Κ. Αρβανίτης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Δημοκρατική Ευρώπη να πει «Όχι» στις ακραίες αντιμεταναστευτικές φωνές

Τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left & Μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ Κώστα Αρβανίτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για τις Νέες Ασφαλείς Οδούς για τη Νόμιμη Μετανάστευση Εργατικού Δυναμικού:

Η Δημοκρατική Ευρώπη να πει Όχι στις ακραίες αντιμεταναστευτικές φωνές

Η διπλή ανάγκη για ένα ισχυρό δημοκρατικό τείχος στις ακραίες αντιμεταναστευτικές φωνές αλλά και μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης κυριάρχησαν στην τοποθέτηση του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Η μετανάστευση υπήρχε και θα υπάρχει όσο υπάρχει άνθρωπος και η Γη κινείται», υπογράμμισε απαντώντας στις ρατσιστικές κραυγές των εκπροσώπων της Άκρας Δεξιάς. «Είναι η δυναμική εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, μάλιστα, επικαλέστηκε τις απόψεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα. «Έχουμε κάποια θέματα για το Προσφυγικό» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σφοδρή αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, την προώθηση του οποίου έχει αναλάβει ο Έλληνας Επίτροπος, ωστόσο κάλεσε το Σώμα να ακούσει την επιχειρηματολογία του Επιτρόπου στο θέμα της Νόμιμης Μετανάστευσης, όπου ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέδειξε τα οφέλη για τις Κοινωνίες και τις Οικονομίες της Ευρώπης, όπως κάνει και η ίδια η Έκθεση σχετικά με Νέες Δυνατότητες Νόμιμης Μετανάστευσης Εργατικού Δυναμικού, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια. 

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Κώστας Αρβανίτης πρότεινε την υιοθέτηση της Έκθεσης ως ένα πρώτο θετικό βήμα, ζητώντας η πολιτική αυτή να ολοκληρωθεί με νόμιμους και ασφαλείς διαύλους μετανάστευσης αλλά και ουσιαστική μέριμνα για ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες. 

Μια τέτοια πολιτική θα βοηθήσει «και τα δικαιώματα, και τους ανθρώπους, και την Ένωσή μας και την οικονομία» υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη: 

Συγχαρητήρια στην εισηγήτρια, συμφωνούμε, και το ξέρετε οτι στηρίζουμε την έκθεση. 

Η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα, δεν είναι «φαινόμενο». Όσο υπήρχε και υπάρχει ο άνθρωπος, όσο η Γη κινείται θα υπάρχει μετανάστευση. Είναι η δυναμική εξέλιξη των ανθρωπινων κοινωνιών. 

Διαπιστώνω ότι η Ένωση επιδιώκει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της μεταναστευτικής πολιτικής. 

Στους φόβους των συναδέλφων που άκουσα, ήταν και μιας ακραίας συντηρητικής άποψης, έδωσε απαντήσεις ο κ. Σχοινάς. Τις καλύτερες απαντήσεις, και να τον ακούσουμε. Η εισήγησή του είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Να δούμε και το προσφυγικό, εκεί έχουμε κάποια θέματα, είναι όμως άλλη συζήτηση με τον Επίτροπο Σχοινά. 

Πρώτο θετικό βήμα γίνεται σήμερα με το ψήφισμα που έχουμε στα χέρια μας. Είναι ώριμες οι συνθήκες και πρέπει να κάνουμε τρία βήματα ακόμη:  

1. Ευκαιρίες μέσω νόμιμων και ασφαλών διαύλων για τη μετανάστευση 

2. Με διευκόλυνση στην πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Αγορά Εργασίας. 

3. Με την ένταξη και με κίνητρα για νέους.

Αν τα φτιάξουμε όλα αυτά νομίζω οτι θα βοηθήσουμε και τα δικαιώματα, και τους ανθρώπους, και την Ένωσή μας και την οικονομία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί