Φουντώνει ο «πόλεμος» για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (Βίντεο)

«Ψεύτες» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας όσους μιλούν για κατάργηση του οκταώρου μια ημέρα μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ευθείες βολές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Κορυφώνεται η κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις προθέσεις του Μαξίμου να αλλάξει τον εργασιακό χάρτη.

Αυτοί που μιλούν για επερχόμενη κατάργηση του οκταώρου ξεχνούν ότι είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης, εξήγησε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να μπει σε δημόσια διαβούλευση. «Όσοι τα λένε ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ.Χατζηδάκης, προφανώς θορυβημένος από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και την δυναμική αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, με τις σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης» σχολίασε η τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει ακόμη μια φορά το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, αντέτεινε ο αρμόδιος υπουργός που έχει βρεθεί στο στόχαστρο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ο κ. Χατζηδάκης έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως είναι νόμος ο οποίος ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και τον οποίο, το κόμμα της Κουμουνδούρου «πέρασε και δεν τον άγγιξε».

Επίθεση εξαπέλυσε στην αξιωματική αντιπολίτευση και το υπουργείο Εργασίας που ρωτά αν ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κατά ή υπέρ της διευθέτησης εργασίας;»

Το ερώτημα δεν έμεινε αναπάντητο με την Μ. Ξενογιαννοκοπούλου να εκτιμά πως «δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ.Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί. Εάν ισχύει το πρώτο να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεση του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ».

Η Κουμουνδούρου, που έχει σηκώσει ψηλά στην ατζέντα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που είναι στα σκαριά, ζητά από τον υπουργό να απαντήσει:

  • Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;
  • Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου  2021;
  • Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;
Η βουλευτής EUROKINISSΙ / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει αναφέροντας πως «οι δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη και του κ.Χατζηδάκη αποτελούν κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελος τους. Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή, και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί