Το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης στη Liberation

Τα «κατορθώματα» της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού έγιναν αντικείμενο ρεπορτάζ στην παγκοσμίου φήμης εφημερίδα που φιλοξενεί δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινας Κουτσούμπα, και του αρχιτέκτονα, Τάσου Τανούλα.

Οι δύο επιστήμονες αναφέρονται με μελανά χρώματα στο ανοιχτό «τραύμα» που άφησε το τσιμέντο στο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με στοιχεία καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού για τη χρησιμότητά του.

Αρχικά, η Δ. Κουτσούμπα μιλά για «έγκλημα κατά της Ακρόπολης», επισημαίνοντας ότι η λέξη που προσδιορίζει τα έργα είναι μια και μόνο: «τσιμεντοποίηση».

Όπως εξηγεί, για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τοποθετήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα στους αρχαίους βράχους και στη συνέχεια καλύφθηκε με τσιμέντο. Τώρα, η κορυφή του λόφου, 157 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, «μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ παρά με έναν ιστορικό χώρο για να θαυμάσετε τις αρχαιότητες».

Ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανουλάς περιγράφει την εμπειρία του λέγοντας πως υπέστη σοκ όταν επισκέφθηκε την Ακρόπολη μετά το πέρας των εργασιών.

«Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», θυμάται μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Από  σεβασμό για το μέρος, από σεβασμό για τις πέτρες», προσθέτει. Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο. «Χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις», σημειώνει ο κ. Τανούλας.

Οι δηλώσεις των δύο επιστημόνων έρχονται λίγες ημέρες μετά την επικριτική ανακοίνωση κατά του ΥΠΠΟΑ που εξέδωσε το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ). «Σε ένα τέτοιο μνημείο αρμόζει μια άλλη αντιμετώπιση, απαιτούνται διεπιστημονικές διεργασίες και Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την επιλογή της βέλτιστης λύσης» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί