Στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 20 Μαΐου το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαΐου, και ώρα 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Η ανακοίνωση

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν συνδικάτα του νομού μας. Δίνουμε τη μάχη για να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που έθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση και παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας την περασμένη Τετάρτη. Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να γίνουν νόμος του κράτους όσα μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι χαρακτήριζαν «εργοδοτική ασυδοσία».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • το νομοσχέδιο προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ωρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς με ατομικές συμβάσεις, με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου να εφαρμόζεται με «αίτηση» του εργαζόμενου. Οι 2 επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και θα αναπληρώνονται με μειωμένο ωράριο ή ρεπό όποτε συμφέρει την επιχείρηση. 
  • Αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (σε 150) με μείωση της αμοιβής τους (με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ σήμερα η προσαύξηση είναι 60% για πάνω από 120 ώρες) 
  • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους εργασίας (μεταφορές, logistics, data centers, λιμάνια, λογιστήρια κ.α.)
  • Συντριπτικό πλήγμα στο απεργιακό δικαίωμα μέσα από την «Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας», δηλαδή παροχή του 1/3 των υπηρεσιών σε μέρα απεργίας, όπως και την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργιακής περιφρούρησης. 
  • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, που σημαίνει αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και θόλωση των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. 
  • Επιπλέον εμπόδια στη δράση των σωματείων, μέσα από την επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, το φακέλωμα των συνδικάτων στο μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων, τη διευκόλυνση της απόλυσης συνδικαλιστών.
  • Περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, με απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση επαναπρόσληψης παράνομα απολυθέντα εργαζόμενου, δίνοντάς του μια επιπλέον αποζημίωση.
  • Περαιτέρω αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού, με τη μετατροπή του σε «ανεξάρτητη αρχή», απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις από την ευθύνη για τη στελέχωσή του.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:

  • η κατάργηση του νόμου του 2011, που ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», που σήμερα γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί με «ατομική συμφωνία» του εργαζόμενου.
  • η κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.
  • Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • Η κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ που πέρασαν μέσα στην πανδημία.
  • Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, της ΕΓΣΣΕ.
  • Η κατάργηση των νόμων που επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα καταργεί την κυριακάτικη αργία για δεκάδες ακόμα κλάδους

Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των σωματείων την Πέμπτη 20 Μάη στις 7 μμ στην πλατεία Ελευθερίας

Ετοιμάζουμε μαζική απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί