Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας από το Πρόγραμμα Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, μέσω της οποίας επιθυμεί να μεταδώσει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας από το Πρόγραμμα Οικογένειας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Η Υπεύθυνη του Προγράμματος Οικογένειας, γονείς και ένα μέλος που βρίσκεται σε απεξάρτηση  μιλούν με αφορμή την παγκόσμια μέρα οικογένειας 

Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας  στέλνει το Πρόγραμμα Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ,  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οικογένειας που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Οι οικογένειες των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για την απεξάρτηση, που συνιστούν έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΚΕΘΕΑ, έχουν ουσιαστικούς λόγους να τιμούν αυτήν την ξεχωριστή μέρα.

Η υπεύθυνη του  Προγράμματος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Σοφία Χρυσού

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Σοφία Χρυσού, Υπεύθυνη του Προγράμματος Οικογένειας στο Ηράκλειο του ΚΕΘΕΑ Α ΑΡΙΑΔΝΗ : θέλουμε σήμερα να στείλουμε όλοι εμείς ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στις οικογένειες που τα οικεία τους πρόσωπα κάνουν χρήση ουσιών. Αυτό το μήνυμα προοπτικής προκύπτει από την κλινική εμπειρία που διαθέτουμε αρκετά χρόνια τώρα σε σχέση με τον τρόπο που η οικογένεια συμβάλλει στην διαδικασία της απεξάρτησης και στα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας των οικογενειών που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα μας.

Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, τα Προγράμματα Οικογένειας αποτελούσαν ένα σημαντικό πυλώνα υποστήριξης των ανθρώπων που βρίσκονταν σε απεξάρτηση και προσφέρουν πανελλαδικά τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες οικογένειες. Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα της ΑΡΙΑΔΝΗΣ υποστηρίζει περίπου 550  μέλη οικογενειών στις μοναδες του σε μηνιαία βάση”. 

Στο Πρόγραμμα Οικογένειας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική σε γονείς, αδέλφια, συζύγους/συντρόφους, λοιπούς συγγενείς, φίλους και εργοδότες γύρω από θέματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Οι οικογένειες μαθαίνουν πως θα βοηθήσουν το οικείο τους πρόσωπο στη προσπάθεια απεξάρτησης που κάνει αλλά και πως μπορούν να τον/την κινητοποιήσουν να αναζητήσει βοήθεια. Έχοντας ως δεδομένο οτι η οικογένεια συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου, στην κοινωνικοποίηση του καθώς και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, οι οικογένειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση στην ενίσχυση της προσπάθειας του ατόμου για απεξάρτηση και στην πρόληψη της υποτροπής.

Μιλώντας για τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στις οικογένειες  του ΚΕΘΕΑ η κ.Χρυσού επισημαίνει: “Σε μας έρχονται άνθρωποι που τους έχουν καταλάβει η απόγνωση, ο φόβος, η ντροπή, η απομόνωση, η άγνοια. Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι τους, παίρνουν κουράγιο και ελπίδα και δυναμώνουν τις φωνές τους για να στηρίξουν τους ανθρώπους τους και τους εαυτούς τους. Μαθαίνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους βελτιώνουν τις σχέσεις τους και την ποιότητα στη ζωή τους. 

Ο Γιάννης είναι πατέρας παιδιού που δίνει της μάχη της απεξάρτησης εδώ και τρία χρόνια μέσω του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Μαζί με το παιδί και όλη η οικογένεια και όπως λέει ο Γιάννης: “Ήρθαμε στο ΚΕΘΕΑ αναζητώντας την ελπίδα για το παιδί μας και για μας. Αν και ήρθαμε με μεγάλη επιφύλαξη σήμερα θεωρούμε το ΚΕΘΕΑ δεύτερο σπίτι μας, καθώς εδώ βρήκαμε μια πραγματική οικογένεια, μια αγκαλιά. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα πλέον σε όποιον αντιμετωπίζει πρόβλημα με εξάρτηση”.

Η Αριστέα είναι μητέρα μιας κοπέλας που πέρασε τον Γολγοθά της εξάρτησης και δίνει πλέον τη μάχη της επανένταξης στην κοινωνία. Όπως λέει :“Δεν θέλαμε να δούμε αυτό που συνέβαινε στο παιδί μας, παρά το γεγονός ότι τα δείγματα υπήρχαν. Όταν έμαθα για την χρήση ήμουν σε απόγνωση ένιωθα χαρακτηριστικά ότι ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί. Σήμερα  3 χρόνια μετά μπορούμε να δούμε τη ζωή ξανά με αισιοδοξία και το παιδί μας απεξαρτημένο και υγιές να παίρνει τη δική του ζωή στα χέρια του. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για τους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους εκτός ΚΕΘΕΑ”.

Στο ίδιο μήκος κύματος μια ακόμα μητέρα της οποίας το παιδί δίνει τη μάχη του με τα ναρκωτικά και παρακολουθεί το Πρόγραμμά μας λέει: “Είμαστε εδώ, παίρνουμε βοήθεια και στήριξη και είμαστε πλέον αισιόδοξοι ότι μπορούμε να δούμε το αύριο και την προοπτική για το παιδί μας και για μας. Προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της χρήσης με δικούς μας τρόπους πολλά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, πλέον είμαστε βέβαιοι ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε ”.

Δύο γονείς που στήριξαν τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος  

Η Κατερίνα είναι ένα “παιδί της οικογένειας του ΚΕΘΕΑ”, μπήκε στην Θεραπευτική Κοινότητα και τώρα προσπαθεί να επανενταχθεί στην κοινωνία. 

 Η Κατερίνα, “παιδί του ΚΕΘΕΑ”  έδωσε τη μάχη της απεξάρτησης και την κέρδισε

“Το ΚΕΘΕΑ με βοήθησε να σταθώ ξανά στα πόδια μου. Βοήθησε και την οικογένεια μου να σταθεί δίπλα μου και να ενισχύσει την προσπάθεια μου. Δε θα πω ψέματα. Ήταν και είναι δύσκολο. Όμως βήμα βήμα, με πολλή προσπάθεια και στήριξη από όλο το Πρόγραμμα νοιώθεις να βγαίνεις από το αδιέξοδο και να βλέπεις το φως. Γι’ αυτό νιώθω πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη. Θα έλεγα σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα γύρω από τις ναρκωτικές ουσίες και τις οικογένειες τους να απευθυνθούν στο Πρόγραμμα γιατί είναι πολύ να δύσκολο να τα καταφέρει κάποιος μόνος του. 

Η υποστήριξη που παρέχει το Πρόγραμμα Οικογένειας είναι δωρεάν με σεβασμό στο απόρρητο. Όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί για τα θέματα που αφορούν την χρήση ουσιών και πως μπορεί να βοηθήσει το οικείο του πρόσωπο, είτε εκείνο έχει απευθυνθεί είτε δεν έχει απευθυνθεί ακόμα στο Πρόγραμμα, μπορεί να καλέσει για μια συνάντηση στο 2810256935. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί