Περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στις ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ

Περιοδεία πραγματοποίησε την Παρασκευή 14 Μάη, κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ του Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση. 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον διευθυντή της σχολής, με καθηγητές και δεκάδες σπουδαστές όπου συζήτησαν για τα διαχρονικά προβλήματα των σχολών, την συνεχή υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων  και ιδιαίτερα  τις συνέπειες του νόμου 4763\2020 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγο καιρό. 

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων των σπουδαστών από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3 και καταργούνται τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν κατοχυρωθεί. Με αποτέλεσμα, οι σπουδαστές που πήγαν στην σχολή για να μάθουν κάποια τέχνη και να πάρουν ένα πτυχίο, με το σημερινό νομοσχέδιο είναι στην ουσία ξεκρέμαστοι χωρίς κατοχυρωμένο κάποιο επαγγελματικό δικαίωμα. 

Χρόνια τώρα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με την εκπαιδευτική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ προωθείται η εφήμερη κατάρτιση ώστε η νέα βάρδια της εργατικής τάξης να αποτελεί φθηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο χωρίς δικαιώματα και με μισθούς ψίχουλα. 

Την ίδια στιγμή ο υπουργός εργασίας ετοιμάζει το νέο αντεργατικό έκτρωμα που  καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει το 10ωρο μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. 

Ο Μ. Συντυχάκης, ανέφερε ότι δικαιολογημένα οι σπουδαστές βρίσκονται σε αναβρασμό και πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα, στις κινητοποιήσεις τους και ενημέρωσε πως έχει κατατεθεί και συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σε σχέση με την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Επιπλέον, τόνισε πως η τροπολογία που κατέθεσε το Κόμμα ώστε οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ να ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Τέλος κάλεσε τους σπουδαστές να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά και οργανωμένα τον αγώνα τους, διεκδικώντας πτυχία με αξία, εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά και μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Ο δρόμος του συλλογικού – ταξικού αγώνα αποτελεί την μόνη διέξοδο για νέα βάρδια της εργατικής τάξης.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί