Αποκαλυπτήρια για τον εργασιακό μεσαίωνα: Μέσω ατομικών συμβάσεων ο εργαζόμενος θα γίνεται “λάστιχο”

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης,  παρουσίασε το νομοσχέδιο «για την Προστασία της Εργασίας», όπως το τιτλοφορεί (καθώς η κυβέρνηση επιμένει στους «διαφημιστικούς» τίτλους των νομοσχεδίων…) σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο υπ. Εργασίας ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τα χιλιοειπωμένα από την πλευρά του περί «απαρχαιωμένης» εργατικής νομοθεσίας, συγκρίνει (κατά το δοκούν…) με το «τι ισχύει στην Ευρώπη», και συνεχίζει την επίκληση στα …καλά της ελαστικότητας του ωραρίου. 

Η κυβέρνηση επιμένει στην προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του κατακτημένου με αγώνες 8ώρου, παραβλέποντας τη σωρεία αντιδράσεων, όπως τις μαζικές πορείες της Πέμπτης 6/5 στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

To βασικότερο σημείο του νομοσχεδίου: Μέσω των ατομικών συμβάσεων ο εργαζόμενος θα γίνεται «λάστιχο». Ο υπ. Εργασίας ξεχνά – βολικά για τους εργοδότες – ποιος έχει το πάνω χέρι στις «διαπραγματεύσεις» και παρουσιάζει ως ατομική πρωτοβουλία του εργαζόμενου το δικαίωμα να «αιτηθεί» ευελιξία στον χρόνο εργασίας.

Ta «επιχειρήματα» Χατζηδάκη για την ανάγκη «ελαστικοποίησης» του χρόνου εργασίας. Επίθεση στην κυριακάτικη αργία, επίκληση της «ανάγκης» κάποιων εργαζόμενων να έχουν «μικρότερο ωράριο» και της «εποχικότητας» της λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων.

«Φύλλο συκής» η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου έσπευσε να παρουσιάσει ως «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων την «ψηφιακή κάρτα εργασίας» με την οποία υποτίθεται πως θα είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας:

Παράλληλα, επέμεινε στο θετικό των αλλαγών που προωθεί στην Επιθέωρηση Εργασίας, που συνίσταται ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή:epiti-erg.jpg

Αυξάνονται στις 150 ώρες ετησίως οι επιτρεπόμενες υπερωρίες

Συνεχίζοντας τις επικλήσεις σε όσα «συμβαίνουν στην Ευρώπη», ο Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο:

yperories1.jpg

Eπίθεση στην απεργία

Όπως περιέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης, θα πρέπει τα συνδικαλιστικά σωματεία να εγγραφούν στο ΕΡΓΑΝΗ, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί