Ν. Ηγουμενίδης: Μνημείο αδράνειας η απάντηση Δένδια στην ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές

Σχετικά με την τελευταία απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης, με πρωτοβουλία του οποίου κατατέθηκε η ερώτηση, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

“Ούτε μισή σελίδα δεν καλύπτει η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές οφειλές, ενώ επί της ουσίας ο Υπουργός όχι μόνο δεν απαντά σε κανένα από τα επίμαχα θέματα που τέθηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με την απάντησή του εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται την συστηματική αδράνεια και ολιγωρία της Κυβέρνησης εδώ και 1μιση έτος στο μείζον αυτό ιστορικό και ηθικό ζήτημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν διαφαίνεται από την απάντηση να έχει προχωρήσει η ηγεσία του ΥΠΕΞ σε καμία ενέργεια από την τελευταία αρνητική απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα. Ο Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει όσα είναι ήδη γνωστά, ότι δηλαδή «σε απάντηση απορριπτικής γερμανικής Ρηματικής Διακοίνωσης στο ελληνικό αίτημα έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος επεδόθη (Ιανουάριος 2020) νέα Ρηματική Διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών», παραθέτοντας απλώς την πάγια ελληνική θέση ότι δηλαδή «οι σχετικές αξιώσεις μας είναι και θα παραμείνουν έγκυρες, πολιτικά και νομικά, απαράγραπτες, ενεργές και διεκδικήσιμες με κάθε μέσο, μέχρι την ικανοποίησή τους».

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός ρωτήθηκε όχι μόνο εάν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων τέθηκε σε σειρά συναντήσεων του με πρόσωπα της Γερμανικής πολιτικής, αλλά και τι απαντήσεις έλαβε, γιατί δεν ενημερώθηκε η ελληνική κοινή γνώμη και κυρίως σε ποιές ενέργειες προχώρησε μετά τις συστηματικές αρνήσεις της Γερμανίας.

Σε απάντηση αυτού του ερωτήματος ο κ. Δένδιας περιορίστηκε απλώς να σημειώσει ότι «η θέση μας επαναλαμβάνεται στη γερμανική πλευρά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο», χωρίς να δοθεί καμία περαιτέρω διευκρίνιση ειδικά για τη στάση της ελληνικής πλευράς μετά την απόρριψη στις 25 Μαρτίου 2021 από τη Γερμανική Βουλή των ψηφισμάτων της Αριστεράς και των Πρασίνων για την αναγνώριση των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν επίσημα στην ερώτηση και το κομβικό ζήτημα της νομικής πλέον διεκδίκησης σύμφωνα με το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής, εφόσον πλέον η κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής κλείνουν την πόρτα στη διακρατική συζήτηση και συνεννόηση γι’ αυτό το ζήτημα.

Και πάλι ο κ. Δένδιας περιορίστηκε στη φράση «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, δε, ασχολούνται συστηματικά με όλες τις πτυχές του ζητήματος αυτού», χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις εάν πράγματι η νομική οδός που άνοιξε με το πόρισμα του 2019 αποτελεί αντικείμενο προετοιμασίας της Κυβέρνησης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην απάντηση του ο κ. Δένδιας δεν κάνει καμία αναφορά στην πρόταση για σύσταση ειδικού γραφείου στο ΥΠΕΞ όπως προτείνεται σε πρόσφατη έγκριτη μελέτη για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που λαμβάνει υπόψη τα ιστορικά αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, και με στόχο να συγκεντρωθεί-αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό, και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Υπουργείου τόσο στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης όσο και για την έμπρακτη κινητοποίηση και διεκδίκηση των αξιώσεων της χώρας.


Είναι, επομένως, φανερό ότι η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί απλώς μια προσπάθεια υπεκφυγής εκ μέρους της Κυβέρνησης. Είναι μνημείο αδράνειας μιας Κυβέρνησης που εδώ και 1μιση χρόνο διαφαίνεται πως κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Την καλούμε να ενεργοποιηθεί και να πορευτεί με όσα το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής έχει καθορίσει για την έμπρακτη διεκδίκηση των αποζημιώσεων μέχρι πράγματι την οριστική ικανοποίηση των αξιώσεων μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί