Την ανηφόρα παίρνουν οι τιμές για τα ταξίδια

Αυξάνεται το κόστος παρά το γεγονός πως είναι αυξημένη η ζήτηση. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι περικοπές στο στόλο των αεροπορικών εταιρειών συμπιέζουν τις τιμές προς τα πάνω αν και υπήρξαν γενναίες χρηματοδοτήσεις από τα κράτη στις εταιρείες.

Η πανδημία του κορονοϊού παρά την ύφεση που παρατηρείται παγκοσμίως συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην οικονομία. Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί σημαντικά καθώς τα ταξίδια για αναψυχή σχεδόν εκμηδενίστηκαν.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει περαιτέρω ζήτηση όμως μια σειρά από παράγοντες οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες σε αυξήσεις τιμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Booking.com, Γκλεν Φόγκελ, δήλωσε στο BBC ότι οι τιμές των διακοπών «αυξάνονται» καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των πτήσεων που εκτελούν λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.

Παρά την τεράστια ζήτηση, η αβεβαιότητα καθιστά δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν και να επαναφέρουν περισσότερα αεροσκάφη σε λειτουργία, είπε το κορυφαίο στέλεχος της Booking.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όλοι θέλουν να ταξιδέψουν αλλά όλοι θέλουμε να το κάνουν με ασφάλεια» τόνισε ο Φόγκελ.

Το στέλεχος της Booking πιστεύει ότι ένα ενιαίο σύστημα ταξιδιών θα ήταν χρήσιμο: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι σε τόσες διαφορετικές κυβερνήσεις μιλούν για διαφορετικά προγράμματα (…) δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω που να είναι ενοποιημένο, όλα είναι συγκεχυμένα» ανέφερε.

Ο Γκλεν Φόγκελ αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς του πληθυσμού που σημειώνουν πρόοδο και τις διαφορετικές ταξιδιωτικές προσεγγίσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη που καθιστούν δύσκολη τη θέση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Στοιχεία από το World Travel & Tourism Council (WTTC) φανερώνουν το πλήγμα που έχει υποστεί στο σύνολό του ο τουριστικός κλάδος. Σύμφωνα με αυτά η αξία του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία μειώθηκε από σχεδόν 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Παρά τα απογοητευτικά νούμερα ο κ. Φόγκελ δεν χάνει την αισιοδοξία λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι και πως τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί