Έχασε τη μάχη ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτρης Αρχοντάκης

Έχασε τη δύσκολη μάχη που έδινε τις τελευταίες τρεις μέρες ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου Δημήτρης Αρχοντάκης.

Όπως αναφέρει το goodnet.gr, έφυγε από τη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, όπου νοσηλευόταν με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη μετά από πτώση του στην σκάλα του σπιτιού του στο χωριό του το Μοναστηράκι.

Ο θάνατος του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου προκαλεί συγκίνηση, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα αγαπητό, που είχε πολυάριθμους φίλους και είχε συνδέσει το όνομα του με την πόλη επί πολλές δεκαετίες.

Το Ρέθυμνο θρηνεί την απώλεια ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομα του με το πέρασμα του τόπου μας από την φτώχεια και την ανυποληψία στην ανάπτυξη και στην πρόοδο. Χωρίς υπερβολή το παντερμο Ρέθυμνο επί δημαρχίας Αρχοντάκη έγινε η πόλη στολίδι της Κρήτης.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στον μητροπολιτικό ναό του Ρεθύμνου σε ώρα που θα ανακοινωθεί. Θερμή παράκληση της οικογένειας του εκλιπόντος αντί για στεφάνια να κατατεθούν δωρεές για την μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Συλλυπητήρια και από το GOODNET στην οικογένεια του για την μεγάλη απώλεια.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης συνέδεσε το όνομα του με την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου. Σε εποχές που η παλιά πόλη κινδύνευσε να καταστραφεί ενόψει της οικονομικής ανάπτυξης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου έδωσε τις δικές του μάχες μαζί με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη για να προστατευτεί το μοναδικό αυτό μνημείο, που σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Επί δικής του δημαρχίας αντικαταστάθηκε το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της παλιάς πόλης, επένδυσε στο αντιπλημμυρικό δίκτυο της παλιάς, αλλά και της νέας πόλης, ενώ στην τελευταία του θητεία ξεκίνησε και η ανάπλαση της νέας πόλης, που συνεχίστηκε από τον επόμενο δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.

Επίσης, ο Δημήτρης Αρχοντάκης ήταν από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξης του τουρισμού στην πόλη μας, μαζί με τα μεγάλα ονόματα της ξενοδοχίας του Ρεθύμνου, ενώ είχε μεγάλη αγάπη στον πολιτισμό, δημιουργώντας μαζί με στενούς συνεργάτες του το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, αλλά και στο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, το οποίο αναβίωσε όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος.

Το 2019 το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του στο Ρέθυμνο, από τους ανθρώπους που με άλλους οραματιστές του τόπου είδαν μπροστά και αντιλήφθηκαν την αξία της ύπαρξης ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στο τόπο. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαδικασία δωρεάς των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στο ίδρυμα, το οποίο σήμερα ευτυχεί να έχει την έδρα του στο νομό μας και να είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Πριν από λίγους μήνες, ο δήμος Ρεθύμνου αποφάσισε να τιμήσει τον Δημήτρη Αρχοντάκη σε μία μεγάλη εκδήλωση μετά τον κορωνοϊό, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να γίνει.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1939 στην Ορνέ Αγίου Βασιλείου. Ήταν παντρεμένος με την Άργη, το γένος Ανδρουλιδάκη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ζαχαρία και την Ίλια, που ευτύχησε να τους δει να διαπρέπουν στην ιατρική.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού.

Από το 1965 ως το 1966 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», στη συνέχεια βρέθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στο Μόναχο της Γερμανίας, ενώ την περίοδο 1975-1976 έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του FREIBURG στη Γερμανία.

Το 1967 Ίδρυσε ιδιωτικό Φροντιστήριο Ανώτατων Σπουδών, που προπαρασκεύαζε τους απόφοιτους του Λυκείου για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πανεπιστημίου. Από τότε δίδασκε καθημερινά Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.

Δήμαρχος Ρεθύμνης για 24 χρόνια!

Υπήρξε ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής δήμαρχος Ρεθύμνου, καθώς διετέλεσε στο ανώτατο αξίωμα της πόλης επί 24 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα δήμαρχος διετέλεσε τις εξής περιόδους:

  • 1968-1974
  • 1979-1982
  • 1991-1994
  • 1995-1998
  • 1999-2002
  • 2003-2006

Διετέλεσε ακόμα:

  • Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπικής Ένωσης Δήμων –Κοινοτήτων) Νομού Ρεθύμνης τις περιόδους 1979-1982, 1999-2002, 2002-2006.
  • Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ρ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ρεθύμνης): 1979-1982, 1995-1998, 1999-2002, 2002-2006
  • Πρόεδρος Δ.Α.Ν.Ε.Ρ (Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Ρεθύμνης): Από την ίδρυση της το 1995 μέχρι 2006
  • Πρόεδρος της Υπηρεσίας Ιστορικού Κέντρου Ρεθύμνης: Από την ίδρυση της το 1995 μέχρι 2006
  • Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης : 1979-1982, 1999-2006
  • Μέλος της Ομάδας των 6 Ευρωπαίων Δημάρχων (μαζί με τους Δημάρχους Ρώμης, Ρότερνταμ, Στουτγάρδης, Leon Iσπανίας, Hartberg Αυστρίας) που εισηγήθηκαν το 1988 στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις της Ευρώπης.
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων Κηρυγμένων ως Ιστορικών Διατηρητέων Μνημείων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί