Για τον Δημήτρη Αρχοντάκη

Του Μιχάλη Τζανάκη

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

Κάθε άνθρωπος συχνά αισθάνεται «τυχερός» τη ζωή του γιατί γνώρισε και συναλλάχθηκε υπέροχους ανθρώπους ή αντίστοιχα «άτυχος», για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης αποτέλεσε για μένα μέρος αυτής της ιδιότυπης «τύχης» και παρά το γεγονός ότι  φεύγοντας από το Ρέθυμνο δεν είχαμε την συχνή επαφή και επικοινωνία δεν έπαψε για μένα να είναι ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ένας εξίσου υπέροχος ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Κάθε φορά που συναντιόμασταν  αισθανόμουν τον ίδιο σεβασμό για το πρόσωπό του και εισέπραττα την ίδια αγάπη από τα λόγια του.

Αν και υπήρξε από τους μακροβιότερους δημάρχους στην επικράτεια, ποτέ δεν σου έδινε την εντύπωση του «επαγγελματία» πολιτικού και σίγουρα θα είναι πολλοί οι Ρεθεμνιώτες που θα τον ήθελαν και σε ανώτερα αξιώματα, τα οποία ποτέ δεν επιδίωξε ο ίδιος. Ένας άνθρωπος που στα χρόνια της παντοδυναμίας του πολιτικού χώρου που δεν προερχόταν ο ίδιος, πάντα έβγαινε νικητής, χωρίς ποτέ να δείξει έπαρση, αλλά πάντα με σεβασμό προς τους αντιπάλους του, αλλά κι εκείνοι του ανταπέδιδαν τον ίδιο σεβασμό, αναγνωρίζοντας το ήθος και την προσήνεια του που δεν είναι και τόσο συχνή στον στίβο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ορισμός του σπουδαίου Φιλόλογου και Παιδαγωγού, με την μειλιχιότητα της έκφρασης, το πηγαίο χιούμορ, την ακρίβεια στην έκφρασή του, αλλά κυρίως το χαμόγελο που δεν ήταν προϊόν πολιτικάντικης επιτήδευσης, αλλά βαθιάς ανθρωπιάς, γοήτευε πάντα το ακροατήριο των μαθητών του και σμίλευε την ηθική διάσταση των γνώσεων που μετέδιδε, όχι χρησιμοθηρικά αλλά γόνιμα και δημιουργικά.

Αυτόν τον άνθρωπο ουδέποτε δεν τον είδα ως «πολιτικό». Διέφερε τόσο από αυτό το είδος που δεν μπορούσες παρά να εκτιμήσεις τις αρετές που εξέπεμπε. Το έργο του για την πόλη του Ρεθύμνου αναγνωρίζεται από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους. Γιατί ο Δημήτρης Αρχοντάκης είχε μόνο πολιτικούς «αντιπάλους» και όχι πολιτικούς «εχθρούς»∙ γιατί ο ίδιος δεν το επέτρεπε στον εαυτό του.

Το χαμόγελό του και η φυσική ευγένειά του, αλλά κυρίως ο απόλυτος σεβασμός που αντιμετώπιζε οποιονδήποτε άνθρωπο θα αποτελούν για όλους μας ένα αληθινό πρότυπο ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί