Προσφυγή στο ΣτΕ για τα self tests στα σχολεία

Τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας ισχυρίζονται ότι θίγεται ο πυρήνας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στα self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, προσέφυγαν έξι άτομα ζητώντας να «παγώσει» ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος.

Συγκεκριμένα, τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση διαγνωστικών ελέγχων δύο φορές την εβδομάδα θίγει τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζεται η διεθνής σύμβασης του Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».

Επίσης, αναφέρουν ότι παραβιάζεται η διεθνής σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού (νόμος 2101/1992), η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών (νόμος 2502/1997), όπως και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ είναι αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα), 5 (προστασία προσωπικότητας), 21 (προστασία νεότητας και υγείας) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 10/4, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι μαθητές οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και δεν έχουν σχολική κάρτα αρνητική στον COVID-19 που εκδίδεται από την σχετική πλατφόρμα, δε θα γίνονται δεκτοί στα σχολεία και θα παίρνουν απουσίες.

Ν. Κεραμέως: Στήριξη σε καθηγητές για τις δικαστικές δαπάνες

Τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας θα έχουν εκπαιδευτικοί και διευθυντές που έρχονται αντιμέτωποι με πιέσεις και νομικές διενέξεις από γονείς αρνητές κορωνοϊού, δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Mega.

Η ίδια σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία εκπαιδευτικών και διευθυντών ώστε να καλύπτονται δαπάνες για την υπεράσπισή τους στα δικαστήρια.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «μιλάμε για εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά, πολύ λιγότερα από τους αρνητές μάσκας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί