Μ. Θραψανιώτης: Μόνιμο αίτημα φορέων και κατοίκων του ν. Λασιθίου ήταν και είναι η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση και στον τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανώλη Θραψανιώτη, στο Πρώτο Συνέδριο Σχολικής Φυσικής Αγωγής Και Αθλητικής Επιστήμης στον Άγιο Νικόλαο:

Κυρίες  και κύριοι Σύνεδροι,

Θα μου επιτρέψετε έστω και τυπικά ως οικοδεσπότης, Βουλευτής του νομού Λασιθίου, να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή για την πρωτοβουλία και να καλωσορίσω τους συνέδρους, στο πρώτο συνέδριο Σχολικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητικής Επιστήμης που θα καταγραφεί ως ένα σημαντικό Ιστορικό γεγονός για τον Αθλητισμό. 

  Θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει, για τον νομό Λασιθίου, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την Ισότιμη και Ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Κρήτης και να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. 

  Θα μπορούσε επίσης η σημερινή μέρα υπό διαφορετικές συνθήκες, να καταγραφεί στην ιστορία του Αθλητισμού ως ένας σημαντικός σταθμός.

  Φέτος υπό κανονικές συνθήκες στα μηχανογραφικά των Πανελληνίων Εξετάσεων, οι υποψήφιοι θα είχαν την δυνατότητα, ανάμεσα στις επιλογές τους, να προτιμήσουν την σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με Έδρα τον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα με το νόμο 4610/2019 κάτι που δυστυχώς δεν θα συμβεί εξ αιτίας της αναστολής εφαρμογής του νόμου από την παρούσα κυβέρνηση.

  Να επισημάνω ότι ο νομός Λασιθίου ήταν ο μόνος από τους 4 νομούς στον οποίο δεν υπήρχε τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

  Μόνιμο αίτημα όλων των φορέων και κατοίκων του νομού ήταν και είναι η δίκαιη, ισόρροπη και ισότιμη αντιμετώπιση και στον τομέα της Ανώτατης εκπαίδευσης.

  Η πρόταση για την δημιουργία πανεπιστημίου και στο Λασίθι ικανοποιούσε ένα διαχρονικό αίτημα, Υποβλήθηκε σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα (και είναι χαρακτηριστικό και υποδηλώνει την διαφορά αλλά και απάντηση σε παλαιότερες πρακτικές όταν παλαιότερα εξαγγέλθηκε η ίδρυση τμήματος ΤΕΙ στο νομό, σε άγνοια του ιδίου του Ιδρύματος).

  Θα μπορούσαν επίσης οι σύνεδροι, αν δεν είχαμε την πανδημία, να επισκεφτούν την πόλη και να διαπιστώσουν, ότι η επιλογή του Αγίου Νικολάου ως Έδρα της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού δεν ήταν ένα προεκλογικό ρουσφέτι αλλά αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας της Επιτροπής.

  Η Επιτροπή κατέληξε στην χωροθέτηση της Σχολής Φυσικής Αγωγής στον Άγιο Νικόλαο στο πλαίσιο του ΕΛΜΕΠΑ, παίρνοντας υπόψη : Το μεγάλο κενό στην Νότια Ελλάδα με επίκεντρο την Κρήτη καθώς και τις προσπάθειες, πάνω από 50 χρόνια για ίδρυση Σχολής Φυσικής Αγωγής, πολύ πριν ιδρυθούν άλλες σχολές, τις σύγχρονες Εγκαταστάσεις και υποδομές του Πανεπιστημίου, παραχώρηση του Δήμου Αγίου Νικολάου, το ιδανικό περιβάλλον, την παράδοση στον ναυτικό Αθλητισμό, την προοπτική βιωσιμότητας και τη συμβολή στη αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

  Βασικές παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη επίσης είναι:

  • Να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη με άλλα τμήματα στην Κρήτη.
  • Να έχουν συνέργεια μεταξύ τους, αλλά και με τα ήδη λειτουργούντα τμήματα στο Νομό
  • Να είναι βιώσιμα με αναπτυξιακό προσανατολισμό και προοπτική.

  Έτσι η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο, Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα σε συνδυασμό με το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Σητεία, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο και το υπό κατασκευή Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στην Νεάπολη του Υπουργείου Υγείας, συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο με συγκεκριμένο προσανατολισμό:

  Την βελτίωση ποιότητας υγείας και ζωής του ανθρώπου. 

Ο συνδυασμός με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό δημιουργούν προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης.

Κλείνοντας, 

  • Η Κρήτη διεκδικεί την Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
  • Το Λασίθι την δικαιούται.
  • Ο Άγιος Νικόλαος έχει όλες τις προϋποθέσεις να την φιλοξενήσει.
  • Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στο διαχρονικό καθολικό αίτημα των πολιτών, υιοθέτησε την πρόταση και το θεσμοθέτησε στο πλαίσιο του ΕΛΜΕΠΑ.
  • Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να το προχωρήσει.
  • Το μόνο που χρειάζεται είναι ανοικτό, καθαρό μυαλό και Πολιτική Βούληση.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί