Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το μήνυμα του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη

Με αφορμή την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Μαΐου 1919, έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο τραγικές στιγμές, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ιστορίας. Η γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους, αυτό το ειδεχθές έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο και την προσφυγιά ένα αξιοθαύμαστο κομμάτι του Ελληνισμού, με τεράστια ιστορία και παράδοση, έχει χαραχθεί για πάντα στη μνήμη και την καρδιά μας. Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η αναγνώριση της Γενοκτονία των Ποντίων από όλες τις χώρες του πλανήτη, είναι ιερή υποχρέωση. Ο αγώνας για την απόδοση Δικαιοσύνης, είναι καθήκον. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι δεδομένη. Κανείς, ποτέ, δεν θα ξεχάσει!».

Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για την Ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επίσημα το 1994 από τη Βουλή με τον νόμο 2193/94 και τιμάται κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης στις 19 Μαΐου.

Με την ανέλιξη στην εξουσία του Κεμάλ Ατατούρκ το 1908, η άνοδος του Τουρκικού Εθνικισμού αφανίζει χιλιάδες Αρμένιους και Πόντιους. Μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, ο Κεμάλ περνά στην τελευταία φάση της εξόντωσης των Ποντίων, το 1919, με μαζικές επιχειρήσεις κατά του πληθυσμού. Στο διάστημα από τη γενοκτονία των Αρμενίων έως και την τελική φάση της γενοκτονίας, χιλιάδες χριστιανοί, Πόντιοι έχασαν τη ζωή τους από κακουχίες και πείνα στα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού).

Μετά την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα, 19/5/1919, ξεκινούν οι σφαγές, οι πυρπολήσεις χωριών και οι εκτοπίσεις Ποντίων χωρίς έλεος. Οι Τούρκοι προχώρησαν και σε αναγκαστικές αποσπάσεις παιδιών από τις οικογένειές τους, τα οποία και έδωσαν σε χαρέμια εύπορων Τούρκων.

Το 1923, η επιχείρηση αφανισμού και εκτοπισμού των Ποντίων από τι πατρογονικές εστίες τους ολοκληρώθηκε με ασύλληπτα αιματηρό τρόπο και με τις αποτρόπαιες δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων αθώων.

Όσοι γλίτωσαν από τη φρίκη, κατέφυγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα. 

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ –  Προοδευτική Συμμαχία έστειλε το παρακάτω μήνυμα: 

«Ο άκρατος εθνικισμός των Νεότουρκων και του Κεμάλ, έφερε πρωτοφανείς αγριότητες και διώξεις σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και τελικά τη Γενοκτονία τους.

Όσοι κατέφυγαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, προσέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. 

Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.»

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Σε ειδική συνεδρίασή της σήμερα η Βουλή τιμά την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ποντίων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων είναι πράξη ιστορικής ευθύνης.

Όχι απλώς γιατί υπήρξε προοίμιο της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζιστές, αλλά κυρίως γιατί δεν πρέπει να γνωρίσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά άλλη τέτοια βαρβαρότητα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα η δέσμευση της ανθρωπότητας για «ποτέ ξανά γενοκτονία» δεν έχει γίνει ακόμη πράξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα ορισμένοι κύκλοι επιδιώκουν να μην κατονομαστούν τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κατά των Αρμενίων, κατά των Ποντίων, κατά των Ασσυρίων.  

Είναι επομένως ιστορική ανάγκη αλλά και ζήτημα τιμής για το παρόν και το μέλλον να αναδειχθεί η εκ προμελέτης τέλεση αυτών των εγκλημάτων, να διασωθεί η μνήμη αυτής της θηριωδίας και να μην γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοια εγκλήματα ενάντια της».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί