Διαλύθηκε η «Proud Boys» στον Καναδά, αφού χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση

Διαλύθηκε η νεοφασιστική και σοβινιστική οργάνωση «Proud Boys» στον Καναδά, όπου πριν λίγους μήνες χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα λάθος.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν ποτέ τρομοκράτες ή μια ομάδα λευκής υπεροχής», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ακροδεξιού μορφώματος στο Telegram. «Είμαστε ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, οικονομικοί σύμβουλοι, μηχανικοί κ.λπ. Επιπλέον, είμαστε πατέρες, αδέλφια, θείοι και γιοι» υποστηρίζουν.

Ωστόσο, στα τέλη Ιανουαρίου το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ομόφωνα μια πρόταση που καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ορίσει την οργάνωση ως τρομοκρατική ομάδα. Και μπορεί το ψήφισμα να μην έχει πρακτικά νομικό αντίκτυπο, αλλά διατυπώνει ξεκάθαρα τις ανησυχίες τόσο για το συγκεκριμένο μόρφωμα όσο για τον δεξιό εξτρεμισμό στον Καναδά.

Ο υπουργός δημόσιας ασφάλειας, Μπιλ Μπλερ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την οργάνωση. «Ο Καναδάς δεν θα ανεχθεί ιδεολογικές, θρησκευτικές ή πολιτικά υποκινούμενες πράξεις βίας» είχε προειδοποιήσει.

Τον ίδιο μήνα οι αρχές ανέφεραν πως η ομάδα αποτελούσε ενεργή και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια αλλά και πως διαδραμάτισε «καίριο ρόλο» στη θανατηφόρα επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον από οπαδούς του Τραμπ. Άλλωστε, οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει αρκετά μέλη των «Proud Boys» για την εισβολή της 6ς Ιανουαρίου.

Η οργάνωση πρωτοστάτησε στα πρωτοσέλιδα του καναδικού Τύπου Καναδά πριν τρία χρόνια, όταν τάγματα ακροδεξιών, ντυμένοι με μαύρα και κίτρινα πουκάμισα της ομάδας, διέκοψαν διαμαρτυρία ιθαγενών για ένα αμφιλεγόμενο άγαλμα. 

Η ομάδα αποκλείστηκε από το Facebook και το Instagram τον Οκτώβριο του 2018, επειδή παραβίασε την πολιτική για της ρητορική μίσους, και χαρακτηρίστηκε ως εξτρεμιστική οργάνωση από το FBI.

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της οργάνωσης, Γκάβιν Μακίνες, είναι Καναδός και ζει στις ΗΠΑ.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί