Νεκροί και τραυματίες στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Εννέα παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Μετά την άγρια καταστολή σε βάρος Παλαιστινίων ήρθαν οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας που στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανακοίνωσε ότι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 και οι τραυματίες στους 65.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Nωρίτερα σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένας Ισραηλινός πολίτης στο νότιο τμήμα της χώρας έχει τραυματιστεί από αντιαρματική ρουκέτα η οποία έπεσε στο αυτοκίνητό του.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση μιας ρουκέτας. Μάλιστα ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε πως άκουσε τρεις εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Επίσης, εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Πλατεία Τεμενών και τις σειρήνες προειδοποίησης για πυραύλων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους» που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

Επίσης, η πορεία υπερεθνικιστών Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε.

Η πορεία επρόκειτο να περάσει από την Πύλη της Δαμασκού, την είσοδο στην Παλιά Πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Προκειμένου να αποφευχθούν νέες ταραχές, η αστυνομία αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή ώστε οι συμμετέχοντες να μπουν στην Παλιά Πόλη από την Πύλη της Γιάφα, όμως οι διοργανωτές προτίμησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση.

Παγκόσμια ανησυχία και έκκληση για αποκλιμάκωση

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις επιθέσεις ρουκετών» σχολίασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε δηλώσεις πριν από τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του.

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι «καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ τις τελευταίες ώρες». «Είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση» τονίζει και πρσθέτει πως: «Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την ηρεμία, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να αποφύγουν τις βίαιες συγκρούσεις, όπως η υπεύθυνη απόφαση να αλλάξει πορεία η σημερινή παρέλαση».

Δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τη βία στο Ισραήλ και εκφράζοντας την «ανησυχία» της αμερικανικής κυβέρνησης «για την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων αντιπαραθέσεων που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, και της κλιμάκωσης νωρίτερα σήμερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ραμπ, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ και σε περιοχές του Ισραήλ. «Η βία στην Ιερουσαλήμ και στη Γάζα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μια άμεση αποκλιμάκωση απ’ όλες τις πλευρές και να σταματήσει η στοχοποίηση των άμαχων πληθυσμών», σχολίασε στο Twitter.

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος για «ευρεία κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι οι ταραχές «ενέχουν τον κίνδυνο μιας ευρείας κλιμάκωσης». «Η Γαλλία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πρόκληση ώστε να επιστρέψει η ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται εναντίον των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές και τους εποίκους να εισέρχονται στο άγιο Τζαμί (του αλ-Άκσα)», δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αποδίδοντας στις ισραηλινές αρχές «όλη την ευθύνη για τις βιαιότητες».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρεί ότι το Ισραήλ «πρέπει να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» καθώς και «για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους», σημείωσε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν μεσολαβήσει για ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο παρελθόν, ήρθαν σε επαφή με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί