«Δεν ενδιαφέρει τους εργαζόμενους η διάσωση των τραπεζών αλλά η διάσωση της ζωής τους»

Την αγωνία της κυβέρνηση για διάσωση των τραπεζών για λογαριασμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα την επεξεργασία και εξέταση σχεδίου νόμου που αφορά στον εναρμονισμό με οδηγίες της ΕΕ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, το σχέδιο νόμου είναι τεράστιας σημασίας για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι λιγότερο οδυνηρές οι κρίσεις της καπιταλιστικής οικονομίας. Για αυτό άλλωστε, σημείωσε, την περασμένη δεκαετία οι τράπεζες έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια από ενέσεις ρευστότητας, χρήματα που κόπηκαν από μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το σχέδιο νόμου αφορά και στη διασφάλιση των καταθέσεων και επ’ αυτού ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την υποκρισία, καθώς οι λαϊκές καταθέσεις έχουν εξαϋλωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη φοροληστεία, τις μειώσεις και όλα τα αντεργατικά μέτρα.

«Σκοπός της οδηγίας δεν είναι η προστασία των λαϊκών καταθέσεων αλλά η επιβολή ομοιόμορφων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου δεν αφορά τους μικροκαταθέτες αλλά το μεγάλο κεφάλαιο.

Επεσήμανε ακόμα ότι η στρατηγική ΕΕ για θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποσκοπεί στο να αποφευχθούν κλυδωνισμοί στην καπιταλιστική οικονομία, ώστε να εξασφαλίζονται υψηλά δάνεια για τους ομίλους σε περιόδους κρίσεων. Γι’ αυτό η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει ισχυρό τραπεζικό σύστημα για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις και γι’ αυτό οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι όμως αυτοί που πληρώνουν δίχως τέλος την ενίσχυση των τραπεζών, όπως και την κρίση αλλά και την περίοδο της ανάπτυξη.

Αναφερόμενος και στο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους που θα δώσουν την απάντησή τους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι τους εργαζόμενους δεν τους ενδιαφέρει η διάσωση των τραπεζών, αλλά τους νοιάζει η διάσωση της ζωής τους, των μισθών τους και των δικαιωμάτων τους.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί