Reuters: Συμφωνία ΕΕ – Novavax για παραδόσεις εμβολίων από τα τέλη του 2021

Η εταιρία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους στις ΗΠΑ

Δημοσίευμα του Reuters φέρνει στο φως πιθανή συμφωνία από πλευράς Βρυξελλών με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με στόχο την ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο αποκλειστικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ – η εταιρεία Novavax έχει δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει η δυνατότητα έναρξης παραδόσεων από τα τέλη του 2021, ενώ βρίσκεται στα «σκαριά» η διαδικασία για την υπογραφή επίσημης σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Novavax μπορεί να αποστείλει έως και 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της προς την ΕΕ, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Novavax είχαν έλθει σε προφορική συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο, δίχως ωστόσο να «σφραγιστεί» το τελικό deal, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια πρώτων υλών. Μάλιστα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το εμβόλιο της Novavax δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες του Reuters, ενώ αντίθετα η εταιρεία δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, δίχως ωστόσο να αναφερθεί στα όσα γράφτηκαν περί επικείμενης συμφωνίας.

Η εταιρία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους στις ΗΠΑ

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε κλινικές δομικές του εμβολίου της για την Covid-19 σε εφήβους.

Η Novavax θα εξετάσει «την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα» του σκευάσματός της σε περίπου 3.000 εφήβους ηλικίας από 12 έως 17 ετών στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων θα λάβουν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο, σε δύο δόσεις που θα χορηγηθούν μέσα σε διάστημα 21 ημερών η μία από την άλλη. Σε δεύτερο χρόνο, έξι μήνες αργότερα, όσοι είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο θα κάνουν το κανονικό εμβόλιο και αντιστρόφως, ώστε στο τέλος όλοι οι έφηβοι να έχουν ακολουθήσει την ίδια αγωγή. Οι ειδικοί θα τους παρακολουθούν για μία περίοδο μέχρι και δύο ετών μετά τον εμβολιασμό τους.

Το εμβόλιο της Novavax δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε για τους ενήλικες. Η εταιρεία προτίθεται να καταθέσει αίτημα έγκρισης στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021 και λίγο αργότερα και στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει ότι το σκεύασμά της αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 89,7% στις κλινικές δοκιμές που έγιναν στη Βρετανία σε περισσότερα από 15.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Μια άλλη κλινική δοκιμή είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και μπορεί να φυλαχθεί σε θερμοκρασία μεταξύ 2-8 βαθμών Κελσίου.

Κλινικές δοκιμές σε εφήβους κάνουν και άλλες εταιρείες, όπως οι Moderna, J&J και Pfizer/BioNTech. Η τελευταία έχει ζητήσει να λάβει έγκριση το εμβόλιό της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων συνιστά το επόμενο βήμα στις εκστρατείες ανοσοποίησης. Μολονότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο να αναπτύξουν σοβαρή Covid-19, μπορεί να συμβάλουν στη μετάδοση της ασθένειας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός τους είναι αναγκαίος για να τερματιστεί η πανδημία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί