ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας: Κηπευτικά ώρα μηδέν!

“Οι παραγωγοί σε αδιέξοδο. Η οικονομία και η κοινωνία στα όρια της. Η κυβέρνηση και το Υπoυργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας αγνοούν”

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιεράπετρας, σχετικά με την ανάγκη στήριξης των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Κηπευτικά ώρα μηδέν! 

Οι παραγωγοί σε αδιέξοδο. Η οικονομία και η κοινωνία στα όρια της. Η κυβέρνηση και το Υπoυργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας αγνοούν. 

Συμπληρώνονται 15 μήνες από το ξεκίνημα της πανδημίας covid-19. Την χρονική αυτή περίοδο η στήριξη των γεωργών της Κρήτης και ιδιαίτερα της Ιεράπετρας, του  κύριου παραγωγού κηπευτικών στην Ελλάδα, ήταν ανεπαρκέστατη και δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των πραγματικών ζημιών που προκλήθηκαν. 

Η ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί είναι άνω του 50%, ξεπερνά τη ζημιά και της προηγούμενης χρονιάς. Δυστυχώς, οι όποιες προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αντίθετα, ένα μήνα μετά, η κατάσταση είναι δραματική. Τις τελευταίες ημέρες, τουλάχιστον 15.000 χιλιάδες τόνοι τομάτας έμειναν αδιάθετες. Οι λίγες εμπορικές πράξεις πραγματοποιούνται σε εξευτελιστικές τιμές παραγωγού. Η μέση τιμή της τομάτας, δεν υπερβαίνει τα 0,17 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών, βιώνουν μια δεύτερη καταστροφική χρονιά. Να τονίσουμε ότι η Κρήτη παράγει το 45% περίπου, των θερμοκηπιακών κηπευτικών της χώρας και για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν αποκλειστικός παραγωγός κηπευτικών. 

Δεν μπορεί το ΥπΑΑΤ να μην παραδεχθεί και να μην αναγνωρίσει τη διαταραχή που έχει προκληθεί στην αγορά, τις αρνητικές συνέπειες και τη ζημιά που έχει προκληθεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών, λόγω covid 19. Αλλά και να μη βλέπει ότι οι εξελίξεις στη γεωργική παραγωγή της Κρήτης είναι ιδιαίτερα αρνητικές για όλα τα προϊόντα που τη στηρίζουν. Η μεταχείριση αυτού του κλάδου, από την κυβέρνηση, και ειδικότερα της Ιεράπετρας είναι άδικη και μεροληπτική. Δεν μπορεί η κυβέρνηση σήμερα, να επικαλεστεί δημοσιονομικά δεδομένα για αυτή τη μεταχείριση, όπως έκανε ο κ. Βορίδης για να ενισχύσει ορισμένες μόνο θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, με μόνο το 15% της ζημιάς που υπέστησαν, εξαιρώντας μάλιστα από την ενίσχυση την πιπεριά, που καλύπτει στην Ιεράπετρα το 28% της θερμοκηπιακής έκτασης. Τη στιγμή μάλιστα που έσπευσε το προηγούμενο διάστημα, να αποζημιώσει θερμοκηπιακές καλλιέργειες,σε άλλες περιοχές της χώρας, που βρισκόταν σε στάδιο φύτευσης ή ανάπτυξης. Δεν αντιδρούμε στην οικονομική ενίσχυση των υπολοίπων περιοχών αλλά αντιδρούμε στην κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος των παραγωγών της Κρήτης. 

Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω, της χαμηλής ζήτησης, της κλειστής, μέχρι πρόσφατα εστίασης, των ανεξέλεγκτων Εισαγωγών από Τρίτες Χώρες, που έως τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν, αλλά και τις εισαγωγές από χώρες με ρήτρα ευνοουμένου κράτους, για τις οποίες έχει ανοίξει μια συζήτηση στην Ευρώπη από τις Μεσογειακές κύρια χώρες, περί αλλαγής των συμφωνιών και από την οποία η χώρα μας είναι απούσα. Ο κίνδυνος πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις την περίοδο που έρχεται είναι ορατός, σε βαθμό που μπορεί να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της εγχώριας αγροτοδιατροφικής αλυσίδας. Οι συνέπειες, με τις υπάρχουσες συνθήκες, θα είναι δραματικές για την οικονομία της Κρήτης και ειδικότερα της περιοχής μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άμεσα, έστω και τώρα, απαιτείται να εγκαταλείψει το αποτυχημένο, αναποτελεσματικό και καταστροφικό για την κοινωνική πλειοψηφία νεοφιλελεύθερο σχέδιο της και την εξυπηρέτηση των ημετέρων. Δεν μπορεί να αγνοεί τους γεωργούς και και τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από τον σχεδιασμό των ενισχύσεων λόγω πανδημίας. 

Τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης απαιτείται σήμερα να ενισχυθούν γενναία. Οι παραγωγοί της Κρήτης και ειδικότερα της περιοχής μας δεν μπορεί να είναι τα θύματα στο βωμό εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί