούν οι σημαντικότεροι τύποι οικοτόπων και τα απειλούμενα είδη στην ΕΕ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.

Σημειώνεται ότι η καταστροφική πυρκαγιά έχει κάψει μέχρι στιγμής σε 65.180 στρέμματα με το 54,8% από αυτά να αποτελούν κωνοφόρα δέντρα. Πρόκειται για ασύλληπτη καταστροφή στα Γεράνεια Όρη σε ένα μέρος που «είναι παρθένο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί