Κύπρος: Και επισήμως πολίτες δύο κατηγοριών με εργαλείο το coronapass

Αντιδράσεις για το μέτρο που πρακτικά μειώνει τα δικαιώματα όποιου πολίτη δεν κάνει συνεχώς τεστ, δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει νοσήσει

Hανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Ιωάννου ότι μπαίνει σε εφαρμογή θεσμός «corona pass» στην Κύπρο που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες σε ένα τεράστιο φάσμα δράσεων, κυριαρχεί στην επικαιρότητα του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι και στα καθ’ ημάς μόλις χτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε μία αμφιλεγόμενη δήλωση για το θέμα των μετακινήσεων, όπου δεν θα υπάρχουν διακρίσεις στην Ελλάδα «για την ώρα».

Σύμφωνα με το μέτρο, που έρχεται να αντικαταστήσει τις άδειες κυκλοφορίας με sms, προκειμένου να μπορούν να κινηθούν σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας, εστίασης, λιανεμπορίου κτλ., οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν coronapass που στην πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου θα είναι ένα από τα παρακάτω:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση τρεις εβδομάδες νωρίτερα
Αποδεικτικό νόσησης με covid-19 ως έξι μήνες νωρίτερα
αρνητικό pcr test ή rapid test ως 72 ώρες νωρίτερα
Οι παραπάνω πληροφορίες σχεδιάζεται σύντομα να συγκεντρώνονται κεντρικά και ψηφιακά προκειμένου να δημιουργηθεί αμέσως μετά ηλεκτρονικό corona pass είτε με app είτε με αποστολή κωδικών. Αξίζει να σημειωθεί, σε σχέση και με τα όσα επελέχθησαν στην Ελλάδα, ότι στην Κύπρο δεν υιοθετήθηκε το self test.

Το coronapass θα απαιτείται για την εστίαση, τους χώρους λατρείας, ψυχαγωγίας, λιανεμπορίου, κοινωνικών εκδηλώσεων, άθλησης σε κλειστούς χώρους, ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, κτλ.

Ελεύθερη παρουσία χωρίς αυτό επιτρέπεται σε λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, περίπτερα, φαρμακεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, παραλίες και εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, κτλ.

Η αντίδραση φορέων και πολιτών στην δημιουργία «πολιτών δύο ταχυτήτων» είναι έντονη και στην Κύπρο έχει «πάρει φωτιά» ο διάλογος τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα social media.

Υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για «στέρηση του δικαιώματος ελευθερίας», για «καθαρό εκβιασμό» προκειμένου να εξαναγκαστούν να εμβολιαστούν πολίτες που δεν το επιθυμούν, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ειδικά στις νεότερες ηλικίες υπάρχει εγρήγορση για το ότι το CoronaPass είναι «αντισυνταγματικό μέτρο», όπως τονίζει σε σχετικό θέμα του ο Φιλελεύθερος.

Ανησυχία υπάρχει επίσης για το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτούν εργοδότες που «μπορεί να μας αναγκάσουν να βάλουμε το εμβόλιο ή αλλιώς θα οδηγηθούμε στην ανεργία», αλλά και για το πώς μπορεί να συνεχίσουν να εργάζονται εγκυμονούσες γυναίκες, την ώρα που «κανείς δεν μου διασφαλίζει ότι δεν θα πάθω τίποτα», όπως λέει μία από αυτές.

Ακόμη και οι επιχειρηματίες κλάδων όπως η εστίαση φαίνεται να στρέφονται εναντίον του μέτρου, εκτιμώντας ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο σε πελάτη χωρίς να τον χάσει αμέσως μετά, ενώ και το ίδιο το μέτρο θα οδηγήσει πολίτες σε αυτοπεριορισμό μειώνοντας την κίνηση στην αγορά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί