Εισήγηση Λοιμωξιολόγων: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα και αθλητικές ακαδημίες – Οι ημερομηνίες (Βίντεο)

Το “πράσινο φως” για να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, οι θερινοί κινηματογράφοι στις 21 Μαΐου και τα θέατρα στις 28 Μαΐου έδωσε η Επιτροπή των Ειδικών που συνεδρίασε σήμερα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τις συναυλίες θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι εξετάστηκε να αποτελούν προϋπόθεση τα self test ή ακόμη και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ό,τι αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα επιτρέπονται οι προπονήσεις για όλα τα παιδιά τα οποία θα κάνουν τα δύο self test την εβδομάδα στο πλαίσιο της λειτουργίας των σχολείων τους. Έτσι, στις 17 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες σε ανοικτούς χώρους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αθλητικές αυτές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται για μικρά σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων και για διάρκεια τριών εβδομάδων.

Δείτε επίσης: Lockdown: Η κυβέρνηση τα ανοίγει όλα – Απόφαση υψηλού ρίσκου

Πότε θα καταργηθούν τα SMS

Στη συνέχεια, τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις για την κατάργηση του SMS στο 13033.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε πως το άνοιγμα γίνεται «βήμα – βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά».

«Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η κατάσταση πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτή τη λειτουργία έχουν τα SMS και το ωράριο, να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS».

Την ίδια ώρα, ο δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως η χρήση του SMS θα σταματήσει με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου.

Τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τη Δευτέρα τα παιδιά των γυμνασίων, των δημοτικών και των νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα θρανία, ωστόσο πολλοί γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν εφόσον το εισηγηθούν οι επιστήμονες. Δεν μπορεί να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού σε παιδιά από 3 μηνών που δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα, όπως μάσκες και self test», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Πρότασή μας είναι να ανοίξουν στις 24 Μαΐου αν ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι μεγάλος» σημείωσε.

«Θα δώσουμε την ελευθερία σε όσους σταθμούς το επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά το τέλος Ιουλίου», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε η κα Μιχαηλίδου: «Οι λοιμωξιολόγοι ζήτησαν ακόμη λίγη υπομονή. Δεν είμαστε σε σημείο να πούμε ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου. Χρειάζονται ακόμη δύο εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετούμενος στο ζήτημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γιατί δεν ανοίγουν, προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Έκανε δε λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής» επί του ζητήματος.

«Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας παράλληλα και εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία.

«Όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ποιες δραστηριότητες πήραν το «πράσινο φως»

Ήδη από την Τετάρτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από τις 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα εμπορικά καταστήματα, πέρα από τις αλλαγές στον αριθμό των πελατών, υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόριο.

Επί της ουσίας, η άρση των ραντεβού στο λιανεμπόριο θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, οπότε και ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός στη χώρα μας, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

  • Από τις 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, έχει «κλειδώσει» για τις 15 Μαΐου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε δηλώσεις της την Τετάρτη, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί