Στη Βουλή από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη επείγουσας μετεγκατάστασης των δομών υγείας του Δήμου Χερσονήσου

Με κοινή κοινοβουλευτική Αναφορά προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, κατέθεσαν την επιστολή του Δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, αναδεικνύοντας την ανάγκη επείγουσας μετεγκατάστασης των δομών υγείας του Δήμου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, οι δομές υγείας της Δ.Ε. Χερσονήσου λειτουργούν στο κέντρο της πόλης σε ακατάλληλο, πολύ μικρό χώρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους. Με δεδομένο ότι υπάρχει στην περιοχή το κτήριο του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το οποίο δεν χρησιμοποιείται και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των δομών υγείας της περιοχής, οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς, σχετικά με το τι προτίθενται να πράξουν, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου Χερσονήσου και να μετεγκατασταθούν σε αυτό το κτήριο, οι συγκεκριμένες δομές.

Η σχετική επιστολή του Δημάρχου Χερσονήσου​

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ένα ζωτικό ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, ενός καταξιωμένου και ιδιαίτερα σημαντικού τουριστικού προορισμού, με πραγματικό πληθυσμό 53.337 κατοίκους (απογραφή 2011) που υπερδιπλασιάζεται την θερινή περίοδο από το εποχικό εργατικό δυναμικό και τους τουρίστες επισκέπτες, καταγράφοντας μάλιστα το 5% των συνολικών αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε 

όλη την Ελλάδα. 

Όπως γνωρίζετε, οι δομές υγείας της δημοτικής ενότητας Χερσονήσου αποτελούνται από ένα περιφερειακό ιατρείο και ένα ΤΟΜΥ. Οι παραπάνω δομές στεγάζονται στο κέντρο του τουριστικού θερέτρου Χερσονήσου, δημιουργώντας έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Επιπλέον υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους δημότες μας για το ακατάλληλο χωροταξικό, καθώς οι δομές συστεγάζονται σε έναν μικρό χώρο, με ελάχιστο χώρο αναμονής των ασθενών, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα συνωστισμού και χαμηλού επιπέδου εξυπηρέτησης, παρά την εξαίρετη προσπάθεια των υγειονομικών, τα οποία έχουν γιγαντωθεί εν μέσω πανδημίας, καθώς έχει οριστεί και ως εμβολιαστικό κέντρο, καθιστώντας επιβεβλημένη την ανάγκη μετεγκατάστασης τους. 

Στα πλαίσια αυτά, Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι στην περιοχή μας το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιμ. Χερσονήσου, ιδιοκτησίας Υπουργείου Εργασίας, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια (διώροφο κτίριο με υπόγειο και εμβαδόν κάθε ορόφου περίπου 900m2), το οποίο πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, καθώς διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, ενώ παραμένει ανεκμετάλλευτο, χωρίς εναλλακτική πρόταση λειτουργίας του. 

Περεταίρω, λόγο της μεγάλης δυναμικής του κτιρίου, εκτός της μετεγκατάστασης των παραπάνω δομών, προτείνεται η μετεγκατάσταση του σταθμού του ΕΚΑΒ που βρίσκεται μετά την έξοδο προς Χερσόνησο, από τον κόμβο του ΒΟΑΚ (1 χλμ. απόσταση), ο οποίος 

στεγάζεται σε ένα λυόμενο, τύπου κοντέινερ, καθώς επίσης και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στεγάζεται στα υπόγεια της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου. 

Οι ανάγκες των περιοχών που αναπτύσσονται οικιστικά και τουριστικά, όπως είναι η Δημοτική Ενότητα Χερσονήσου, είναι πολύ μεγάλες. Παράλληλα, η απουσία δημόσιων δημοτικών κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών είναι δεδομένη και έντονη. 

Τα ανωτέρω επιβάλλουν τη χρήση κτιρίων όπως αυτό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αποδοτικό τρόπο, όπως προαναφέρθηκε. 

Η χρήση τους ως αποθηκευτικών χώρων ή δευτερευουσών υπηρεσιών, αποτελεί εντελώς λανθασμένη επιλογή για ένα τόσο καλό και λειτουργικό κτίριο που ο τόπος έχει ανάγκη. 

Προς ενημέρωση σας, έχει αποσταλεί αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αριθμ. Πρ. 23268/04.12.2020, για την δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου. 

Παρακαλούμε για την συμβολή σας και τις άμεσες ενέργειες σας. 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί