Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Ισραήλ

Την απόφαση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, «αμοιβαία και άνευ όρων» έλαβε το ομόφωνα συμβούλιο ασφαλείας, του Ισραήλ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η Αίγυπτος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκεχειρία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Νωρίτερα, με ανάρτηση του διπλωματικού συντάκτη της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, Ιταμάρ Έιχνερ, στο twitter έγινε γνωστό ότι το συμβούλιο ασφαλείας, μετά από την τρίωρη συνεδρίαση έλαβε την εν λόγω απόφαση.

Στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 02:00 της Παρασκευής. Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου φερόταν έτοιμη να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός εναντίον των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής του BBC στην Γάζα τόνισε ότι πηγή τον ενημέρωσε πως το Ισραήλ ανακοίνωσε στην Αίγυπτο ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός αμέσως μετά το υπουργικό Συμβούλιο.

Στενός συνεργάτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό συγκεκριμένους όρους.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», δήλωσε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές ενέργειες των ΗΠΑ για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αποκλιμάκωση.

Περισσότερες από 100 βομβαρδιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις από το πρωί της Πέμπτης στη Γαζα ενώ επίθεση πραγματοποιεί και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ.

Από τις 10 Μαΐου, όταν και ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 450 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων έξι νοσοκομείων, έχουν καταστραφεί από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί